Eikernytt logo - Til hovedsiden
  Din lokalavis på nettet  lørdag 23. februar 2019
Send oss dine tips!
 

  FØRSTESIDEN

   NYTT


Generelle nyheter
Gratulasjoner
Lokale nyheter
Kultur
Næringsliv
Politikk
Kommunevalg 2007
Fylkestingsvalg 2007
Valg 2009
Valg 2011
Valg 2013
Valg 2015
Valg 2017
Valg 2019
Minneord
Personalia
Sport
Kronikker
Politiske leserinnlegg
Leserinnlegg
Nye lokale bøker
Aktiviteter
Tapt og funnet
Fylkesnyheter
Foreninger
Sponsede artikler
Musikknyheter
Filmanmeldelser
Lesernes bidrag

   AKTUELT
Kongsberg og Eiker Tingrett
Det skjer i Eiker
Nye Eiker-borgere
Politidøgnet
Smånytt fra Buskerud
Smånytt fra Nedre Eiker
Smånytt fra Øvre Eiker
Smånytt om sport
Anmeldte dødsfall i Nedre Eiker
Anmeldte dødsfall i Øvre Eiker
Dikt og andre ting
Fakta om Nedre Eiker
Fakta om Øvre Eiker
Fiskum Grendeutvalg
Hokksund Byutvalg
Lokalhistoriske artikler
Ormåsen Grendeutvalg
Røren Grendeutvalg
Skotselv Grendeutvalg
Vestfossen Grendeutvalg
Været i Eiker-bygdene
Fotogallerier
Lesernes egne bilder
 
Bestill bilde
Søk i databasen:

Arkiv
   MARKEDSPLASSEN
Arbeidsmarkedet
Bekjentgjørelser
Bekjentgjørelser NE
Bekjentgjørelser ØE
Boligmarkedet
Firmaguiden
Helse- og velværeguide
Håndverksguiden
Torget
Send inn annonse

  EIKERNYTT.NO

Annonser
Gaver til Eikernytt.no
Kontakt oss
Om oss
Videoarkivet
   

   ANNET
Lenker
Tips oss
Roy's Pressetjeneste
 
Utviklet av InBusiness ASSkjema for
personalia


Autodeler.co.no
TopBilDeler.co.no

Eiendomsmegler
i Drammen

Eurodel
Bildeler på nett

Casinopiloten.com

VIDEOINNSLAG


300 på paintball
turnering i Hokksund


Dramatisk berging
av stor mobilkran


Taket på Fiskum
kirke faller ned i biter


Torgkvartalet i
Mjøndalen åpnet


Store problemer med
vann på Ormåsen skole


Dramatisk husbrann
i Vestfossen


Miljøkveld for
Bolivia i Hokksund


Advarer mot stor
omsetning av hasj


Fair Play på
Ormåsen skole


Sliter med
sykkeltyverier


Ordfører Ann Sire
Fjerdingstad om
bussaken i Vestfossen


Laksesesongen 2013
startet fredag 25.05


Kåret til Årets
Herman 2013


Jens Stoltenberg
besøkte Nedre Eiker


Evakuerer på
Hokksund Camping


Årets russetog 2013


17. mai feiring
i Mjøndalen


17. mai feiring
i Hokksund


Hellefoss reddet
Oppstart etter pinse


14 år og satser
på bilcross


Trond Giske på
Loe Betongelementer


Gla-Dag 2013
i Skotselv


Markering av
8. mai i Hokksund


Sesongåpning på
Vestfossen Kunstlab.


Sesongåpning på
Nøstetangen Museum


1. mai markering
i Vestfossen 2013


Kvinne drept av
samboer i Krokstadelva


Bølgen & Moi vartet
opp under Damenes Aften


Moteshow for MIF
i Mjøndalen


Klubber fikk hjerte-
starter i gave


Allmøte for ansatte
ved Hellefoss og Vafoss


Steinberg ILs klubbhus
totalskadet i brann


Eiker Aktivitetssenter
på Hoensvannshotellet


Jubileumsforestillingen
Skjer'a? Fiskum Barne-
og Ungdomsteater


Stor brannøvelse
da låve ble antent


Kulturpanorama i
Hokksunds storstue


Trafikkulykke på
Horgen i Nedre Eiker


Nedre Eiker Barne- og
ungdomsteater - Peter Pan


Rein Alexander i
Vestfossen kirke


Kraftig front mot front
på E 134 i Mjøndalen


Grendemøte om
Hoensmarkas fremtid


Skidag i regi av HIL
på Hobbelstad


Gangvei skaper
strid på Røren


UKM i Øvre Eiker


MGP Jr. på
Røren skole


Lærere på kurs for
å lage økologisk mat


Kvinne påkjørt
av lastebil i Mjøndalen


UKM i Nedre Eiker


Bredtransport fra
Skotselv til Drammen


Aktiv åpning av
Aktiv Eikers kontorer


Russen stiller opp
for Kreftforeningen


Frida ødela et
normalt politiår i EikerFølg med og snakk med ungdommen din

Av Roy Hansen
,  06.02.18


- Vi må følge med hva ungene våre gjør og vi må snakke med den. Og vi må ta opp kampen mot mobilkulturen der ungene sender hundrevis av «snapper» til hverandre hver dag. Det sa Marco Elsafadi under et fullsatt folkemøte i Hokksund i går kveld.

Marco Elsafadi trakk mye folk i går kveld da han snakket om ungdomskultur og ikke minst foreldrenes engasjement for en fullsatt festsal i rådhuset.
Med tittelen «Ungdomskultur på ville veier?» var det usedvanlig mange som møtte opp på gårsdagens folkemøte i festsalen på rådhuset i Hokksund. At TV-kjendis Marco Elsafadi skulle holde foredrag, gjorde også at folk strømmet til.

Bakgrunnen for gårsdagens møte startet i fjor høst. Vi fikk høre nyheter om at ungdom hadde avtalt slåsskamper i Hokksund og politiet hadde registrert en viss oppblomstring i narkotikabruken blant ungdom. Og det som uroet mange, var at selv ungdom fra «beste vestkant» var involvert.

Det var Ungdomskontakten og FAU ved Hokksund Ungdomsskole (HUS) som slo alarm i slutten av oktober i fjor. Da hadde de hørt om og sett flere tilfeller av avtalte slåsskamper og bruk av narkotika.

Etter et felles møte ble det iverksatt natteravner igjen i Hokksund. I går ble saken fulgt opp med et møte der Marco Elsafadi var hovedtaler. Han er ikke bare kjent fra Mesternes Mester på TV, men har jobbet i en årrekke med ungdom og står bak organisasjonen New Page i tillegg til å være en forhenværende landslagsspiller i basket.

På møtet var også Ungdomskontakten, politiet og helsesøster-tjenesten. De ga alle et bilde av ungdomsmiljøet som tydet på at tittelen på møtet var i drøyeste laget.Det var mildt sagt fullt i festsalen under gårsdagens møte. Det er en sak som tydeligvis vekker stort engasjement selv om det ikke var så mange som fikk tatt ordet.


Avhengighet
Marco Elsafadi, som selv er tobarnsfar og onkel, fortalte om egne erfaringer og opplevelser i sin innledning på møtet. Og mange kjente seg igjen i salen, som var mildt sagt fullstappet.

Med et humoristisk og ironisk blikk fortalte han om hvor avhengige ungdommene var blitt av mobilen sin. - Den er som en forlengelse av hånden og en gjenstand de har med seg over alt, sa han.

Han tok spesielt for seg «Snapchat» - som etter hans mening var designet for å skape avhengige ungdommer. De må bare sende «snapper» for å oppnå spesielle fordeler i form av tegn og tilleggsfunksjoner på tjenesten.

- Undersøkelser viser at idrettsungdom som bruker langt mindre tid på mobilen enn andre, er jevnt over lykkeligere og fornøyd med det meste. Vi må derfor mestre å begrense mobilbruken selv om det er en tøff kamp å ta, sa han.

Han oppfordret også foreldrene til å være mer våkne for hva ungdommene brukte mobilen til og hvilke tider på døgnet. På natta skal mobilen ikke være med i sengen, var hans klare råd.Det var en solid overvekt av kvinner under gårdagens møte. En av forklaringene til det kan være at det var mange lærere som ville ha med seg foredraget til Marco.


Den gode samtalen
Foreldre må vite hvordan barna deres egentlig har det. Det mente han de kunne få greie på gjennom den gode samtalen. - Men heller ikke den vil komme helt frivillig, sa han.

- Spør du ungdommen din om hvordan de har det, får du først et skuldretrekk og en mumling til svar. Men setter du deg ned og lytter på hva de håpefulle har å si i en organisert samtale, får du vite hvordan det står til - etter hvert, sa Marco.

Han hadde selv forsøkt ut dette med egne barn og som onkel. Minimum 20 minutter unik samtaletid i uka måtte til der prat om verdier og forventninger var temaer. Han tok også opp ungdommens bekymringer for fremtiden, videre skolegang og karrieremuligheter.

«Generasjon perfekt» er nemlig svært så opptatt av fremtiden sin, men ser vi dette sammen med holdninger til bruk av for eksempel hasj, skjønner de ikke at dette kan få alvorlige konsekvenser for nettopp fremtiden og karrieremuligheter.

Liten økning
Silje Bjørkås ved Hokksund lensmannskontor, har jobbet forebyggende i ungdomsmiljøet i noen år nå. Hun har sett en økning i vold og bruk av narkotika, men understreker at det dreier seg om små grupper.

Også Ungdomskontakten ser det samme, men Harald Hansen og Siv Iren Hansen mente dette dels kunne komme av at ungdommene nå var begynt å gå mer ut på byen og derfor var mer synlig enn på lenge.

Et tema som også ble tatt opp på møtet var den generelt liberale holdningen mange har til bruken av hasj. Nettet oversvømmes av saker som ufarliggjør hasj og stadig flere tar til orde for en avkriminalisering av bruken. Det er en utvikling politiet advarer sterkt mot.

Marco understreket derfor viktigheten av at foreldrene stresset ungdommene på nettopp det å bruke av hasj og hvilke konsekvenser dette kunne få for dem senere i livet. Det samme gjorde helsesøster Hege Mårtensson. Hun møter ungdommen tre til fire dager i uka på HUS og har førstehånds kjennskap til hva de sliter med.Panelet som tok opp spørsmålet om ungdomskulturen i Øvre Eiker var på ville veier. Fra venstre ser vi biblioteksjef og debattleder Birgithe Schumann-Olsen, Siv Iren Hansen, Ann Sire Fjerdingstad, Silje Bjørkås, Harald Hansen, Hege Mårtensson og Marco Elsafadi.


Sex for åpent kamera
Det er blitt en trend i flere ungdomsmiljøer at ungdom har sex for åpent kamera. Ifølge politibetjent Silje Bjørkås, ser ikke ungdommene konsekvensen av dette der og da. Det samme gjelder bruk av hasj.

Bjørkås kunne fortelle at de hadde hatt none få tilfeller med sexvideoer, men at det stort dreide seg om saker med bilder på avveie.

Også helsesøsteren hadde sett en del som hadde gått over denne grensen når det gjelder sexbilder og videoer, og understreket at dette burde inn i en balansert seksualundervisning.

Følg opp ungdommene
Ordfører Ann Sire Fjerdingstad er kanskje på grensen til å være mobilavhengig. På alle steder hun er, legger hun ut bilder og skriver kommentarer. Hun er også ivrig på «Snap» og måtte selvsagt ha et bilde av Marco under møtet i går.

Hun roste alle foreldrene for å stille opp og engasjere seg på møtet, men etterlyste foreldreengasjement i en spesiell sak.

En russebuss på Eiker Videregående har nemlig en dekor med hasjplaner og ungdommene har designet jakker med hasjplanter som motiv. Det mente ordføreren ga feil signaler og etterlyste foreldrene som tillot en slik reklame for hasj.

Fra salen kom det inn et viktig innspill om at foreldre måtte vite hvor ungene var og at de holdt seg edru i helgene for å kunne hente ungdommene.


Tips en venn om denne nyheten.
Til:    Fra:   

« Tilbake
 MENINGSMÅLING

Bør det innføres totalforbud mot mobiler i skolen?
Ja
Nei
Vet ikke
Svar til nå: 166
Ja: 58.43%
Nei: 37.95%
Vet ikke: 3.61%