Eikernytt logo - Til hovedsiden
  Din lokalavis på nettet  lørdag 23. februar 2019
Send oss dine tips!
 

  FØRSTESIDEN

   NYTT


Generelle nyheter
Gratulasjoner
Lokale nyheter
Kultur
Næringsliv
Politikk
Kommunevalg 2007
Fylkestingsvalg 2007
Valg 2009
Valg 2011
Valg 2013
Valg 2015
Valg 2017
Valg 2019
Minneord
Personalia
Sport
Kronikker
Politiske leserinnlegg
Leserinnlegg
Nye lokale bøker
Aktiviteter
Tapt og funnet
Fylkesnyheter
Foreninger
Sponsede artikler
Musikknyheter
Filmanmeldelser
Lesernes bidrag

   AKTUELT
Kongsberg og Eiker Tingrett
Det skjer i Eiker
Nye Eiker-borgere
Politidøgnet
Smånytt fra Buskerud
Smånytt fra Nedre Eiker
Smånytt fra Øvre Eiker
Smånytt om sport
Anmeldte dødsfall i Nedre Eiker
Anmeldte dødsfall i Øvre Eiker
Dikt og andre ting
Fakta om Nedre Eiker
Fakta om Øvre Eiker
Fiskum Grendeutvalg
Hokksund Byutvalg
Lokalhistoriske artikler
Ormåsen Grendeutvalg
Røren Grendeutvalg
Skotselv Grendeutvalg
Vestfossen Grendeutvalg
Været i Eiker-bygdene
Fotogallerier
Lesernes egne bilder
 
Bestill bilde
Søk i databasen:

Arkiv
   MARKEDSPLASSEN
Arbeidsmarkedet
Bekjentgjørelser
Bekjentgjørelser NE
Bekjentgjørelser ØE
Boligmarkedet
Firmaguiden
Helse- og velværeguide
Håndverksguiden
Torget
Send inn annonse

  EIKERNYTT.NO

Annonser
Gaver til Eikernytt.no
Kontakt oss
Om oss
Videoarkivet
   

   ANNET
Lenker
Tips oss
Roy's Pressetjeneste
 
Utviklet av InBusiness ASSkjema for
personalia


Autodeler.co.no
TopBilDeler.co.no

Eiendomsmegler
i Drammen

Eurodel
Bildeler på nett

Casinopiloten.com

VIDEOINNSLAG


300 på paintball
turnering i Hokksund


Dramatisk berging
av stor mobilkran


Taket på Fiskum
kirke faller ned i biter


Torgkvartalet i
Mjøndalen åpnet


Store problemer med
vann på Ormåsen skole


Dramatisk husbrann
i Vestfossen


Miljøkveld for
Bolivia i Hokksund


Advarer mot stor
omsetning av hasj


Fair Play på
Ormåsen skole


Sliter med
sykkeltyverier


Ordfører Ann Sire
Fjerdingstad om
bussaken i Vestfossen


Laksesesongen 2013
startet fredag 25.05


Kåret til Årets
Herman 2013


Jens Stoltenberg
besøkte Nedre Eiker


Evakuerer på
Hokksund Camping


Årets russetog 2013


17. mai feiring
i Mjøndalen


17. mai feiring
i Hokksund


Hellefoss reddet
Oppstart etter pinse


14 år og satser
på bilcross


Trond Giske på
Loe Betongelementer


Gla-Dag 2013
i Skotselv


Markering av
8. mai i Hokksund


Sesongåpning på
Vestfossen Kunstlab.


Sesongåpning på
Nøstetangen Museum


1. mai markering
i Vestfossen 2013


Kvinne drept av
samboer i Krokstadelva


Bølgen & Moi vartet
opp under Damenes Aften


Moteshow for MIF
i Mjøndalen


Klubber fikk hjerte-
starter i gave


Allmøte for ansatte
ved Hellefoss og Vafoss


Steinberg ILs klubbhus
totalskadet i brann


Eiker Aktivitetssenter
på Hoensvannshotellet


Jubileumsforestillingen
Skjer'a? Fiskum Barne-
og Ungdomsteater


Stor brannøvelse
da låve ble antent


Kulturpanorama i
Hokksunds storstue


Trafikkulykke på
Horgen i Nedre Eiker


Nedre Eiker Barne- og
ungdomsteater - Peter Pan


Rein Alexander i
Vestfossen kirke


Kraftig front mot front
på E 134 i Mjøndalen


Grendemøte om
Hoensmarkas fremtid


Skidag i regi av HIL
på Hobbelstad


Gangvei skaper
strid på Røren


UKM i Øvre Eiker


MGP Jr. på
Røren skole


Lærere på kurs for
å lage økologisk mat


Kvinne påkjørt
av lastebil i Mjøndalen


UKM i Nedre Eiker


Bredtransport fra
Skotselv til Drammen


Aktiv åpning av
Aktiv Eikers kontorer


Russen stiller opp
for Kreftforeningen


Frida ødela et
normalt politiår i EikerMå engasjere seg mer i barnas digitale liv

Av Redaksjonen
,  08.02.18


Mange barn og unge opplever ubehagelige ting på nett. Men bare halvparten av 9- til 18-åringene har sagt fra til noen om slike opplevelser, viser en ny undersøkelse fra Medietilsynet.

Barn føler at de voksne ikke henger med på hva de driver med på nett og har liten peiling på hva som skjer. (Foto: Medietilsynet)
Samtidig synes barna at foreldrene er lite interessert i deres aktiviteter på nett. Økt foreldreengasjement er viktig for å skape tryggest mulig rammer rundt de unges nettbruk.

I dag lever de fleste barn og unge en stor del av livet sitt på nett. Samværet deres er på mange områder blitt digitalisert – på godt og vondt. De kommuniserer, spiller, leker, lytter, leser og lærer på nett. Men for noen er nettet også et sted der de opplever mobbing, trusler, utestengelse eller press om å gjøre noe de egentlig ikke vil. Dette temaet er særlig aktuelt denne uka, når Safer Internet Day markeres i over 120 land verden over.

Flest gutter mobbes på nett
Annethvert år de siste 15 årene har Medietilsynet gjort en stor undersøkelse om barn og unges digitale mediebruk. Ubehagelige opplevelser på nett er blant områdene som belyses. Nye tall fra 2018-undersøkelsen viser at 28 prosent i alderen 9-18 år har opplevd at noen har vært slemme med dem eller mobbet dem på internett, spill eller mobil.

Åtte prosent har vært utsatt for dette på ukentlig eller månedlig basis, og syv prosent har vært utsatt for det én eller noen ganger i året. Ikke overraskende er de eldste mer utsatt enn de yngre:

Fire av ti gutter i alderen 15-16 år sier de har vært utsatt for mobbing på nett. Blant jentene på samme alder er tallet noe lavere, tre av ti. Flere gutter enn jenter utsettes dessuten for ubehagelige opplevelser på mer hyppig og regelmessig basis:

Av gutter i alderen 15-18 år, sier mellom 16 og 19 prosent at de månedlig eller oftere opplever at noen er slemme med dem på nett, mobil eller spill. Tilsvarende andel for jentene i samme alder varierer fra to til ni prosent.

Flere gutter sier at de utsettes for ubehagelige opplevelser på nett i 2018 enn for to år siden. Den tydeligste tendensen ser vi blant gutter fra 15 år: Mens ti prosent sa at de hadde opplevd at andre var slemme eller hadde mobbet dem på nett, mobil eller spill månedlig eller oftere i 2016, er tallet økt til 15 prosent i 2018.

Av barn og unge i alderen 9-18 år, har 38 prosent vært utsatt for en eller annen form for utestenging på nett, ifølge undersøkelsen. Ti prosent har opplevd dette på månedlig eller ukentlig basis, og andelen er høyest blant jenter i 16- årsalderen (14 prosent).

I alle aldersgrupper har flest gutter vært utsatt for mobbing og trusler, mens flest jenter sier de har opplevd å bli utestengt. Dette indikerer kjønnsmessige forskjeller i atferd på nett; det kan se ut som om guttene utsettes for mer direkte mobbing, mens metodene blant jentene er mer indirekte.

Halvparten sier ikke fra
Alle som opplever noe ubehagelig på nett, bør ha noen å snakke med. Men nesten halvparten i alderen 9-18 år svarer at de aldri har sagt fra til noen om ubehagelige opplevelser. Blant guttene er tallene enda høyere. De som har snakket med noen, går i størst grad til foreldre og venner. Men selv blant de yngste, der flest snakker med foreldrene, gjelder det bare tre av ti. Andre voksenpersoner i og rundt de unge, som lærere, helsesøster eller andre i hjelpeapparatet, kontaktes i svært liten grad.

Det er naturlig at barna først og fremst går til foreldrene når det skjer noe ubehagelig, og det mener også foreldrene selv: Hele 92 prosent av foreldrene som er spurt i barn og medier-undersøkelsen 2018, svarer at foreldre og andre voksne i barns nærhet har størst ansvar for beskyttelse av barn og unge når det gjelder deres mediebruk.

Foreldre må bry seg
Men skal foreldrene klare denne oppgaven godt nok, er det viktig både at de følger med på barnas digitale aktiviteter og har kompetanse til å være gode forbilder og aktive rådgivere. Det bør være like naturlig å spørre barnet hvordan dagen har vært på nett, som hvordan det har gått på fotballtreningen.

Men i mange hjem er det ikke slik, i alle fall ikke ifølge de unge selv. Mens 71 prosent svarer at de synes foreldrene er interessert i deres andre fritidsaktiviteter, er tilsvarende tall for aktiviteter på nett og sosiale medier bare 26 prosent. Foreldrenes interesse for barnas digitale liv avtar også med årene. Spesielt etter fylte 13 år, opplever mange at foreldrene ikke følger særlig med. Samtidig er dette en alder der mange rapporterer om ubehagelige opplevelser på nett, og trenger noen å snakke med.

Snakk med barna
Mange foreldre synes kanskje det er vanskelig å henge med på barnas digitale liv. Men det er nødvendig å følge med – både for å kunne snakke med barna, og for at de skal be om råd og hjelp når de trenger det. For hvem gidder å snakke med mamma eller pappa hvis de i utgangspunktet ikke engasjerer seg, eller ikke har peiling på hva som foregår?

Medietilsynets råd til foreldre er å selv sette seg inn i det viktigste, og å snakke jevnlig med barna. Hvilke spill og sosiale medier brukes? Hvilke aldersgrenser gjelder? Hvordan sette sikkerhets- og personverninnstillinger? Hvordan lage et sikrest mulig passord? Hvilke regler gjelder for bruk og deling av bilder?

Hva er OK å skrive på sosiale medier, og hva er ikke greit? Det er også viktig å snakke med de unge om hva de bør gjøre hvis de selv eller andre de kjenner, har gjort noe dumt eller opplever noe ubehagelig. Å skape trygghet er avgjørende, både for å forebygge og for at barna skal komme med problemene hvis de først har oppstått.

Hjelpeapparatet må på banen
I tillegg til at foreldrene må bry seg mer, bør også lærere, helsesøstre, politi og andre hjelpetjenester engasjere seg og diskutere sin rolle knyttet til barn og unges digitale mediebruk. Hvorfor oppsøker få slike instanser når de opplever noe ubehagelig på nett? Er ikke tilbudene godt nok kjent? Er de på de riktige arenaene? Handler det om kunnskap? Eller tillit?

Medietilsynet er opptatt av at de voksne har et stort ansvar for å beskytte barn og unge slik at de får et best mulig digitalt liv. Det gjelder både forebygging og hjelp når noe ubehagelig eller vanskelig først har skjedd. Interesse, tilstedeværelse og kunnskap er viktige forutsetninger for å kunne være de hjelperne barn og unge trenger når de manøvrerer i dagens krevende medievirkelighet.

«Safer Internet Day» og dagene rundt denne er en god anledning til å ta tak i disse problemstillingene. Snakk med en ungdom i dag - også om hvordan han eller hun har det på nett, er henstillingen fra Medietilsynet.


Direktør i Medietilsynet, Mari Velsand, mener de voksne må ta større ansvar og engasjere seg i ungdommenes liv - også på det digitale plan. (Foto: Medietilsynet)

Tips en venn om denne nyheten.
Til:    Fra:   

« Tilbake
 MENINGSMÅLING

Bør det innføres totalforbud mot mobiler i skolen?
Ja
Nei
Vet ikke
Svar til nå: 166
Ja: 58.43%
Nei: 37.95%
Vet ikke: 3.61%