Eikernytt logo - Til hovedsiden
  Din lokalavis på nettet  torsdag 13. desember 2018
Send oss dine tips!
 

  FØRSTESIDEN

   NYTT


Generelle nyheter
Gratulasjoner
Lokale nyheter
Kultur
Næringsliv
Politikk
Kommunevalg 2007
Fylkestingsvalg 2007
Valg 2009
Valg 2011
Valg 2013
Valg 2015
Valg 2017
Valg 2019
Minneord
Personalia
Sport
Kronikker
Politiske leserinnlegg
Leserinnlegg
Nye lokale bøker
Aktiviteter
Tapt og funnet
Fylkesnyheter
Foreninger
Sponsede artikler
Musikknyheter
Filmanmeldelser
Lesernes bidrag

   AKTUELT
Kongsberg og Eiker Tingrett
Det skjer i Eiker
Nye Eiker-borgere
Politidøgnet
Smånytt fra Buskerud
Smånytt fra Nedre Eiker
Smånytt fra Øvre Eiker
Smånytt om sport
Anmeldte dødsfall i Nedre Eiker
Anmeldte dødsfall i Øvre Eiker
Dikt og andre ting
Fakta om Nedre Eiker
Fakta om Øvre Eiker
Fiskum Grendeutvalg
Hokksund Byutvalg
Lokalhistoriske artikler
Ormåsen Grendeutvalg
Røren Grendeutvalg
Skotselv Grendeutvalg
Vestfossen Grendeutvalg
Været i Eiker-bygdene
Fotogallerier
Lesernes egne bilder
 
Bestill bilde
Søk i databasen:

Arkiv
   MARKEDSPLASSEN
Arbeidsmarkedet
Bekjentgjørelser
Bekjentgjørelser NE
Bekjentgjørelser ØE
Boligmarkedet
Firmaguiden
Helse- og velværeguide
Håndverksguiden
Torget
Send inn annonse

  EIKERNYTT.NO

Annonser
Gaver til Eikernytt.no
Kontakt oss
Om oss
Videoarkivet
   

   ANNET
Lenker
Tips oss
Roy's Pressetjeneste
 
Utviklet av InBusiness AS



Skjema for
personalia


Autodeler.co.no




TopBilDeler.co.no

Eiendomsmegler
i Drammen


Casinopiloten.com





VIDEOINNSLAG


300 på paintball
turnering i Hokksund


Dramatisk berging
av stor mobilkran


Taket på Fiskum
kirke faller ned i biter


Torgkvartalet i
Mjøndalen åpnet


Store problemer med
vann på Ormåsen skole


Dramatisk husbrann
i Vestfossen


Miljøkveld for
Bolivia i Hokksund


Advarer mot stor
omsetning av hasj


Fair Play på
Ormåsen skole


Sliter med
sykkeltyverier


Ordfører Ann Sire
Fjerdingstad om
bussaken i Vestfossen


Laksesesongen 2013
startet fredag 25.05


Kåret til Årets
Herman 2013


Jens Stoltenberg
besøkte Nedre Eiker


Evakuerer på
Hokksund Camping


Årets russetog 2013


17. mai feiring
i Mjøndalen


17. mai feiring
i Hokksund


Hellefoss reddet
Oppstart etter pinse


14 år og satser
på bilcross


Trond Giske på
Loe Betongelementer


Gla-Dag 2013
i Skotselv


Markering av
8. mai i Hokksund


Sesongåpning på
Vestfossen Kunstlab.


Sesongåpning på
Nøstetangen Museum


1. mai markering
i Vestfossen 2013


Kvinne drept av
samboer i Krokstadelva


Bølgen & Moi vartet
opp under Damenes Aften


Moteshow for MIF
i Mjøndalen


Klubber fikk hjerte-
starter i gave


Allmøte for ansatte
ved Hellefoss og Vafoss


Steinberg ILs klubbhus
totalskadet i brann


Eiker Aktivitetssenter
på Hoensvannshotellet


Jubileumsforestillingen
Skjer'a? Fiskum Barne-
og Ungdomsteater


Stor brannøvelse
da låve ble antent


Kulturpanorama i
Hokksunds storstue


Trafikkulykke på
Horgen i Nedre Eiker


Nedre Eiker Barne- og
ungdomsteater - Peter Pan


Rein Alexander i
Vestfossen kirke


Kraftig front mot front
på E 134 i Mjøndalen


Grendemøte om
Hoensmarkas fremtid


Skidag i regi av HIL
på Hobbelstad


Gangvei skaper
strid på Røren


UKM i Øvre Eiker


MGP Jr. på
Røren skole


Lærere på kurs for
å lage økologisk mat


Kvinne påkjørt
av lastebil i Mjøndalen


UKM i Nedre Eiker


Bredtransport fra
Skotselv til Drammen


Aktiv åpning av
Aktiv Eikers kontorer


Russen stiller opp
for Kreftforeningen


Frida ødela et
normalt politiår i Eiker



Brenner for å gi de eldre god mat

Av Redaksjonen
,  28.11.18


Det er langt fra bleike grillpølser, ihjelkokte grønnsaker og dvask fiskepudding beboerne på Eikertun får servert.

Kokk Ann Karin Tveten (t.v.) og leder for kjøkkenet på Eikertun, Berit Groven, lager mat med stolthet til de eldre.
- Vi legger stoltheten vår i at de eldre skal få skikkelig god mat hver eneste dag, sier leder for kjøkkenet, Berit Groven.

Det har vært mye fokus på dårlig mat som serveres rundt på landets sykehjem og institusjoner. Mange er opprørte over hva de selv eller sine pårørende får servert, og hva det gjør med eldre mennesker å spise lite innbydende og dårlig mat. På Eikertun helsehus i Øvre Eiker vil de det annerledes.

Møter hver enkelt sine behov
Lukten av nylaget middag slår imot oss når vi går inn på kjøkkenet på Eikertun. Panert seifilet, poteter og gulrotstuing skal bli dagens middag med 200 porsjoner. En ansatt står i tillegg over et stort antall mindre kjeler og lager all spesialkosten.

- Vi har en egen kokk som tar seg av alle spesialbestillingene. Det er nemlig sånn, at de som har spesielle behov, eller ikke har lyst på dagens lunsj eller middag, kan få ringt ned bestilling på det de har lyst på. Det er klart de skal få det. Vi er jo opptatte av at alle skal få i seg god mat. Og dette kan vi få til fordi vi lager all mat her på huset, fra et lokalt kjøkken, med sju ansatte kokker, sier Berit Groven, som er leder for kjøkkenet på Eikertun.



Sausen lages fra bunnen av på kjøkkenet på Eikertun.


Kartlegger alle
Groven utgjør, sammen med sykehjemslegen og en sykepleier, et eget ernæringsutvalg som underviser de ansatte på Eikertun, slik at de skal lære mer om kosthold og ernæring for de eldre beboerne. Det er rutiner for at alle brukere av omsorgstjenestene i kommunen kartlegges for å vite akkurat hva de trenger av energi og sammensetning i maten.

- Noen har helseutfordringer som det må tas hensyn til, og mange eldre trenger ekstra næring i form av kalorier, vitaminer eller proteiner. Derfor lager vi akkurat det hver person trenger. I tillegg er det viktig at maten smaker godt, ser god ut, og at det skal være lov å kose seg, sier Groven.

Hun peker bort på en av kokkene som står og legger marsipanroser på en stor bløtkake. Det lages bløtkake til bursdager, runde årstall og andre anledninger, og da til hele avdelingen og pårørende. I dag er det lindrende avdeling som skal få litt ekstra godt etter middag.



Det lokale kjøkkenet på Eikertun lager mat til alle beboerne og brukerne, og ofte også til pårørende.


Forebygger underernæring
Underernæring er en stor utfordring blant de eldste. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av eldre pasienter i sykehus og i helse- og omsorgstjenesten i kommunene er underernært eller i risiko for underernæring.

Mange får ikke i seg maten lenger, noen fordi de sitter alene eller har mistet gleden rundt mat, andre fordi det ikke smaker dem eller kanskje fordi de ikke lenger klarer å tygge mat med mye motstand. På Eikertun har de stort fokus på å motvirke underernæring.

- Vi legger til rette for at det skal være ro, tid nok og hygge rundt måltidet. Ingen sitter alene og spiser, og vi her på kjøkkenet smører ferdig brødmat til dem som ikke klarer å smøre selv. Dette for å avlaste de ansatte slik at de kan sitte sammen med beboerne og spise, sier Groven.

Hver avdeling har også bevissthet rundt medisinering ved måltidene.

- Det har vært vanlig å medisinere når beboerne er samlet rundt bordet, men det har kanskje ikke bidratt til ro og hygge rundt måltidet. Derfor endrer vi rutinene, sier Groven.



Dagens spesialbestillinger føres opp på en stor tavle inn på kjøkkenet.


Spiser oftere enn før
De siste årene er det gjort endringer i måltidsrutinene på Eikertun, også dette for å gjøre at beboerne får i seg mer mat og slik motvirke underernæring. De eldre har ofte gått i for mange timer uten mat mellom kveldsmat og frokost, og derfor har det blant annet blitt innført et ekstra hovedmåltid.

- Vi gikk fra tre til fire hovedmåltider hver dag og la til et næringsrikt lunsjmåltid, i tillegg til to ekstra mellommåltider. Vi la til varm lunsj de fleste dager i uka, og middagen er flyttet til senere på ettermiddagen. Når de også får kveldsmaten senere, blir ikke nattfasten like lang. De som står opp tidlig, kan få varm havresuppe før frokost, sier kjøkkensjefen og viser fram ulike retter som står klare til utkjøring til avdelingene.



Leder Berit Groven viser fram en av de mange dessertene som er pakket og klar for utkjøring.


God mat – mindre medisiner
En erfaring de ansatte på Eikertun har gjort seg, er at de ser i praksis hvordan god og næringstett mat gjør beboerne friskere, gladere, mer sosiale, og at mestringen øker. De ser også hvordan de med riktig mat kan redusere medisinbruken.

- God mat har alt å si for et godt liv. Er ikke kosten god og næringsrik, får vi ofte ikke full effekt av medisinene. I en del tilfeller ser vi også at maten kan erstatte medisiner, når vi for eksempel kan gi varm suppe før legging i stedet for sovemedisin. I tillegg kan lav BMI gi sykdom og depresjoner i seg selv, så dette fortsetter vi å jobbe mot, sier Groven.

Se film om maten på Eikertun her



Denne artikkelen er laget av kommunens informasjonsavdeling.

Tekst: Sunniva Riste-Bjørkli
Foto: Cathrine Grøner og Sunniva Riste-Bjørkli
Film: Cathrine Grøner



Bløtkake lages og pyntes. I dag er det Lindrende avdeling som skal få litt ekstra godt til kaffen.




Tips en venn om denne nyheten.
Til:    Fra:   

« Tilbake




 MENINGSMÅLING

Har det blitt for mye blinkende julelys på husene?
Ja
Nei
Vet ikke
Svar til nå: 39
Ja: 56.41%
Nei: 43.59%