Eikernytt logo - Til hovedsiden
  Din lokalavis på nettet  lørdag 07. desember 2019
Send oss dine tips!
 

  FØRSTESIDEN

   NYTT


Generelle nyheter
Gratulasjoner
Lokale nyheter
Kultur
Næringsliv
Politikk
Kommunevalg 2007
Fylkestingsvalg 2007
Valg 2009
Valg 2011
Valg 2013
Valg 2015
Valg 2017
Valg 2019
Minneord
Personalia
Sport
Kronikker
Politiske leserinnlegg
Leserinnlegg
Nye lokale bøker
Aktiviteter
Tapt og funnet
Fylkesnyheter
Foreninger
Sponsede artikler
Musikknyheter
Filmanmeldelser
Lesernes bidrag

   AKTUELT
Kongsberg og Eiker Tingrett
Det skjer i Eiker
Nye Eiker-borgere
Politidøgnet
Smånytt fra Buskerud
Smånytt fra Nedre Eiker
Smånytt fra Øvre Eiker
Smånytt om sport
Anmeldte dødsfall i Nedre Eiker
Anmeldte dødsfall i Øvre Eiker
Dikt og andre ting
Fakta om Nedre Eiker
Fakta om Øvre Eiker
Fiskum Grendeutvalg
Hokksund Byutvalg
Ormåsen Grendeutvalg
Røren Grendeutvalg
Skotselv Grendeutvalg
Vestfossen Grendeutvalg
Været i Eiker-bygdene
Fotogallerier
Lesernes egne bilder
 
Bestill bilde
Søk i databasen:

Arkiv
   MARKEDSPLASSEN
Arbeidsmarkedet
Bekjentgjørelser
Bekjentgjørelser NE
Bekjentgjørelser ØE
Boligmarkedet
Firmaguiden
Helse- og velværeguide
Håndverksguiden
Torget
Send inn annonse

  EIKERNYTT.NO

Annonser
Gaver til Eikernytt.no
Kontakt oss
Om oss
Videoarkivet
   

   ANNET
Lenker
Tips oss
Roy's Pressetjeneste
 
Utviklet av InBusiness AS



Skjema for
personalia


Autodeler.co.no




TopBilDeler.co.no

www.autodoc.co.no

Eiendomsmegler
i Drammen

Casinopiloten.com





VIDEOINNSLAG


300 på paintball
turnering i Hokksund


Dramatisk berging
av stor mobilkran


Taket på Fiskum
kirke faller ned i biter


Torgkvartalet i
Mjøndalen åpnet


Store problemer med
vann på Ormåsen skole


Dramatisk husbrann
i Vestfossen


Miljøkveld for
Bolivia i Hokksund


Advarer mot stor
omsetning av hasj


Fair Play på
Ormåsen skole


Sliter med
sykkeltyverier


Ordfører Ann Sire
Fjerdingstad om
bussaken i Vestfossen


Laksesesongen 2013
startet fredag 25.05


Kåret til Årets
Herman 2013


Jens Stoltenberg
besøkte Nedre Eiker


Evakuerer på
Hokksund Camping


Årets russetog 2013


17. mai feiring
i Mjøndalen


17. mai feiring
i Hokksund


Hellefoss reddet
Oppstart etter pinse


14 år og satser
på bilcross


Trond Giske på
Loe Betongelementer


Gla-Dag 2013
i Skotselv


Markering av
8. mai i Hokksund


Sesongåpning på
Vestfossen Kunstlab.


Sesongåpning på
Nøstetangen Museum


1. mai markering
i Vestfossen 2013


Kvinne drept av
samboer i Krokstadelva


Bølgen & Moi vartet
opp under Damenes Aften


Moteshow for MIF
i Mjøndalen


Klubber fikk hjerte-
starter i gave


Allmøte for ansatte
ved Hellefoss og Vafoss


Steinberg ILs klubbhus
totalskadet i brann


Eiker Aktivitetssenter
på Hoensvannshotellet


Jubileumsforestillingen
Skjer'a? Fiskum Barne-
og Ungdomsteater


Stor brannøvelse
da låve ble antent


Kulturpanorama i
Hokksunds storstue


Trafikkulykke på
Horgen i Nedre Eiker


Nedre Eiker Barne- og
ungdomsteater - Peter Pan


Rein Alexander i
Vestfossen kirke


Kraftig front mot front
på E 134 i Mjøndalen


Grendemøte om
Hoensmarkas fremtid


Skidag i regi av HIL
på Hobbelstad


Gangvei skaper
strid på Røren


UKM i Øvre Eiker


MGP Jr. på
Røren skole


Lærere på kurs for
å lage økologisk mat


Kvinne påkjørt
av lastebil i Mjøndalen


UKM i Nedre Eiker


Bredtransport fra
Skotselv til Drammen


Aktiv åpning av
Aktiv Eikers kontorer


Russen stiller opp
for Kreftforeningen


Frida ødela et
normalt politiår i Eiker



Markerte restedagen med «utgått mat» i kantina

Av Roy Hansen
,  14.11.19


I dag er det den Nasjonale Restedagen - dagen hvor vi skal bruke det vi har i kjøleskapet i stedet for å kjøpe nytt. Eiker Vekst brukte dagen til å lage god mat av varer som butikkene ellers ville ha kastet.

Kokkene hos Eiker Vekst i Mjøndalen, Stine Tonum (t.v.) og Marita Hagen serverte kyllinggryte med eple- og appelsinsaus laget på frukt som de fikk gratis på den lokale Kiwi-butikken. Dette var varer som de ellers ikke ville få solgt.
To store kasser med frukt og grønnsaker hentet på den lokale Kiwi-butikken. Det var det de ansatte og brukerne av Eiker Vekst fikk servert i kantina på jobben i dag. Men ingen hadde noen grunn til å klage for det.

Kokkene Marita Hagen og Stine Tonum hadde nemlig sortert ut de varene som ikke genet seg som menneskefôr og serverte kyllinggryte og smoothie med råstoffer som butikken ellers ville ha kastet. Nå skal det understrekes at kyllingen ikke hadde gått ut på dato. Den var donert av Nortura - som har et velfylt lager av slike varer.

Fast restedag
14. november kommer heretter til å bli en fast restedag - over hele landet. Du har kanskje sett programmene «Matsjokket» på NRK TV, der det i går ble vist innslag fra sorteringen av fullt spisbare poteter og gulrøtter. En tredjedel av alle poteter og gulrøtter som dyrkes, slipper nemlig ikke gjennom «kvalitetskontrollen». Grunnen er ikke at varene er dårlige, men at de er enten for store eller for små.

Ifølge landbrukets organisasjoner er det vi forbrukere som ikke vil ha slike varer som ikke ser like pene ut, men det bestrides av flere.

To av dem er kokkene ved Eiker Vekst i Mjøndalen. De representerer Norske Kokkers Landsforening sin avdeling i Drammen. Marita og Stine er ikke i tvil om at vi kan redusere matsvinnet betraktelig om vi bare tenker oss godt nok om før vi kaster mat.

- Det er strenge regler for oppbevaring og servering av mat i kantiner og restauranter, og vi hadde ikke lidd noen nød om disse ble myket noe opp. Da hadde vi sluppet å kaste mye mat. Men mye kan vi gjøre hjemme hos oss selv, og da gjelder det først å fremst å ikke følge «best før» datoene slavisk, sier de to.

20 prosents reduksjon i matsvinnet er et nasjonalt mål, og det mener de to kokkene er oppnåelig dersom vi alle er med bevisste på holdbarhet og lagring.

Dagens markering i en rekke kantiner over hele landet, skal virke som en liten vekker - ikke bare for dem som jobber der, men også for dem som får servert maten. Det går nemlig helt greit å innta smoothie laget av bananer og andre bær som er på grensen til hva butikkene kan selge. Kokkene håper også at gode vaner blir tatt med hjem og dette er spesielt viktig den dagen brukerne deres flytter i egne hjem og må husholdere selv. Det er nemlig mye penger å spare på å spise opp det du kjøper inn.

Nå håper kokkene Marita og Stine at flere butikker vil gi bort mat som er i ferd med å gå ut på dato. Kjøtt og andre produkter med liten holdbarhet igjen selges allerede for halv pris mange steder, men langt fra alle tilbyr dette. Da går maten til kasting i stedet og matsvinnet i Norge er alt annet enn bærekraftig.

Blir en trend
Stadig flere restauranter satser nå på å servere mat som ellers ville ha bli kastet. De forvandler litt slappe råvarer til de beste retter, og kjøtt som er i ferd med å gå ut på dato er gjerne det beste og mest møre kjøttet.

- Vi håper at flere restauranter tar inn over seg problemet med matsvinn og vil bidra i riktig retning. De bør også få avtaler med lokale butikker om å få levert varer som ikke lenger er salgbare i butikk, sier de to.



Frukt og bær som butikkundene ikke vil ha, fungerer mer enn godt nok i en smoothie. Disse ble servert i kantina på Eiker Vekst torsdag ettermiddag - og gikk unna. (Foto: Privat)




Tips en venn om denne nyheten.
Til:    Fra:   

« Tilbake




 MENINGSMÅLING

Skal vi si julemat eller tradisjonsmat på skolene?
Julemat
Tradisjonsmat
Vet ikke
Svar til nå: 141
Julemat: 97.16%
Tradisjonsmat: 2.13%
Vet ikke: 0.71%