Eikernytt logo - Til hovedsiden
  Din lokalavis på nettet  onsdag 26. april 2017
Send oss dine tips!
 

  FØRSTESIDEN

   NYTT


Generelle nyheter
Gratulasjoner
Lokale nyheter
Kultur
Næringsliv
Politikk
Kommunevalg 2007
Fylkestingsvalg 2007
Valg 2009
Valg 2011
Valg 2013
Valg 2015
Valg 2017
Minneord
Personalia
Sport
Kronikker
Politiske leserinnlegg
Leserinnlegg
Nye lokale bøker
Aktiviteter
Tapt og funnet
Fylkesnyheter
Foreninger
Musikknyheter
Filmanmeldelser
Lesernes bidrag

   AKTUELT
Kongsberg og Eiker Tingrett
Det skjer i Eiker
Nye Eiker-borgere
Politidøgnet
Smånytt fra Buskerud
Smånytt fra Nedre Eiker
Smånytt fra Øvre Eiker
Smånytt om sport
Anmeldte dødsfall i Nedre Eiker
Anmeldte dødsfall i Øvre Eiker
Dikt og andre ting
Fakta om Nedre Eiker
Fakta om Øvre Eiker
Fiskum Grendeutvalg
Hokksund Byutvalg
Lokalhistoriske artikler
Ormåsen Grendeutvalg
Røren Grendeutvalg
Skotselv Grendeutvalg
Vestfossen Grendeutvalg
Været i Eiker-bygdene
Fotogallerier
Lesernes egne bilder
 
Bestill bilde
Søk i databasen:

Arkiv
   MARKEDSPLASSEN
Arbeidsmarkedet
Bekjentgjørelser
Bekjentgjørelser NE
Bekjentgjørelser ØE
Boligmarkedet
Firmaguiden
Helse- og velværeguide
Håndverksguiden
Torget
Send inn annonse

  EIKERNYTT.NO

Annonser
Gaver til Eikernytt.no
Kontakt oss
Om oss
Videoarkivet
   

   ANNET
Lenker
Tips oss
Roy's Pressetjeneste
 
Utviklet av InBusiness ASSkjema for
personalia


Autodeler.co.no
TopBilDeler.co.no

Eiendomsmegler
i Drammen

VIDEOINNSLAG


300 på paintball
turnering i Hokksund


Dramatisk berging
av stor mobilkran


Taket på Fiskum
kirke faller ned i biter


Torgkvartalet i
Mjøndalen åpnet


Store problemer med
vann på Ormåsen skole


Dramatisk husbrann
i Vestfossen


Miljøkveld for
Bolivia i Hokksund


Advarer mot stor
omsetning av hasj


Fair Play på
Ormåsen skole


Sliter med
sykkeltyverier


Ordfører Ann Sire
Fjerdingstad om
bussaken i Vestfossen


Laksesesongen 2013
startet fredag 25.05


Kåret til Årets
Herman 2013


Jens Stoltenberg
besøkte Nedre Eiker


Evakuerer på
Hokksund Camping


Årets russetog 2013


17. mai feiring
i Mjøndalen


17. mai feiring
i Hokksund


Hellefoss reddet
Oppstart etter pinse


14 år og satser
på bilcross


Trond Giske på
Loe Betongelementer


Gla-Dag 2013
i Skotselv


Markering av
8. mai i Hokksund


Sesongåpning på
Vestfossen Kunstlab.


Sesongåpning på
Nøstetangen Museum


1. mai markering
i Vestfossen 2013


Kvinne drept av
samboer i Krokstadelva


Bølgen & Moi vartet
opp under Damenes Aften


Moteshow for MIF
i Mjøndalen


Klubber fikk hjerte-
starter i gave


Allmøte for ansatte
ved Hellefoss og Vafoss


Steinberg ILs klubbhus
totalskadet i brann


Eiker Aktivitetssenter
på Hoensvannshotellet


Jubileumsforestillingen
Skjer'a? Fiskum Barne-
og Ungdomsteater


Stor brannøvelse
da låve ble antent


Kulturpanorama i
Hokksunds storstue


Trafikkulykke på
Horgen i Nedre Eiker


Nedre Eiker Barne- og
ungdomsteater - Peter Pan


Rein Alexander i
Vestfossen kirke


Kraftig front mot front
på E 134 i Mjøndalen


Grendemøte om
Hoensmarkas fremtid


Skidag i regi av HIL
på Hobbelstad


Gangvei skaper
strid på Røren


UKM i Øvre Eiker


MGP Jr. på
Røren skole


Lærere på kurs for
å lage økologisk mat


Kvinne påkjørt
av lastebil i Mjøndalen


UKM i Nedre Eiker


Bredtransport fra
Skotselv til Drammen


Aktiv åpning av
Aktiv Eikers kontorer


Russen stiller opp
for Kreftforeningen


Frida ødela et
normalt politiår i EikerSmånyheter fra Buskerud og der omkring


Dagfinn Kolberg inntar Buddy
24.04.17:
Han kaller showet og konserten «Young Old Man Into The Wild». Dagfinn Kolberg inntar nemlig Buddy Scene i Drammen til en feiring av våren, moder jord og livet torsdag 27. april. Kl. 20.00. Det blir servert norsk (hjemmelaget) og kanadisk (Neil Young) skaurock fra scenen. Selvfølgelig blir det også både naturbilder og naturfilm i en sådan stund. Legenden Neil Young skal som vanlig feires litt ekstra siden det er samling på gamle, gode Buddy.200 000 til skiskyting i Drammen sentrum
03.04.17:
For første gang arrangeres det skiskytterfest i Drammen sentrum i sommer. «Midt i» Drammen er et helt nytt arrangement som etter planen går av stabelen 16. – 17. juni. Det er Norges Skiskytterforbund (NSSF) som har et ønske om å utvide sommeraktivitetene for skiskyting på rulleski. Planen er å lage en norsk sommercup på 2-3 steder hvor verdenseliten blir invitert. Det er suksessen med Skisprinten i Drammen som er årsaken til at skiskytterforbundet vil ha et slikt arrangement i Drammen sentrum. Politikerne i hovedutvalget for kultur, idrett og folkehelse i Buskerud fylkeskommune vedtok i sist møte å støtte arrangementet med 200.000 kroner. Det legges opp til to dager med aktiviteter i Drammen sentrum. I tillegg til topp internasjonale deltakelse på seniornivå vil det også være konkurranser for juniorer og aktivitetstilbud til barn fra 5 år og oppover.

Ny måned uten trafikkdrepte i Buskerud
01.04.17:
Mars ble den tredje måneden i år uten dødsfall i trafikken i Buskerud. Ikke siden 2010 har det vært så gode tall for fylket. På samme tidspunkt i fjor hadde fire mennesker omkommet. Den foreløpige ulykkesoversikten viser at det har skjedd 16 ulykker med 25 skadde i mars. Tilsvarende måned i fjor ble det registrert 20 ulykker med 44 skadde og en drept.

Gode regnskapstall for 2016
16.03.17:
Foreløpige tall for 2016 viser at kommunene i Buskerud styrket netto driftsresultat fra 3,0 prosent til 3,9 prosent sammenlignet med 2015. Alle kommunene i Buskerud hadde et positivt netto driftsresultat i 2016. Best resultat hadde Krødsherad og Hole med henholdsvis 7,9 prosent og 7,5 prosent. En vesentlig årsak til de gode resultatene i 2016 er skatteveksten som ble betydelig høyere enn forutsatt. Merskatteveksten er i hovedsak engangsinntekter i 2016 og gir derfor ikke grunnlag for et økt driftsnivå i 2017. Diagrammet viser resultatet for kommunene. Dataene er hentet fra SSBs KOSTRA-database pr. 15. mars.Ingen trafikkdrepte i februar
01.03.17:
Heller ikke i februar mistet noen livet på veiene i Buskerud. Dermed er antall dødsulykker så langt i år null. - Vi må faktisk tilbake til 2010 for å finne tilsvarende gode tall for årets første to måneder. Så dette er gledelig, sier avdelingsdirektør Hans Jan Håkonsen i Statens Vegvesen. På samme tid i fjor hadde tre mistet livet på veiene i fylket vårt. Den foreløpige ulykkesoversikten viser at det har skjedd 23 ulykker med 28 skadde denne måneden. Tilsvarende måned i fjor, ble det registrert 17 ulykker med 30 skadde og ingen drepte.

Ingen trafikkdrepte i januar
02.02.17:
Ingen omkom på veiene i Buskerud i årets første måned. Ulykkesoversikten for januar, viser at det har skjedd 19 ulykker med 23 skadde. Tilsvarende måned i fjor, ble det registrert 22 ulykker med 42 skadde og tre drepte på Buskerud-veiene.

Høyere skatteinntekter enn forventet i 2016
19.01.17:
Sammenliknet med 2015, har det vært en vekst i skatteinntektene på 9,7 prosent i kommunene og 7,2 prosent for fylkeskommunene i 2016. For Øvre Eiker betyr det en økning i skatteinngangen på 9,0 prosent og kommunen ligger derved på 90,0 prosent av landsgjennomsnittet. Nedre Eiker hadde en økning på 7,8 prosent i fjor og ligger nå på 83,2 prosent av landsgjennomsnittet. I Buskerud var det Hole som hadde størst økning med 45,1 prosent, melder Fylkesmannen.

Ung.no - ny digital svartjeneste på helseområdet for ungdom
11.01.17:
Nettstedet startet sin virksomhet 1. januar. Samordningen av det digitale helsetilbudet til ungdom er et av tiltakene i Ungdomshelsestrategien som regjeringen la frem i juni. Målet er å styrke de digitale helsetjenestene til barn og unge, og gjøre det enda enklere å finne kvalitetssikre informasjon om kropp og helse på nett. Det er helsepersonell med erfaring fra arbeid med ungdom som svarer på spørsmål, melder Fylkesmannen.Små endringer i separasjons- og skilsmissetall
03.01.17:
Fylkesmannen i Buskerud innvilget 651 separasjoner i 2016. Dette er 8 flere enn i 2015. Det ble innvilget 524 skilsmisser i 2016, dette er 1 mindre enn i 2015. I 2016 ble det mulig å søke elektronisk både om separasjon og skilsmisse. Tallene for 2016 fordeler seg slik på de største kommunene i fylket (2015 tall i parentes): Separasjoner og skilsmisser i Drammen - 170 (158) - 124 (118). Kongsberg - 52 (57) - 41 (39). Ringerike - 61 (71) - 37 (56).

Stor økning i antall søknader om askespredning
02.01.16:
Fylkesmannen i Buskerud behandlet 94 søknader om askespredning i 2016. Dette er en økning på 25 saker fra 2015. 88 søknader ble innvilget, seks søknader ble avslått. Dersom du ønsker at asken din skal spres for vinden, kan du selv søke Fylkesmannen om tillatelse til dette. Du sender søknaden til Fylkesmannen i det fylket du ønsker asken spredt. For å kunne søke må du ha fylt 15 år. Også etterlatte kan få tillatelse til å spre aske, hvis det blir dokumentert at avdøde ønsket dette. Foreldre kan få tillatelse til å spre asken etter avdøde barn under 18 år. Det gis tillatelse til askespredning i fjellet, øde skogsområder og over og i vann. Grunnen til at en søknad blir avslått er oftest at ønsket sted ikke er øde nok. Det må ikke være bebyggelse eller stor ferdsel i nærheten av stedet for askespredning.

Meget godt kornår i Buskerud i 2015
18.11.16:
Nasjonal kornstatistikk viser at 2015 var et meget godt kornår. I Buskerud lå gjennomsnittlig kornavling på 514 kg/dekar. Det har ikke vært tatt så store kornavlinger i fylket i den perioden vi har statistikk fra (2002). Hole kommune er blant de kommunene i landet med høyest gjennomsnittsavling i 2015. Hele 708 kg/dekar vitner om gode dyrkingsforhold og meget dyktige produsenter. En annen gledelig ting er at nedgangen i kornareal i fylket, som har vært fallende siden 2002, nå for første gang har flatet ut, og faktisk viser en liten oppgang fra 2015 til 2016. Produksjon av korn og matkorn er en svært stor andel av den totale matproduksjonen i Buskerud fylke.Stor brannøvelse i Strømsåstunnelen
15.11.16:
Statens Vegvesen, politiet og brannvesenet skal holde en stor felles brannøvelse inne i Strømsåstunnelen torsdag 17. november mellom kl. 10.00 og 13.00. Det skal tennes på en container 600-800 meter inne i tunnelen fra Bangeløkka. Tunnelen blir naturlig nok stengt i dette tidsrommet.

Kvotejakt på gaupe i 2017
09.11.16:
Rovviltnemnda i region 2 Sør-Norge har vedtatt kvote for jakt på gaupe i 2017. Kvoten er satt til 10 gauper, hvorav to hunndyr ett år eller eldre. To dyr holdes tilbake som reservekvote. Kvotejakta varer i to måneder med start 1. februar. Reservekvota på to dyr kan tildeles etter nærmere vurdering dersom det framkommer ny kunnskap om bestandsforholdene. Kvoten fra jaktstart fordeles på to jaktområder (I og II). Familiegrupper som opptrer sammen er unntatt fra kvoten de to første ukene av jaktperioden, melder Fylkesmannen.

Klarere krav til ledelse i helse- og omsorgssektoren
03.11.16:
Regjeringen har vedtatt en ny forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten. Den slår tydelig fast at det er toppledelsen som har ansvaret for at virksomheten planlegges, gjennomføres, evalueres og korrigeres. Forskriften er av stor betydning for alle ansatte i helse- og omsorgstjenesten. I Buskerud vil mange ansatte i spesialisthelsetjenesten og i kommunene bli berørt av de endringene som nå er foretatt. Forskriften er et viktig virkemiddel for å sørge for at de utøvende tjenester etterlever de krav som finnes i lovgivningen på dette området. Den nye forskriften erstatter dagens internkontrollforskrift for tjenestene som er fra 2002. Den er tydeligere på hvilke oppgaver plikten til å planlegge, gjennomføre, evaluere og korrigere omfatter. Den utdyper kravet om systematisk arbeid med kvalitetsforbedring og pasientsikkerhet. Den gjør det lettere å slå fast hvem som har det overordnede ansvaret i kommunene og på sykehusene. Forskriften trer i kraft 1. januar 2017.

Ingen dødsulykker på Buskerud-veiene
01.11.16: Ingen
mistet livet på veiene i Buskerud i oktober. Antall dødsofre på veiene så langt i år er 11. På samme tid i fjor hadde seks mistet livet i trafikken. Den foreløpige ulykkesoversikten for oktober viser at det har skjedd 24 ulykker med 32 skadde. Samlet til nå i år er det registrert 220 ulykker med 392 skadde på Buskerud-veiene. Tallene er foreløpige. I oktober i fjor ble det registrert 18 ulykker med 37 skadde og ingen drepte. Til sammen var det da registrert 181 ulykker med 349 skadde.Deltar på nasjonal integreringskonferanse
14.10.16:
Buskerud Innvandrerråd deltar med tre personer på Den nasjonale integreringskonferansen, som avholdes på Radisson Blu Scandinavia Hotel 18. oktober. - Vi er glade for å ha plass på konferansen og kan representere det mangfoldige Buskerud på det beste, sier leder Bijan Gharahkhani. Buskerud Innvandrerråd ønsker flere lokale møteplasser og mer samarbeid mellom det offentlige og innvandrerorganisasjoner. De ønsker også mer dialog og jevnlig kontakt med IMDi og lokale myndigheter. Fra Buskerud Innvandrerråd deltar leder Bijan Gharahkhani, styremedlem Nasim Rizvi og leder av Øvre Eiker Innvandrerråd, Justin Kujirabwinja.

To mistet livet på Buskerud-veiene i september
03.10.16:
To personer omkom i trafikken i Buskerud i løpet av september. Dødsulykkene skjedde på E 134 på Meheia og på Fv. 51 på Golsfjellet. I begge ulykkene frontkolliderte personbilene med vogntog. Antall dødsofre på veiene så langt i år er elleve. På samme tid i fjor hadde seks mistet livet. Den foreløpige ulykkesoversikten for september viser at det har skjedd 33 ulykker med 43 skadde. Samlet har det til nå skjedd 206 ulykker med 365 skadde. Samme måned i fjor ble det registrert 21 ulykker med 42 skadde og ingen drepte. Til sammen var det da registrert 163 ulykker med 312 skadde.

Ingen mistet livet på veiene i Buskerud i august
13.09.16:
Så langt i år har åtte personer mistet livet på veiene i Buskerud. På samme tid i fjor hadde seks mistet livet. Den foreløpige ulykkesoversikten for august viser at det har skjedd 26 ulykker med 32 skadde. Samlet har det til nå skjedd 178 ulykker med 316 skadde her i fylket. Samme måned i fjor ble det registrert 25 ulykker med 55 skadde og tre drepte. Til sammen var det da registrert 142 ulykker med 270 skadde.

25 prosent flere nye saker til barnevernet
12.09.16:
Både nye meldinger og antall avsluttede undersøkelser viser kraftig økning i Buskerud første halvår. Det har vært en markant økning i antall stillinger i de kommunale barneverntjenestene, men veksten i antall saker har vært enda større. Likevel viser fylkestallene forholdsvis god utvikling når det gjelder fristoversittelser, planer og oppfølging av fosterbarn. Selv om tallene er gode på fylkesbasis, er det store variasjoner på de enkelte områder mellom kommunene, melder Fylkesmannen.

Høstpremiere på Stand Up i Drammen
06.09.16:
Torsdag 8. september kl. 20.00 er det igjen klart for Stand Up på Union Scene i Drammen. Primus motor og ildsjelen bak det hele er Jon Gjerde (bildet). Klubbkveldene i Centralen på Union scene er en gang i måneden, og for denne høstens del, er samtlige kvelder fullbooket. Først ut i høst er vår alles Babek Nemati, som tester nytt stoff for åpen mikrofon. Direkte, ærlig og rasende morsom. Susann Laache gjør det samme - tester gøyale ting for åpen mikrofon. Dessuten kommer Lars Petersen - kongen av Horten, samt Ida Albertsen, gøyale Markus Vangen og Elverums «mad dog» Even Bratrud.En mistet livet på veiene i Buskerud i juli
09.08.16:
En 18 år gammel bilfører fra Rødberg omkom da bilen han kjørte havnet utenfor veien og traff en fjellvegg. Ulykken skjedde på fylkesvei 40 ved Kråkesanden i Nore og Uvdal. Så langt i år har åtte blitt drept på veiene i Buskerud. Dette er over dobbelt så mange som på samme tid i fjor. Da hadde tre mistet livet. Den foreløpige ulykkesoversikten for juli viser at det har skjedd 29 ulykker med 43 skadde. Samme måned i fjor ble det registrert 24 ulykker med 48 skadde og ingen drepte. Hittil i år er det registrert 156 ulykker med til sammen 268 skadde personer.

Bedre resultat for Sparebanken Øst
21.07.16:
Sparebanken Øst oppnådde et resultat etter skatt i 2. kvartal på 106,3 mill. kroner. Tilsvarende var resultatet etter skatt 68,1 mill. kroner i 2. kvartal 2015. Egenkapitalrentabiliteten i 2. kvartal var 14,42 prosent mot 9,83 prosent for samme kvartal i 2015. Du kan lese hele kvartalsrapporten HER.

Steintreff i Eidsfoss fredag til søndag
12.07.16:
For 18. gang blir det årlige treffet for alle steingærne og naturinteresserte arrangert på Eidsfoss helgen 15. til 17. juli. Dette har vokst til å bli det ledende samlingspunktet for alle som vil vite mer om geo-naturen vår. Årets tema er «Friluftsliv» og hva du kan bruke av kunnskap for å krydre opplevelsen av turer i skog og mark. Bli med på et familievennlig og helt gratis arrangement for å spre gleden av kunnskap og opplevelser i ditt nærområde. Utstillere fra hele Norge med geologi i fokus som kan peke deg i riktig retning når du skal på skattejakt i naturen. Treffet fyr på ulike aktiviteter.

Satser på lekeressurs i barnehagen
21.06.16:
Fylkesmannen vil ha flere menn i barnehageyrket og satser videre på de unge guttene i ungdomsskolealderen. De inviterer derfor barnehager til å søke om midler til «Lekeressurs i barnehagen». Midlene fra Fylkesmannen skal brukes til planlegging og rekruttering på ungdomsskoler samt avlønning av gutter som ønsker å jobbe som lekeressurs i barnehagene. Frist for å søke er 16. september 2016. Målet med lekeressurs er å bidra til at flere gutter på sikt velger å jobbe i barnehage som assistenter og pedagoger samt generelt bidra til økt likestillingen i samfunnet.

Rovviltnemnda åpner for lisensfelling av ulv
17.06.16:
Rovviltnemnda i region 2 Sør-Norge har i dag vedtatt å åpne for lisensfelling av ulv. Kvoten er på to dyr og gjelder for hele regionen. Fellingsperioden er fra 1. oktober, melder Fylkesmannen i Buskerud. Kvoten er gjort gjeldende for hele regionen som omfatter fylkene Vestfold, Buskerud, Telemark og Aust-Agder. Vedtaket er gjort ut fra en vurdering av bestandssituasjonen, den skade ulv påfører bufenæringen og skadepotensialet i regionen. Fellingsperioden starter 1. oktober og varer ut mars 2017. Eventuell irregulær avgang (skadefelling, påkjørsler etc.) innen regionen belastes kvoten.

Forskrift for fiske i Tyrifjorden og Steinsfjorden
07.06.16:
Fylkesmannen har fastsatt nye regler for fiske i Tyrifjorden og Steinsfjorden. Hensikten med den nye forskriften er blant annet å sikre de to storørretstammene i Tyrifjorden. Tettheten av storørret i Tyrifjorden har gått ned - dokumentert blant annet ved registrering av lite gytefisk i Randselva. Basert på innkomne uttalelser i en høring og en samlet vurdering, har Fylkesmannen fastsatt ny forskrift for begge innsjøer. Det tillates fire snører per båt, inkludert utrigger og djuprigger. Det innføres garnforbud fra 1. april til 20. mai. Fiske i inn- og utløpselver fredes fra 20. september. Minstemål for ørret settes til 50 cm i fjorden og 30 cm i elv. Fiske med storruse må omsøkes. Forskriften trer i kraft fra 1. januar 2017.Statsborgerseremoni i Drammen
02.06.16:
Søndag 5. juni arrangerer Fylkesmannen i Buskerud statsborgerseremoni i Drammens Teater. Ved denne markeringen ønsker den norske stat 111 nye statsborgere bosatt i Buskerud velkommen inn i det norske fellesskapet. I løpet av det siste året har 469 personer fra 36 land fått norsk statsborgerskap i Buskerud. Av disse har 111 personer meldt seg på statsborgerseremonien, og vil avlegge troskapsløfte under seremonien i Drammens teater. Ordfører Gunn Cecilie Ringdal fra Lier er hovedtaler, mens Veslemøy Solberg og Sven Ohrvik står for de musikalske innslagene. Flere av fylkets ordførere vil være representert. Seremonien ledes av fylkesmann Helen Bjørnøy. Hun vil også dele ut en gavebok til de nye statsborgerne. Fra Øvre Eiker er det tre og fra Nedre Eiker 11 som deltar.

Ny måned uten trafikkdrepte i Buskerud
01.06.16:
Mai ble nok en måned uten dødsulykker på veien i Buskerud. Så langt i år er fire mennesker omkommet i trafikken. På samme tidspunkt i fjor hadde tre mistet livet på veiene i fylket. Den foreløpige ulykkesoversikten for mai viser at det har skjedd 34 ulykker med 42 skadde. Samme måned i fjor ble det registrert 13 ulykker med 15 skadde og heller ingen drepte. Hittil i år har det vært 110 ulykker med til sammen 187 skadde i trafikken i Buskerud.

Svakere resultat for Sparebanken Øst
24.05.16:
Sparebanken Øst konsern oppnådde et resultat i 1. kvartal 2016 på 67,2 mill. kroner etter skatt. Tilsvarende var resultatet etter skatt var 87,7 mill. kroner i første kvartal 2015. Egenkapitalrentabiliteten i kvartalet var 9,38 prosent mot 13,16 prosent for samme kvartal i 2015. Konkurranse og fallende rentenivå fører til press på utlåns- og innskuddsrenter og reduserte inntekter fra kunder. Konsernet har avviklet flere tidligere misligholdte og tapsutsatte engasjementer. Dette har medført reduksjon av misligholdte og tapsutsatte engasjementer og inntektsføring av tidligere ikke inntektsførte renter. Hele kvartalsrapporten kan du lese HER.

Høring på verneforslag for to skogområder
11.05.16:
Fylkesmannen legger forslag om vern av to skogområder på offentlig høring. Verneforslagene er på til sammen 1.247 dekar. De to områdene er Presttjennmarka i Sigdal og utvidelse av Fosseteråsen i Øvre Eiker. Gjennom høringen ønsker Fylkesmannen synspunkter på de foreslåtte verneområdene.

Ingen trafikkdrepte i Buskerud i april
01.05.16:
Det var ingen som omkom i trafikken i Buskerud i april. Så langt i år er fire mennesker omkommet i trafikkulykker. På samme tidspunkt i fjor hadde tre mistet livet på veiene i fylket. Den foreløpige ulykkesoversikten for april viser at det har skjedd 28 ulykker med 35 skadde. Samme måned i fjor ble det registrert 18 ulykker med 42 skadde og ingen drepte. I løpet av de fire første månedene har det vært 87 ulykker med til sammen 151 skadde.

Oppstart av verneplan for skog
12.04.16:
Fylkesmannen melder om oppstart av verneplan for Presttjennmarka i Sigdal og utvidelse av Fosseteråsen i Øvre Eiker. Formålet med oppstartsmeldingen er å sikre medvirkning og få inn synspunkter som kan bidra til å gi gode løsninger både for bruk og vern. Presttjennmarka berører privat og statlig areal (prestegårdsskog). Utvidelsen av Fosseteråsen ligger på privat areal. De private arealene har skogeier tilbudt til frivillig vern som naturreservat. Høringsfrist: 6. mai 2016.

Dame omkom i mars-trafikken
11.04.16:
Så langt i år er fire mennesker omkommet i trafikkulykker. Det er én fler enn på samme tid i fjor. Det var en kvinne som ble påkjørt av en personbil ved Rundtom i Drammen som omkom i mars. Den foreløpige ulykkesoversikten viser at det har skjedd 23 ulykker med 39 skadde i mars. Samme måned i fjor ble det registrert 11 ulykker med 16 skadde og ingen drepte. Det er med andre ord en dramatisk økning i antall ulykker med personskader. Så langt i år har det vært 62 ulykker med til sammen 111 skadde.

Trafikksikkerhetsdag for russen
11.04.16:
Trafikksikkerhet er noe som angår alle russ. Statens Vegvesen ønsker å sette fokus på dette og inviterer i den anledning all russ til en trafikksikkerhetsdag, samt russebilkontroll i Drammen. -Vi ønsker all russen en trygg ferd i den tiden de har i vente. Vi ser at det er mye eldre kjøretøy som blir brukt som russebil eller russebuss, og ofte med minimum av vedlikehold utover EU-kontroll. Vi arrangerer denne dagen for å påse at russen kjører med tryggest mulig kjøretøy, forklarer Øivind Brinchen i Statens Vegvesen. Tirsdag 12. april fra kl. 17.00 vil russen i Drammen og Eiker få mulighet til å ha teknisk kontroll av sitt kjøretøy, samt at de må gjennomgå en trafikksikkerhetsløype som innebærer blant annet å velte med bil, bråstopp, livreddende førstehjelp ved Røde kors og ulike informasjonsstander.

23 gauper felt i rovviltregion 2
08.04.16:
Årets jakt på gaupe er avsluttet. 20 dyr av en kvote på 25 ble felt. I tillegg ble tre dyr felt i området med kvotefri jakt. Det ble felt åtte voksne hunndyr, hvorav ett i kvotefritt område. Hunndyrkvoten var på åtte. Rovviltnemnda fastsatte en kvote på i alt 25 gauper i rovviltregion 2 (Vestfold, Buskerud, Telemark og Aust-Agder) i 2016. Kvota var fordelt på sju jaktområder, og det ble felt dyr i fem av disse. I alt ble det felt 21 voksne dyr, 13 hanner og åtte hunner, og en årsunge. Et skutt dyr ble ikke gjenfunnet og er ikke kjønns- eller aldersbestemt. I deler av Aust-Agder fylke (Jaktområde H) er jakt på gaupe ikke kvoteregulert (kvotefri jakt), og her ble det felt tre dyr (to voksne hanner og en voksen hunn).

Men Buicken står her fremdeles
06.04.16:
Buicken er tilbake på Buddy for tredje gang. Jon Hernes inviterte gutta til Drammen første gang i juni 2013. Suksessen ble gjentatt og sammen med Vokalgruppa DIS i januar 2015. Nå er passasjerene i Buicken Lars Saabye Christensen, Stian Carstensen, Amund Maarud og Tom Stalsberg. Jon Hernes og Vokalgruppa DIS er også denne gang supportere med største engasjement og vertskap for kvelden. Alle gode ting er tre - på Buddy Scene i Drammen 21. april.Lindum AS skal drifte tre gjenvinningsstasjoner
05.04.16:
Fylkesmannen har gitt Lindum AS tillatelse til drift av gjenvinningsstasjonene i Røyken, Modum og Nedre Eiker kommuner. Lindum AS har søkt Fylkesmannen om tillatelse til drift etter forurensningsloven til drift av eksisterende gjenvinningsstasjoner i Røyken, i Modum og i Nedre Eiker kommune. Fylkesmannen viderefører eksisterende utslippstillatelse for gjenvinningsstasjonene over til Lindum AS. Tillatelsen er supplert med nye vilkår for finansiell sikkerhet, omlasting, lukt og måleprogram.

Færre saker per saksbehandler i barnevernet
11.03.16:
Hver ansatt i barnevernet har nå ansvar for 17,3 saker. Dette er det laveste tallet på de fem årene registreringene har pågått. Halvårsrapportene fra barneverntjenestene i kommunene viser også at det er en svak nedgang (4%) i antall barn som har tiltak. Av 1.366 nye meldinger som ble gjennomgått siste halvår, ble 17 prosent henlagt uten undersøkelse, og av de 1.145 undersøkelsene som ble gjennomført, ble 65,3 prosent henlagt uten tiltak. Fristen for å gjennomføre undersøkelser ble brutt i 3,3 proent av sakene. Det er opprettet tilsynssak ved tre barneverntjenester der fristbruddene har et større omfang, melder Fylkesmannen på sine nettsider.

Forslag til nytt fylkesstyre i AP
10.03.16:
Valgkomiteens forslag til nytt fylkespartistyre for Arbeiderpartiet i perioden 2016 til 2018. Leder: Bjørn Tore Ødegården - Kongsberg. Nestleder: Lise Christoffersen - Drammen. Studieleder: Eivind Knudsen - Drammen. Leder av kvinnenettverket: Sissel Hovland - Hol. Medlem: Mons Ivar Mjelde - Ringerike, Kirsten Gjestemoen - Hovda Nore og Uvdal, Bijan Gharahkhani - Øvre Eiker, Ragnhild Oksholen Hartviksen - Røyken og Jan Midtskogen. Leder av valgkomiteen er Roger Ryberg.

Torgny Moen gjenvalgt
07.03.16:
På årsmøtet i Buskerud Bonde og Småbrukerlag 6. mars ble Torgny Moen fra Bingen gjenvalgt som leder. Med seg i styret har han Elin Bergerud fra Nore, Kjell Borge fra Gol, Guro Emilie Riis Andersen fra Krødsherad og Grethe Hove Strøm fra Flesberg.

Mangler finansiering til videre miljøovervåking
07.03.16:
Miljøprosjektet Ren Drammensfjord får ikke økonomisk støtte fra Miljødirektoratet til miljøovervåkning av Drammensfjorden i 2016. Overvåkingen må fortsette for å sikre vannkvaliteten, og oppnåelse av miljømålene om god miljøtilstand. Fylkesmannen vil derfor invitere fjordkommunene til et møte for å få til et samarbeid om et økonomisk spleiselag for videre overvåking. Drammensfjorden er en av 17 prioriterte områder i den nasjonale handlingsplanen for opprydding i forurenset sjøbunn. Fylkesmannen i Buskerud har koordinert og samordnet prosjektet Ren Drammensfjord 2015.

Samuel Massie kommer til Drammen
23.02.16:
Dysleksi Nedre Buskerud inviterer til foredrag med Samuel Massi, som ble kjent da han dro med båten Berserk til Antarktis. Samuel har dysleksi og slet veldig på skolen. Han skal fortelle om den store reisen sin, fra å være skolelei, uten mål, gitt opp av de fleste, til han selv tok fatt og begynte å jobbe med seg selv. Foredraget er mandag 18. april kl. 18.00, på Scandic Park Hotel, Gamle Kirkeplass 3, i Drammen.

Frisklivssentralen - en effektiv og billig helsetjeneste
23.02.16:
En ny rapport viser at frisklivssentralene er et effektivt virkemiddel for kommunene i folkehelsearbeidet. De koster lite å drifte, og en får mange «helsekroner» igjen for innsatsen. En ansatt på frisklivssentralen gir i gjennomsnitt 84 deltakere hjelp til å endre levevaner. Dette viser at en kan gi et helsetilbud til svært mange personer pr årsverk, og at frisklivstilbudet er en tjeneste som er relativt billig og drifte. Dette er en av konklusjonene i rapporten fra Statistisk sentralbyrå (SSB) der formålet var å dokumentere hvordan frisklivssentralene fungerer i kommunene. Rapporten er et godt bidrag til arbeidet med å styrke kunnskapsgrunnlaget om det forebyggende helsearbeidet i kommunene generelt, og for frisklivssentraler spesielt, heter det i en melding fra Fylkesmannen.

Ønsker kandidater til årets fylkeskunstner i Buskerud
27.01.16:
- Er du årets fylkeskunstner, spør Tonje Kristensen (AP), leder av hovedutvalget for kultur, idrett og folkehelse i Buskerud fylkeskommune. Politikerne i hovedutvalget vedtok tirsdag ettermiddag å gjeninnføre stipendet årets fylkeskunstner i Buskerud. - Hensikten med ordningen årets fylkeskunstner er å fremheve kjente kunstnere fra vårt fylke, og markere at Buskerud er et godt kulturfylke, sier hun. Stipendet er på 150 000 kroner. - Kunstnere innenfor alle kunstarter kunne søke, og nå ønsker vi forslag på aktuelle kandidater, sier Kristensen. Søknadsfrist: 1. oktober 2016.

Verdensdagen for psykisk helse
25.01.16:
Verdensdagen for psykisk helse er Norges største opplysningskampanje for psykisk helse 10. oktober. Dagen skaper åpenhet og gir kunnskap om psykisk helse - vi har alle en psykisk helse. Temaet for 2016 er «Fordi livet forandrer seg» handler om at endringer er en naturlig del av livet. Hvordan vi møter endringene vil påvirke vår psykiske helse. Og hvordan vi har det inni oss kan påvirke hvordan vi responderer på endring, melder Fylkesmannen på sine sider.

Rydd skapet kampanje
25.01.16:
«Rydd skapet» er en nasjonal kampanje som skal få flere til å rydde i medisinene sine, oppbevare dem sikkert og returnere gammel medisin til apoteket, melder Fylkesmannen på sine nettsider. Nettsida til kampanjen «ryddskapet.no» gir gode råd om hvordan du bør oppbevare medisinene dine, og hvordan du bør rydde dem vekk når du ikke lenger har bruk for dem. Vær med og bidra til å redusere risikoen for forvekslinger og uhell i hjemmet. Mengden utslipp av legemidler i miljøet går også ned når medisiner returneres til apotek - og ikke kastes i søpla, vasken eller toalettet.

Giftfri torsk i Drammensfjorden
19.01.16:
Torsken i indre Drammensfjorden kan nå spises av alle. En ny miljøundersøkelse som Fylkesmannen i Buskerud står bak viser at det ikke lenger er grunnlag for å advare gravide, ammende og barn mot å spise torsk fisket i indre deler av Drammensfjorden. Nivåene av kvikksølv har gått ned og er langt under nivået der det er behov for råd til gravide, ammende og små barn. Derfor fjernes nå disse advarslene om inntaksbegrensninger. Bakgrunnen for vurderingen er funn gjort i miljøundersøkelsen Fiskeundersøkelse 2014, som Norconsult har utført på oppdrag fra Fylkesmannen i Buskerud. Mattilsynet advarer derimot fortsatt mot å spise skrubbe fisket i hele Drammensfjorden og ørret fra indre Drammensfjorden.

Fylkesmannen innvilget 643 separasjoner i 2015
05.01.16:
Fylkesmannen i Buskerud har i løpet av 2015 innvilget 643 separasjoner. Dette er fire færre enn i 2014. Det er også en nedgang i antall skilsmisser fra 573 i 2014 til 525 i 2015. Fylkesmannen behandlet også 62 saker om anerkjennelse av utenlandske skilsmisser. I tillegg ble det behandlet 73 søknader om askespredning.

Kort behandlingstid på klager om sosialhjelp
18.12.15:
Fylkesmannen i Buskerud er klageinstans i sosialhjelpssaker. 300 av klagerne fikk vurdert sin sak med kun én måneds saksbehandlingstid, og alle fikk endelig svar på klagen før det var gått tre måneder. Klager på sosialhjelp skal sendes Nav og det lokale kontoret gir saken en ny vurdering. Om klager ikke får medhold sender de saken videre til Fylkesmannen som kan overprøve alle sider av saken. Når det gjelder prøving av det frie skjønn kan Fylkesmannen likevel bare endre vedtaket når vurderingen er åpenbart urimelig. Vedtaket fra det lokale Nav kontoret ble stadfestet i 77 prosent av sakene. Mens 13 prosent fikk helt eller delvis medhold og 10 prosent ble opphevet og saken sendt tilbake til Nav for ny vurdering.

Ingen trafikkdrepte i Buskerud i november
01.12.15:
Ingen liv gikk tapt på veiene i november. Det er tredje måned på rad uten drepte i Buskerud-trafikken. Så langt i år er seks mennesker omkommet, mot 17 på samme tid i fjor. Den foreløpige ulykkesoversikten viser at det har skjedd 22 ulykker med 32 skadde i november. Samme måned i fjor ble det registrert 28 ulykker med 68 skadde og en drept. Hittil i år har det vært 203 ulykker med til sammen 381 skadde. 2015 ligger med andre ord an til å bli et år med rekordlave dødstall på veien i fylket.

Plakettfest i 4H Buskerud
11.11.15:
Lørdag 14. november skal 4H Buskerud hedre sine 47 plakettmottakere på Tyrifjord hotell i Vikersund. Det er over 120 personer som er påmeldt og så mange plakettmottakere og gjester har det ikke vært på flere år. Plakettfesten er en høytidelig fest der plakettmottakerne får utdelt sitt 4H-vitnemål og selve plaketten. Plakettmottakerne har ofte med seg foreldrene sine og det blir høytidelige taler både fra ordføreren i Modum, et æresmedlem og fylkesstyret i 4H Buskerud. Furukvisten 4H stiller med underholdning i tillegg til innslag fra noen av plakettmottakerne. 4H-erne som mottar plaketten denne dagen har fullført minst syv år som junior og senior med minimum syv godkjente 4H-prosjekter. Fra Eiker er det Tine Marie M. Johnsen og Lise Berglia - begge fra Krukekollen 4H - som får plakett.

Ingen trafikkdrepte i Buskerud i oktober
02.11.15:
For andre måneden på read kan Statens Vegvesen rapportere om null trafikkdrepte i Buskerud. Det betyr at i syv av 10 måneder har det ikke vært dødsulykker i Buskerud. Så langt i år er seks mennesker omkommet på veiene i fylket, mot 16 på samme tid i fjor. Den foreløpige ulykkesoversikten viser at det har skjedd 23 ulykker med 30 skadde i oktober. Samme måned i fjor ble det registrert 25 ulykker med 45 skadde og en drept. Totalt er det registrert 186 ulykker med til sammen 342 skadde så langt i år.

Fylkesmannen forenkler søknader om separasjon
31.10.15:
Ektepar som ønsker å gå fra hverandre, kan nå søke om separasjon via et elektronisk søknadsskjema. Dette henter inn opplysninger som alt er lagret hos folkeregisteret. Skjemaet har hjelpetekster som gjør det lettere å forstå fremgangsmåten for å søke. I tillegg skal skjemaet lages slik at det ikke kan sendes inn før alle opplysningene er kommet med, sier Jørgen Tistel, prosjektleder hos Fylkesmannen i Sogn og Fjordane. Den digitale søknaden skal bidra til at saksbehandlingstiden for separasjonssøknader blir kortere. I en overgangsfase, vil det fortsatt være mulig å søke om separasjon via det gamle papirskjemaet.

Svakere for Sparebanken Øst i 3. kvartal
28.10.15:
Konsernet har etter 3. kvartal 2015 et resultat før skatt på 262,5 mill. kroner mot 449,0 mill. kroner for samme periode i fjor. Resultatet i 3. kvartal 2014 var sterkt påvirket av gevinsten ved salg av aksjene i Nets Holding AS. Gevinsten utgjorde 134,7 mill. kroner. Hittil i år gir gevinst ved salg av eiendommer positiv engangseffekt på 34,5 mill. kroner. Årets resultat påvirkes negativt av betydelig urealisert negativ verdiendring på bankens likviditetsportefølje samt redusert nettorente. I prosent av gjennomsnittlig forvaltningskapital utgjør resultat før skatt 1,03 prosent mot 1,80 prosent (1,26 prosent ekskl. gevinst Nets) for samme periode i fjor. Resultat etter skatt viser et overskudd på 199,4 mill. kroner mot 367,9 mill. kroner (233,2 mill. kroner ekskl. gevinst Nets) for samme periode i fjor. Dette gir en egenkapitalrentabilitet hittil i år på 9,66 prosent. Hele rapporten kan du lese HER.

Samler bæreseler til flyktninger
31.08.15:
Anikken E. Hjelde og Eirin Bekk er to gamle venninner fra Hokksund som nå har startet innsamling av bæreseler til flyktninger i Hellas. Bakgrunnen er de mange småbarnsforeldrene som kommer over havet og har barn som må bæres. De har startet facebookgruppen «Dråpen i havet Nedre Buskerud» for å starte aksjonen og ber nå alle som har utstyr til å bære barn om å melde seg. De har fått sponset frakt på 400 kilo og ønsker å sende selene så trask som mulig. Gå inn på denne siden her.

Koordineringsgruppe mot Gyrodactylus salaris
24.08.15:
I forbindelse med nasjonal handlingsplan mot Gyrodactylus salaris, skal det opprettes en regional koordineringsgruppe for tiltak mot parasitten i Drammensregionen. Fylkesmannen i Buskerud har fått i oppdrag av Miljødirektoratet å oppnevne en slik gruppe. I den sammenheng inviteres Mattilsynet, Miljødirektoratet, Veterinærinstituttet og Fylkesmannen i Vestfold til å delta i koordineringsgruppa knytta til problemstillinger rundt G. salaris i Drammensregion.

Stenger riksvei 7 Hallingporten
17.08.15:
Mandag 24. august kl. 08.00 stenger Statens vegvesen Rv. 7 Hallingporten i Buskerud. Tunnelen vil være stengt til ca. 1. oktober 2015. Grunnen til stengingen er at Vegvesenet skal gjøre sikringstiltak inne i tunnelen. Omkjøring blir på «gamleveien» utenfor tunnelen. Denne blir lysregulert fordi veien er for smal til å ha trafikk i begge retninger. I helgene blir trafikken dirigert manuelt. Dette gjør de for å unngå mest mulig kø.

Utvidelse av område for skadefellingstillatelse på ulv
18.06.15:
Den iverksatte skadefellingstillatelsen til å felle én ulv i deler av Nordmarka, er utvidet med Lier kommune. Fellingsområdet omfattet i første omgang Jevnaker og Lunner kommuner i Oppland og Ringerike og Hole kommuner i Buskerud. Med bakgrunn i observasjoner/skader av ulv i Hole i retning av Lier kommune, ble området utvidet med Lier kommune fra kvelden søndag 14. juni. Tillatelsen gjelder fram til og med 22. juni kl. 12.00.

Restless til Eidsfoss lørdag 13. juni
10.06.15:
Bluegrass, vise- og countrygruppa Restless ønsker velkommen til konsert i Snekkerverkstedet på Galleri Gamle Eidsfos førstkommende lørdag kl. 20. Gruppa består hovedsakelig av lokale musikere fra Øvre Eiker: Rannveig Nymoen (vokal) Lene Myrvold Velle (vokal), Åsa Ringborg (fele), Jon Wold (vokal og gitar), Morten Rustestuen (vokal og kontrabass) og Morten Nymoen (dobro, mandolin og gitar). Denne kvelden har de med seg Morten Marstein som vikar på kontrabass og vokal. Bandet startet som Bibliobandet i 2011 og tre av medlemmene har sin arbeidsplass ved biblioteket i Hokksund. Dette er gruppas første konsert i Eidsfoss, og publikum vil få høre låter av bl.a. Alison Krauss, Dixie Chicks og Larkin Poe.Litt svakere for Sparebanken Øst - før skatt
07.05.15:
Konsernet Sparebanken Øst oppnådde i 1. kvartal 2015 et resultat før skatt på 108,4 mill. kroner mot 116,8 mill. kroner for samme periode i fjor. Resultatet for 1. kvartal er påvirket av gevinst ved salg av eiendom og reduserte inntekter fra verdipapirer. I prosent av gjennomsnittlig forvaltningskapital utgjør resultat før skatt 1,27 prosent mot 1,50 prosent for samme periode i fjor. Resultat etter skatt viser et overskudd på 87,7 mill. kroner mot 88,2 mill. kroner for samme periode i fjor og gir en egenkapitalrentabilitet på 13,16 prosent. Du kan lese hele kvartalsrapporten HER.

Kontroll av biloppsamlingsplasser i mai 2015
04.05.15:
Fylkesmannen vil i mai i uke 19 og 21 gjennomføre kontroll av utvalgte biloppsamlingsplasser i Buskerud. Kontrollene er en del av en landsomfattende aksjon i regi av miljødirektoratet og Fylkesmennene. Det er i første rekke biloppsamlingsplasser med tillatelse etter forurensningsloven som får besøk. Videre i 2015 vil de også ha fokus på andre anlegg i biloppsamlerbransjen som krever særskilt oppfølging. Målet er å redusere forurensningsfaren fra behandlingen av kasserte kjøretøy. I 2014 ble det vraka ca. 10.900 biler i Buskerud, og dette er en økning på 41 prosent fra 2010, melder Fylkesmannen.

Andre måned på rad uten trafikkdrepte i Buskerud
02.05.15:
April måned gikk uten at det ble drept noen på veiene i Buskerud. Det er andre måned på rad at det ikke er registrert noen dødsulykker i fylket. Så langt i år har tre omkommet på veiene i Buskerud, mot ni på samme tid i fjor. Den foreløpige ulykkesoversikten for april viser at det har skjedd 23 ulykker med 30 skadde. Samme måned i fjor ble det registrert 26 ulykker med 57 skadde og en drept. Hittil i år har det skjedd 62 ulykker med til sammen 93 skadde personer. På landsbasis mistet 29 mennesker livet i trafikken i løpet av årets fire første måneder. I samme periode i fjor omkom 39 personer. Foreløpige tall viser at fire personer omkom på veiene i april. Alle de omkomne var menn, tre av dem var bilførere og en var MC-fører. Tre personer forulykket i kollisjon med et annet kjøretøy, mens en mistet livet i utforkjøring.

Endring i telefontidene hos Fylkesmannen
28.04.15:
Antallet førerkortsaker i Buskerud er stigende. For at ikke saksbehandlingstiden skal bli for lang vil Fylkesmannen flytte noen ressurser fra besvaring av telefonhenvendelser til saksbehandling. Ønsker du å snakke med en bestemt saksbehandler må det derfor ringes når vedkommende har telefonvakt. Samtidig endres også tidene for når vi er tilgjengelige noe. Endringen trer i kraft mandag 4. mai.

Statsborgerseremoni i Buskerud
22.04.15:
Fylkesmannen inviterer til statsborgerseremoni søndag 7. juni. Alle over 12 år, som er blitt norsk statsborger i løpet av det siste året, vil motta en invitasjon fra Fylkesmannen. Seremonien er en festdag, og du bestemmer selv om du vil delta eller ikke.

Rovdyrinformasjon til beitebrukere 2015
20.04.15:
Fylkesmannen i Buskerud og Statens naturoppsyn har i samarbeid utarbeidet og nå oppdatert en brosjyre med nyttig og praktisk informasjon til beitebrukerne i Buskerud. Her finner du blant annet informasjon om roller og ansvar i rovviltforvaltningen, varsling ved funn av kadaver eller ved mistanke om rovdyrskade på bufe og tamrein, skadefelling, prosedyrer ved søknad om skadefellingstillatelse og erstatning for tap av husdyr til rovvilt. Brosjyren distribueres til alle saueprodusenter i Buskerud, kommunene, beite- og sankelagene, næringsorganisasjoner, Mattilsynet m.fl.

Tilskudd til svømmeopplæring
14.04.15:
Mange nyankomne minoritetsspråklige elever har ikke gjennomført svømmeopplæring. Denne gruppen er også overrepresentert i ulykker på grunn av manglende svømmeferdigheter. I læreplanene er det et mål at elevene skal være svømmedyktige etter 4. årstrinn. Kunnskapsdepartementet tildeler midler for å stimulere kommunene til å gjøre en ekstra innsats rettet mot nyankomne minoritetsspråklige elevers svømmeferdigheter. Fylkesmannen i Buskerud har 250.000 kroner til disposisjon som kommunene kan søke om.

Ingen omkom på veiene i Buskerud i mars
01.04.15:
Antall drepte i trafikken på Buskerud-veiene så langt i år er tre, mot åtte på samme tid i fjor. Den foreløpige ulykkesoversikten for mars viser at det har skjedd 10 ulykker med 13 skadde. Samme måned i fjor ble det registrert 17 ulykker med 33 skadde og en drept. Hittil i år har det vært 40 ulykker med til sammen 56 skadde, viser oversikten fra Statens Vegvesen.

Årsmøte i Buskerud Innvandrerråd
27.03.15:
Buskerud Innvandrerråd avholdet sitt årsmøte på Folkets Hus i Drammen søndag 19. april. Her kan alle innvandrerorganisasjoner eller flerkulturelle foreninger stille med så mange representanter de vil, men det er kun én fra hver medlemsforening som har stemmerett. Til behandling foreligger vanlige årsmøtesaker og valg. Bijan Gharahkhani er leder av rådet og er ikke på valg i år. Saker som ønskes behandlet på årsmøtet må være sendt inn senest én uke før.

Gaupekvota økt
26.03.15:
Reservekvoten på tre dyr tildeles fra og med kl. 17.00 torsdag 26. mars. Den økte kvota gjøres tilgjengelig for hele rovviltregionen. Jaktperioden varer til og med 31. mars, men avsluttes tidligere ved fylt kvote, melder Fylkesmannen.

Gaupejakt gjenåpnes i hele rovviltregionen
24.03.15:
Alle jaktområdene i rovviltregionen (A-G) slås sammen med virkning fra onsdag 25. mars. Det innebærer at det igjen åpnes for jakt i områdene D, E, F og G der felles delkvoter var fylt og jakta tidligere stoppet. Gjenværende felles kvote er ett dyr, melder Fylkesmannen.

En mistet livet i februartrafikken
01.03.15:
En person mistet livet i trafikken i Buskerud i februar. Dødsulykken skjedde på Fv. 28 på Gulskogen i Drammen. Føreren av en personbil omkom da han kjørte av veien og inn i et tre. Antall drepte i trafikken på Buskerud-veiene så langt i år er tre personer. Den foreløpige ulykkesoversikten for februar viser at det har skjedd 15 ulykker med totalt 23 skadde. Samme måned i fjor ble det registrert 22 ulykker med 45 skadde og seks drepte. Så langt i år har det vært 30 ulykker med til sammen 43 skadde personer.

Mange vil bygge første etappe av ny E 134
27.02.15:
Syv entreprenører vil bygge første delstrekning av ny E 134 gjennom Kongsberg. Da tilbudsfristen gikk ut kl. 12.00 i går, var det kommet inn i alt syv tilbud fra entreprenører som vil bygge første delstrekning på ny E 134 gjennom Kongsberg som går fra Damåsen til Tislegård. Det er planlagt oppstart i mai/juni i år. - Det er utrolig flott at så mange ønsker å være med på dette viktige prosjektet for Kongsberg, Øvre Eiker og Buskerud, sier prosjektleder Tom Hedalen. Prosjektleder Tom Hedalen og byggeleder Eirik Thomassen skal nå i gang med å sjekke at tilbyderne oppfyller kontraktens kvalifikasjonskrav og kontrollregne alle tilbudene som er kommet inn. Dette er et omfattende arbeid og siden det er så mange tilbud regner jeg med at vi trenger tiden fram mot påske til dette arbeidet, sier Hedalen. Det var den spanske entreprenøren OSSA som leverte det laveste anbudet på vel 670 mill. kroner.

Vurderer ambulansefag på videregående
25.02.15:
Buskerud fylkeskommune vurderer oppstart av Ambulansefag (Vg2) på videregående. Fylkeskommunen har vært i møte med Vestre Viken HF hvor de uttrykte et behov for at fylkeskommunen kunne tilby Vg2 Ambulansefag. Fylkesutdanningssjefen har derfor satt i gang en utredning med planlagt eventuell oppstart av Vg2 Ambulansefag i Buskerud fra høsten 2016. Lier videregående skole har fått i oppgave å utrede økonomiske og organisasjonsmessige konsekvenser. Endelig vedtak om oppstart og skoleplassering vil komme i november 2015.

Nytt styre for Buskerud KrF
23.02.15:
Buskerud KrFs fylkesstyre består av samtlige lokallagsledere i fylket samt Arbeidsutvalget. Dette består nå av fylkesleder Hege Irene Fossum, Hole, første nestleder Daniel Kadrpour, Kongsberg og andre nestleder Turid Solberg Thomassen, Nedre Eiker. I tillegg er gruppeleder på fylkestinget Trond Johansen, Drammen, KrFU-representant Hanne Marie Pedersen-Eriksen, Lier og representant for KrF Kvinner Torill Lohne Eriksen, Hurum, representert i arbeidsutvalget.

Buskerud søker ny fylkesrådmann
16.02.15:
Fylkesrådmann Runar Hannevold går av med pensjon 1. juni. Buskerud fylkeskommune søker derfor en engasjert toppleder som skal videreutvikle Buskerud fylkeskommune som kompetanseorganisasjon. Fylkeskommunen har ansvar for viktige samfunnsoppgaver som videregående opplæring, samferdsel, tannhelsetjenester, regional planlegging, kultur og kulturminnevern. Fylkeskommunen har over 2.350 ansatte, og er en politisk styrt organisasjon med fylkestinget som øverste folkevalgte organ. Fylkesrådmannen har det overordnede ansvaret for å iverksette fylkestingets vedtak og den daglige driften av fylkeskommunen. Søknadsfrist er 10. mars.Færre innsigelser fra Fylkesmannen i 2014
31.01.15:
Fylkesmannen fremmet få innsigelser til kommunenes planer i 2014. På miljøområdet ble det fremmet innsigelse til under 4 prosent av reguleringsplanene. Stortinget og regjeringen gir retningslinjer og rammer som kommunene skal legge til grunn i arealforvaltningen. Fylkesmannen kan fremme innsigelse til arealplaner eller klage på vedtak om dispensasjon dersom disse anses å være i strid med nasjonale eller vesentlig regionale interesser. I 2014 behandlet Fylkesmannen 133 ulike reguleringsplaner og 295 dispensasjonssaker som ble oversendt fra kommunene til uttalelse. I tillegg ble det avgitt uttalelser til 29 kommuneplaner, kommunedelplaner og planstrategier. På miljøområdet fremmet Fylkesmannen innsigelse til under 4 prosent av reguleringsplanene. Nedgangen fra de senere årene har derfor fortsatt, og andelen innsigelser i 2014 var betydelig lavere enn året før da den lå på 20 %. Alle unntatt én av innsigelsene til reguleringsplaner i 2014 ble løst gjennom dialog med kommunene. Kun 2 prosent av dispensasjonsvedtakene som ble oversendt fra kommunene, ble påklaget av Fylkesmannen i 2014. Dette er også en nedgang fra året før.

Start for gaupejakta 1. februar
31.01.15:
Her finner du en oversikt ved jaktstart for gaupe søndag 1. februar. Fylkesmannen har sendt ut en oversikt over kvoter og felte dyr i de fire jaktområdene som omfatter kommunene i Buskerud. Det kan felles inntil 15 gauper i Buskerud, hvorav 12 voksne hunner. Familiegrupper av gaupe som opptrer sammen er med virkning fram til og med 14. februar unntatt fra tillatelsen. Status for jaktområdene i Buskerud er: Jaktområde A (Hallingdal) - gjenværende kvote: 4 dyr. Gjenværende hunndyrkvote: 4 voksne hunner (del av kvote felles med jaktområde B, E og F). Jaktområde B (Numedal) - gjenværende kvote: 2 dyr. Gjenværende hunndyrkvote: 2 voksne hunner (del av kvote felles med jaktområde A, E og F). Jaktområde C (midtre og østre del av Buskerud) - gjenværende kvote: 5 dyr. Gjenværende hunndyrkvote: 5 voksne hunner (del av kvote felles med jaktområde D og G). Jaktområde D (sørlige del av Buskerud og Telemark, hele Vestfold) - gjenværende kvote: 4 dyr. Gjenværende hunndyrkvote: 4 voksne hunner (del av kvote felles med jaktområde C og G).Verdifulle områder med edelløvskog er kartlagt
30.01.15:
Kartlegging av edelløvskog er et nasjonalt prosjekt i regi av Miljødirektoratet. Målet er å øke kunnskapen om rike skogtyper i landet og gi et bedre grunnlag for forvaltningen. I Buskerud er det gjort naturfaglige registreringer i flere områder i nedre del av fylket, i kommunene Hurum, Røyken, Lier, Drammen, Modum, Øvre Eiker og Kongsberg. Fylkesmannen sender nå ut brev med informasjon til berørte grunneiere. Mange verdifulle naturtyper er kartlagt. Det det er registrert verdifulle arealer kan rapporten brukes som grunnlag for å vurdere tilbud om frivillig vern, melder Fylkesmannen.

Hogst og ungskogpleie på det jevne i 2014
28.01.15:
Etter lav avvirkning i 2013 er aktiviteten tilbake på gjennomsnittet i Buskerud. Totalt ble det omsatt 992.000 m3 skogsvirke til industriformål i 2014. Dette tilsvarer en økning på 15 prosent fra året før og representerer 10 prosent av avvirkningen på landsbasis. Førstehåndsverdien av det innmålte virket var 342 millioner kroner, mot 247 millioner kroner året før. Tømmerprisen økte med 20 prosent. Avsetningsmulighetene for massevirke har tatt seg opp. Dette blant annet med bakgrunn i økt eksport over Drammen havn. I 2014 ble det totalt eksportert om lag 200.000 m3 rundvirke tømmer fra Buskerud til utlandet. Dette viser tall fra skogfondsregnskapet for 2014 i Buskerud, melder Fylkesmannen.

Fortsatt økning i klagesaker etter plan- og bygningsloven
26.01.15:
Fylkesmannen mottok 196 klagesaker i 2014. Dette er en økning fra 2013 hvor de mottok 186 klagesaker, og fra 2012 hvor de mottok 151 saker. Fylkesmannen har behandlet 167 klagesaker i 2014. Kommunens vedtak er stadfestet i 108 av sakene, mens de har opphevet eller omgjort kommunens vedtak i 41 saker. Dette gir en omgjøring på 24,6 prosent. Av de øvrige sakene er åtte klager avvist, fem saker er trukket tilbake før avsluttet behandlingen og fem saker er returnert kommunen for videre behandling. 24 av sakene var klage på reguleringsplaner. Her ble én av klagene tatt til følge slik at reguleringsplanen ble opphevet (Rv 23 i Lier). 58 av sakene gjelder klager på dispensasjonsvedtak. Her ble 33 av sakene stadfestet, mens 19 saker ble opphevet eller omgjort. Seks saker ble returnert eller trukket. Øvrige saker gjelder klager på byggetillatelser, gebyrer, avvisning med mer. Gjennomsnittlig saksbehandlingstid var i 1. tertial på 80 dager, 72 dager i annet tertial og 78 dager i 3. tertial.

17 millioner til skogbruket i Buskerud
20.01.15:
Landbruksdirektoratet har tildelt skogbruket i Buskerud 17,2 millioner kroner i tilskuddsmidler til ulike skogbrukstiltak i 2015. Best ut kommer tilskudd til veibygging der Buskerud får 8 millioner kroner, en økning på 3,1 millioner kroner fra 2014. I årets tildeling presiseres det at regjeringen vil styrke satsinga på infrastruktur i skogbruket. Derfor er det bevilget 22 millioner ekstra til dette formålet og Buskerud har fått 3,1 milloner av disse. Landbruksdirektoratet holder tilbake 10 millioner som kan nyttes til fylker som får behov for ekstra midler utover året. Tilskudd til skogkultur og miljøtiltak holdes uforandret, det vil si 6,3 millioner til Buskerud. Skogbruksplanlegging med miljøregistreringer er tilgodesett med 2,9 millioner ut over det som allerede er avsatt til pågående prosjekt, melder Fylkesmannen.

Ny nettside for berørte etter 22. juli
08.01.15:
På regjeringen.no har det kommet en ny nettside. Den skal gi nyttig og relevant informasjon for de mange som er direkte eller indirekte berørt av det som skjedde 22. juli. Nettsiden gir en samlet oversikt over informasjon og tjenester til overlevende, etterlatte og berørte etter terrorangrepene 22. juli 2011. Siden finner du HER.

Stor økning i klager på sosiale tjenester i Nav
06.01.15:
Fylkesmannen behandler klager på vedtak på sosiale tjenester (stønad til livsopphold) i Nav. I 2014 mottok Fylkesmannen i Buskerud 434 klager. Dette er en økning fra 2013 på 38 prosent (314 klager) og er det største antallet klagesaker de har mottatt på denne tjenesten. Fylkesmannen behandlet 414 klagesaker. I 10 prosent av klagene ble vedtakene gjort om, og i 10 prosent ble vedtakene opphevet og sakene sendt tilbake til Nav til ny vurdering. De fleste klagesakene kom fra Drammen (195), Ringerike (51), Nedre Eiker (48) og Modum (28). De øvrige kommunene sendte fra 1-15 saker. De mottok ingen klager fra Krødsherad, Hol og Ål i 2014, melder Fylkesmannen på sine nettsider.

Årets julegave til Øvre Eiker og Kongsberg
19.12.14:
I dag lyses første entreprise, for strekninga Damåsen – Tislegård, ut. Entreprisen starter i Øvre Eiker kommune, ved avkjørselen til Skollenborg og Rv. 40 til Larvik, og ender ved Tislegård. Strekninga er på ca. 4,8 km og her skal det blant annet bygges ca. 2,75 km ny firefelts vei i dagen, planskilt kryss på Damåsen, Kongsbergtunnelen på ca. 2,2 km og flere bruer. - Det ser nå ut til at utbygginga kommer i gang til våren som planlagt, sier prosjektleder Tom Hedalen. Han forteller at entreprisen blir publisert i Doffin.no, med forbehold om at utbyggingsprosjektet blir vedtatt av Stortinget. Fristen for å levere inn anbud er 26. februar.

Reduserte rovvilterstatninger
16.12.14:
Fylkesmannen har mottatt og behandlet 98 søknader om erstatning for tap av sau og lam til fredet rovvilt i 2014. Søknadsfristen var 1. november. Antall søknader var 10 færre enn i 2013. Søknadene i 2014 fordeler seg på 15 av fylkets 21 kommuner, men ingen fra Drammen, Nedre Eiker, Hurum, Røyken, Hole eller Flesberg. 43 av søknadene kommer fra midtfylket (Sigdal, Krødsherad, Modum, Øvre Eiker og Lier), mens 38 kommer fra de seks Hallingdalskommunene. En del søkere har sauen på beite i andre kommuner enn der de har bostedsadresse. Blant annet er flere besetninger fra nedre Buskerud på fjellbeite i øvre del av fylket. Det er gitt erstatning for i alt 1.256 søyer og lam med en samlet utbetaling på 3,1 millioner kroner. Det er det laveste antall erstattete dyr siden 2008 da 1.243 sau ble erstattet.

Gir 55.000 til Redd Barna
15.12.14:
I stedet for julegaver til ansatte gir Buskerud fylkeskommune 55.000 kroner til Redd Barna - øremerket Syria. Gjennom de siste årene har det vært en tradisjon i Buskerud fylkeskommune for å gi penger til et veldedig formål i stedet for å gi julegave til hver ansatt. - Vi fortsetter tradisjonen, og det er fint å gi årets gave til Redd Barna, sier fylkesrådmann Runar Hannevold. - En hel generasjon syriske barn trenger sårt vår hjelp, blant annet til beskyttelse, mat, et sted å bo og til å få fortsette på skolen, sier generalsekretær Tove R. Wang i Redd Barna.

Skal kåre årets idrettsanlegg i Buskerud
01.12.14:
Buskerud fylkeskommune og Buskerud Idrettskrets skal kåre årets idrettsanlegg i fylket. Prisen på 50.000 kroner går til et idrettslag som har ferdigstilt et anlegg i år. Dette er en ny pris som fylkeskommunen og idrettskretsen sammen ønsker å innføre fra og med 2014. Prisen skal gå til et idrettslag som har bygget et idrettsanlegg som: Innbyr til organisert og uorganisert aktivitet. Har en høy kvalitet og som er en miljøfaktor både av fysisk og sosial karakter. Ser bra ut i et arkitektonisk perspektiv. Bærer preg av flerfunksjonalitet og fornyelse. Idrettslaget som blir nominert er da med i konkurransen om å motta en plakett med påskriften Årets idrettsanlegg i Buskerud 2014, et diplom samt et økonomisk bidrag på 50.000 kroner som skal gå uavkortet til aktivitet i klubben.

To omkom i Buskerud-trafikken i november
01.12.14:
Den ene dødsulykken skjedde på Rv. 7 ved Veme da en personbilfører omkom i møteulykke med en lastebil. Den andre inntraff på en privat vei i Flå, der en ATV-fører ble funnet død etter en utforkjøring. Så langt i år har 17 mennesker omkommet på veiene i fylket, mot 18 på samme tid i fjor. Den foreløpige oversikten for november viser 32 ulykker med 54 skadde. I november 2013 ble det registrert 27 ulykker med 56 skadde og ingen drepte.

Hedrer kultur- og idrettsutøvere
25.11.14:
Artistene Martin Haug og Birgitte Stærnes får fylkeskulturprisen og syklist Reidar Borgersen fra Krokstadelva fylkesidrettsprisen 2014. Det ble klart torsdag ettermiddag da hovedutvalget for regionalutvikling og kultur i Buskerud fylkeskommune tildelte en rekke kultur- og idrettspriser og stipend. Prisene er på hver 50.000 kroner. Buskerud fylkeskommunes kulturpris deles ut som en markering av fremragende kulturarbeid, som har betydning for hele fylket, eller som gjør Buskerud kjent på en positiv måte nasjonalt eller internasjonalt. I tillegg deles det ut 10 stipender på hver seg 20.000 kroner. Ingen fra Eiker-bygdene ble plukket ut denne gang i de to kategoriene.

Ingen mistet livet i Buskerud-trafikken i oktober
01.11.14:
Det var ingen dødsulykker på veiene i Buskerud i oktober, men så langt i år har i alt 15 mennesker omkommet på veiene i fylket, mot 18 på samme tid i fjor. Den foreløpige oversikten for oktober viser 33 ulykker med til sammen 45 skadde i trafikken. I oktober 2013 ble det registrert 21 ulykker med 42 skadde og en drept. Så langt i år har det vært 273 ulykker med til sammen 470 skadde.Matematikkprosjekt for barnehager i Buskerud
29.10.14:
13 barnehager fra Buskerud får veiledning av Matematikksenteret om matematikk i barnehagen. Fylkesmannen startet med en kick-off konferanse 2. september med 270 deltakere hvor Matematikksenteret holdt foredrag vedrørende matematikk i barnehagen. I etterkant av konferansen ble barnehager i Buskerud invitert til å delta i et matematikkprosjekt veiledet av Matematikksenteret. Det kom inn 13 søknader. Barnehagene som er med i prosjektet som skal gå fram til våren 2015 er fra Eiker-bygdene  Grinde barnehage, Hatten barnehage, Sprellopp Solbergmoen barnehage og Vassenga barnehage - alle i Nedre Eiker kommune. Det er ingen søkere fra Øvre Eiker kommune. Prosjektet vil avsluttes med en konferanse 3. juni 2015.

Krimfestval på Kongsberg
17.10.14:
Det er til for KRIM-konserten med Musikk-Dans-drama-linja fra Kongsberg videregående har på Energimølla tirsdag 21. oktober kl. 18.00. Engasjerte, ivrige og fantastisk flinke ungdommer gir deg «krim»-musikk så det holder. Vi ønsker spesielt ungdommene velkommen til å høre på hva MDD-linja har på programmet. Kanskje er det du som går på Musikklinja neste år, og får være med på liknende opplevelser. Her blomstrer ungdommer fra Eiker-bygdene, Modum, Numedals-kommunene og Kongsberg. Join oss på FB.Nytt rekrutterings firma i Drammen
17.10.14:
Kompetanse & Utvikling AS er et nytt rekrutterings firma som er etablert i Drammen denne uken. Firmaet har som målsetting å finne de riktige kandidatene til de jobber som arbeidsgiver tilbyr. - Vi vil bruke den menneskelige faktoren til utvelgelse av riktig kandidat til rett jobb. Og det innebærer spennende og kreative utvelgelse metoder, sier daglig leder og eier Bjørn-Ove Gramdal. - Selskaper som vil bruke oss, vil se at alt nødvendigvis ikke må dreie seg om tradisjonelle personlighets tester og IQ-tester, sier salgs- og markedsdirektør og eier Terje Sandli. De vil ikke ta i bruk de tradisjonelle personlighets tester som andre rekrutterings firmaer bruker. - Vi bruker metoder som er utradisjonelle, men like effektive, sier daglig leder og eier Bjørn-Ove Gramdal.

Åpent møte om matsikkerhet og matkvalitet
17.10.14:
Buskerud Bonde og Småbrukerlag samarbeider med Bragernes Menighetsråd om et åpent møte om matsikkerhet og matkvalitet mandag 20. oktober. Møtet foregår i Bragernes Menighetssenter. Det er første gang landbruket i Buskerud samarbeider med Kirken om slike arrangementer, men det viser at interessen for matsikkerhet går langt inn i det norske samfunnet. En av innlederne vil være Aksel Nærstad fra Utviklingsfondet som vil snakke om bærekraftig matproduksjon nasjonalt og internasjonalt. Erik Hagen fra Støttekomiteen for Vest-Sahara vil fortelle om den nylig framlagte rapporten om verdens fosforreserver. Fosfor er som kjent uunnværlig i matproduksjonen. Leder i Norsk Bonde og Småbrukerlag Ann Merete Furuberg vil ta for seg hva som må til for å produsere sunn og trygg mat, noe som er svært aktuelt blant annet etter oppslag om antibiotikaresistente bakterier i kjøtt. På møtet vil det bli servert smakebiter av lokal mat.

150.000 til reparasjon av damplokomotiv
16.10.14:
Politikerne i hovedutvalget for regionalutvikling og kultur i Buskerud fylkeskommunen vedtok onsdag ettermiddag å bevilge 150.000 kroner til reparasjon av damplokomotiv 236 på Krøderbanen. Det 102 år gamle damplokomotivet har vært ute av drift i 2014-sesongen. Nå får Krøderbanen penger slik at toget kan repareres og brukes neste sommer. I dag er Krøderbanen snarlig en del av de


 MENINGSMÅLING

Ville du varslet politiet om andre bilisters kjøring?
Ja
Nei
Vet ikke
Svar til nå: 150
Ja: 62.00%
Nei: 34.00%
Vet ikke: 4.00%