Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Tilbudet i de videregående skolene i fylket vil i hovedsak bestå som i dag. Eiker er ikke berørt. (Foto: Trine Sirnes / BFK)

Eiker ikke berørt av oppdatert skoletilbud for neste år

Alle skoletilbud i Buskerud ble stående da hovedutvalg for opplæring vedtok justering av opplæringstilbudet for neste skoleår. Eiker vgs er ikke berørt av endringene.
Annonse

Søknadsfristen for videregående opplæring gikk ut 3. mars, og 30. april vedtok hovedutvalg for opplæring et justert skoletilbud for 2025/26.

Forslaget fra administrasjonen inneholdt noen mindre justeringer for å tilpasse skoletilbudet til årets søkertall.

Annonse

Reduserer plasser der vi absolutt må
– Det blir ingen dramatiske endringer i det justerte opplæringstilbudet. Vi reduserer skoleplasser der vi absolutt må, men så godt som alle tilbudene blir stående, sier Jørn Idar Ellingsen, enhetsleder for skoleinntak i Buskerud fylkeskommune.

Antall skoleplasser reduseres kun på enkelttilbud med lave søkertall.

Det blir imidlertid færre valgmuligheter for andreårselevene som tar byggfag på Åssiden videregående skole. Etter alt å dømme vil en halv klasse Vg2 overflateteknikk bli kuttet. Dette tilbudet har svært lave søkertall, ikke nok til å opprettholde den halve klassen det opprinnelig var planlagt for.

Jørn Idar Ellingsen, inntaksleder hos opplæring og kompetanse. (Foto: Carsten Øhrn / BFK)

Dette er endringene:
Helse- oppvekstfag (Vg1), Ål vgs : Reduseres med 7 plasser / en halv klasse. Totalt 23 plasser etter justering.

Teknologi og industrifag (Vg1), Ål vgs: Reduseres med 7 plasser / en halv klasse. Totalt 23 plasser etter justering.

Salg og reiseliv (Vg2), Ringerike vgs: Økes med 5 plasser. Totalt 20 plasser etter justering.

Service, sikkerhet og administrasjon (Vg2), Ringerike vgs: Økes med 5 plasser. Totalt 20 plasser etter justering.

Overflateteknikk (Vg2), Åssiden vgs: Reduseres med 8 plasser / en halv klasse. Det betyr ingen klasser med dette tilbudet.

Studiespesialisering (Vg1), Drammen vgs: 1 klasse konverteres til studiespesialisering med entreprenørskap (Inspiro). Ingen endring i antall plasser.

Mer usikkerhet rundt søkertrender fremover
– Samtidig som vi endrer svært lite nå, peker vi på en del usikkerheter fremover. Det gjør at vi ønsker å vente til skoleåret 2026/27 med å gjøre en større og mer grundig justering, sier Ellingsen.

Usikkerhetene har bakgrunn i den nye opplæringsloven, som gir flere rett på videregående opplæring. Elevene får også rett til et mer fleksibelt utdanningsløp, og flere voksne vil søke på voksenopplæring. Dette kan skape en del endringer i søkertallene fremover.

– Når enda ett år har gått, vil fylkeskommunen ha et bedre erfaringsgrunnlag for å beregne hvor mange som ønsker å benytte seg av de nye rettighetene, og hvordan ulike grupper av søkere vil fordele seg, påpeker Elllingsen.

Forslagsstiller Lirigzona Berisha.
(Foto: BFK)

Enstemmig hovedutvalg stilte seg bak vedtak om Hallingdal
Samtlige partier stilte seg bak forslaget til justert opplæringstilbud, med ett tilleggsforslag som gjaldt Hallingdalsregionen.

Forslaget sier at fylkeskommunen i det videre arbeidet med dimensjonering av opplæringstilbudet skal gå i dialog med regionrådet i Hallingdal, med sikte på mulig opprettelse av nytt utdanningstilbud i regionen.

Her skal de vurdere alternative måter å organisere utdanningstilbudet på, slik at ressursene utnyttes best mulig.

– Dette står vi sammen om, og jeg er glad vi nå også har fått på plass et formelt vedtak på dette, sa Lirigzona Berisha (AP).

Hun fremmet forslaget på vegne av alle partiene.

– Hallingdalsregionen har vist evne til å stå sammen og finne løsninger når noe ser litt vanskelig ut. Dette vedtaket viser at Buskerud har mulighet til å tenke nytt, og være innovative, sa Hanne Haatuft (H).

Del:
Annonse
Annonse