– En av Navs viktigste oppgaver er å bidra til at folk kommer i jobb. Arbeidsindikatoren er et verktøy som måler hvor godt vi lykkes med det. Den gir oss verdifull innsikt i eget arbeid, som vi skal vi bruke til å forbedre oss, sier fungerende direktør i Nav Vest-Viken, Magnar Deila.
Indikatoren måler Navs bidrag for å få folk i jobb. Den tar utgangspunkt i personene som får arbeidsrettet oppfølging fra Nav i en gitt måned, og ser hvor mange av de som er i jobb tre måneder senere. Dette gjør den med utgangspunkt i et statistisk forventet resultatet. Det forventede resultatet er beregnet ut ifra variabler som for eksempel kjønn, alder, utdanningsnivå og landbakgrunn til personene som får oppfølging fra Nav. Dette blir satt i sammenheng med arbeidsmarkedet.
Forskjellen mellom det statistiske forventede resultatet, og det faktiske resultatet, viser om Nav har bidratt til å få flere eller færre ut i jobb enn forventet.
Positiv utvikling i Vest-Viken
I september 2024 var det 24.169 personer som fikk arbeidsrettet oppfølging i Nav Vest-Viken. Tre måneder senere, var 18,5 prosent av disse i jobb mer enn 19 timer i uka. Det er 0,2 prosentpoeng bedre enn den statistiske forventningen skulle tilsi.
Samtidig var resultatet for landet svakt negativt, hvor det var 0,6 prosentpoeng færre som var i jobb enn det den statistiske forventningen skulle tilsi.
– Arbeidsindikatoren viser et positivt resultat for Vest-Viken i september 2024. Det indikerer at vi har lyktes med å gi god arbeidsrettet oppfølging til brukerne våre, og at vi har bidratt til at mennesker har kommet ut i jobb, sier Deila.
Sammenlignet med samme tidspunkt ett år tidligere, har også utviklingen vært positiv. I september 2023 var det 0,5 prosentpoeng færre enn forventet som var kommet i jobb tre måneder senere.
– Vi er veldig fornøyde med den gode utviklingen. Det betyr at selv om det vi fortsatt har en stor jobb å gjøre, så er vi på det rette sporet. Nå skal vi bruke arbeidsindikatoren til å gjøre dypgående analyser av jobben vi har gjort, slik at vi kan jobbe enda mer kunnskapsbasert i fremtiden. Hva ser vi at har fungert, og hva har ikke fungert? Det er spørsmålene vi skal stille oss, sier Deila.
Prioriterte målgrupper
Indikatoren kan deles opp etter Navs prioriterte målgrupper. Gruppene er unge under 30 år som omfattes av Ungdomsgarantien, innvandrere fra landgruppe 3, langtidsarbeidssøkere og personer som har nedsatt arbeidsevne. Tallene for Nav Vest-Viken er som følger:
• Blant unge under 30 år som omfattes av Ungdomsgarantien (4.165 personer) var 14,7 prosent i jobb, som var 0,5 prosentpoeng færre enn forventet i perioden. (Resultatet for landet var 1.1 prosentpoeng færre enn forventet i samme periode.)
• Blant innvandrere fra landgruppe 3 (7.081 personer) var 16,7 prosent i jobb, som var 0,4 prosentpoeng flere enn forventet i perioden. (Resultatet for landet var 0.2 prosentpoeng færre enn forventet i samme periode.)
• Blant arbeidssøkere som har vært ledige i minst ett år (2.119 personer) var 19,8 prosent i jobb, som var 1,2 prosentpoeng færre enn forventet. (Resultatet for landet var 0.7 prosentpoeng lavere enn forventet i samme periode.)
• Blant personer med nedsatt arbeidsevne (15.839 personer) var 15,5 prosent i jobb, som var 0,1 prosentpoeng flere enn forventet. (Resultatet for landet var 0.5 prosentpoeng færre enn forventet i samme periode.)
Sier ikke noe om årsaker
Det vil alltid være en usikkerhet i arbeidsindikatorens tall. Det fordi ingen modell kan ta høyde for absolutt alle faktorer som påvirker hvorvidt en person kommer i jobb. Usikkerheten i tallene vil også være betydelig større for små Nav-kontorer, enn for store.
Indikatoren gir heller ikke informasjon om årsakene til resultatene, eller forskjellen mellom for eksempel fylker eller Nav-kontorer.
– Vi kommer til å se at det går opp og ned i resultatene, men vi skal glede oss over at Vest-Viken er inne i en god trend nå, sier Deila.
FLERE SAKER
Blir ny direktør for opplæring og kompetanse i Buskerud
Arbeidsgivere i Buskerud mangler 1.500 personer
Høyre-politiker Sandra Bruflot er Årets Ottesen 2025