Regjeringen advarer om at risikoen for at barn og unge kan bli sendt, tatt med til, eller etterlatt i utlandet mot sin vilje øker i forbindelse med sommerferien. Nå ber de alle som jobber med barn og unge om å følge ekstra godt med.
– Ingen av våre barn skal utsettes for negativ sosial kontroll eller tvinges ut av landet, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.
Hvert år opplever noen barn og unge å bli tatt med til utlandet mot sin vilje, eller å bli holdt tilbake i utlandet etter en ferie. Et ufrivillig utenlandsopphold kan for noen innebære at de blir utsatt for negativ sosial kontroll, æresmotivert vold, barneekteskap, tvangsekteskap, kjønnslemlestelse eller andre former for vold og overgrep.
– Vi sender nå brev til alle landets kommuner, fylkeskommuner og statsforvaltere, og ber om at brevet videreformidles til de som jobber med barn og unge, sier statsråden.
Brevet inneholder konkret informasjon om hva ansatte i tjenesteapparatet skal gjøre dersom de er bekymret for at et barn skal bli utsatt for ufrivillig utenlandsopphold. Det er undertegnet av arbeids- og inkluderingsministeren, barne- og familieministeren, helse- og omsorgsministeren, kunnskapsministeren og utenriksministeren.
– Det er viktig at alle som jobber med barn og unge kjenner til faresignaler, hvordan de kan forebygge slike opphold, og hvem de kan kontakte for råd og veiledning. Uansett hvor du jobber, om det er i barnevernet, skolen, Nav eller i voksenopplæringen, vil jeg at du skal kjenne til dette brevet, sier Brenna.
Vurderer utreiseforbud for skadelige utenlandsopphold
Det er ofte vanskelig for norske myndigheter å hjelpe barn og unge som befinner seg i utlandet og ber om hjelp, selv om de er norske statsborgere eller har lovlig opphold i Norge. Det gjelder særlig hvis de oppholder seg i land som ikke har tiltrådd Haagkonvensjonen 1996 om beskyttelse av barn. Å forhindre at barn og unge utsettes for utenlandsopphold som kan føre til alvorlig skade er derfor svært viktig.
– Det er for å forhindre skadelige utenlandsreiser, nå vurderer å innføre et utreiseforbud i saker der det er mistanke om at barn kan bli utsatt for alvorlige og skadelige handlinger, sier Brenna.
Regjeringen legger i vår frem en ny handlingsplan mot negativ sosial kontroll og æresmotivert vold med flere konkrete tiltak for å forebygge og bekjempe problemet.
I 2024 melder de særskilte tjenestene mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold om at de har bistått med informasjon, rådgivning eller annen hjelp i over 2700 saker.
Antall saker har økt betydelig det siste året. Bakgrunnen for dette kan blant annet tyde på at flere kjenner til tjenestene og ber om hjelp.
Sakene er fordelt på de særskilte hjelpetjenestene:
Kompetanseteamet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold: 1.402
Mangfoldsrådgivere: 1.031
Spesialutsendingene for integreringssaker: 310
FLERE SAKER
Masud fremhevet demokrati og ytringsfrihet i tale
DNT gir bort gratis hytteovernattinger
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme