10. juli 2025

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

(Illustrasjon: Blindeforbundet)

Er funksjonshemmedes menneskerettigheter sikret i kommunene?

MENIGNER: I 2013 ratifiserte Stortinget FNs konvensjon som sikrer funksjonshemmedes menneskerettigheter. Konvensjonen omtales ofte som CRPD. Ved at Stortinget ratifiserte denne, har Norge forpliktet seg til å etterleve de 50 artiklene som konvensjonen består av.
Annonse

Selv om CRPD har vært førende for utformingen av politikken, har Norges Blindeforbund inntrykk av at den er lite kjent, og at den ikke ligger til grunn når politiske vedtak skal gjøres. Dette gjelder kanskje spesielt i de 357 kommunene i Norge.

Det var bakgrunnen for at Norges Blindeforbund Aust-Agder og Norges Blindeforbund Buskerud gikk sammen om et prosjekt der vi ville at kommunene i de to områdene skulle bevisstgjøres når det gjelder bestemmelsene i konvensjonen.

Annonse

I begynnelsen av juni gikk det ut en henvendelse til de aktuelle kommunene der vi ba om et møte for å informere om CRPD. Frem til nå er det svært få kommuner som har gitt svar på denne henvendelsen. Det er til og med en kommune som har gitt uttrykk for at en ikke vil prioritere et slikt møte selv om vi har gitt en romslig tidsfrist for gjennomføring.

Myndighetene opererer i dag med flere såkalte diskrimineringsgrunnlag. Dette gjelder kjønn, etnisitet, seksuell legning, alder og funksjonshemming. Vi har et inntrykk av at funksjonshemmede ofte blir glemt. I vinter var det stor oppmerksomhet rundt Team Pølsa. De fleste var svært imponerte over hva deltakerne fikk til og klapp på skulderen.

Det som ofte skjer, er et øyeblikks begeistring, men det endrer ikke situasjonen. Når deltakerne kom hjem, så møtte de ikke noe økt forståelse eller fikk noe mer bistand. Vi tror at kommunene i dag ikke har CRPD i pannebrasken når politikk utformes. Vi ønsker at vår konvensjon skal være noe de tar hensyn til i det politiske arbeidet.

De fleste kommuner i dag vurderer klima og miljø når en skal fatte avgjørelser. Like naturlig skulle det være å se hen til CRPD. Når en kommune for eksempel ikke tilrettelegger kommunestyresalen for hørselshemmede, bryter en med artikkelen i CRPD som slår fast at også personer med funksjonsnedsettelser har rett til å delta i demokratiet. Det samme gjelder når en kommune velger ikke å synstolke videoer som legges ut på kommunens hjemmeside.

Norges Blindeforbund Buskerud tilbyr kommunene å få opplæring i hva CRPD innebærer. Vi håper at alle kommunene takker ja til dette. Et par av kommunene vi har henvendt oss til, sier at de allerede hensyntar CRPD i politikkutformingen, og at det dermed ikke er nødvendig med å møtes. Vi mener at kanskje det er enda viktigere å få høre hvilke praktiske og konkrete utslag dette har gitt slik at vi kan inspirere andre kommuner.

Vi ser frem til å møte politisk- og administrativ ledelse for å diskutere fremtiden! Det er tross alt i kommunene vi alle bor.

Styreleder i NBF Buskerud – Wenche Hesland
Daglig leder i NBF Buskerud – Siv Anita Storlien

Del:
Annonse
Annonse