Og det gikk fort. Bildene som er lagt ved, er tatt 20. mai (angrepet hegg), 31. mai (larver) og 25. juni (ferdig utviklet insekt) og 7. juli (heggen fra 20. mai står igjen i grønt). Trærne gikk fra å være «spøkelsetrær» i midten av mai via «nakne statuer» i slutten av mai til altså å være grønne igjen fem uker seinere.
Insektenes utvikling gikk like fort – fra små, nyklekte larver i første halvdel av mai via myriader av utvokste larver i overgangen mai/juni til ferdige vakre, hvite møll med svarte prikker mot slutten av juni.
Runddansen starter egentlig nå i juli. Hunnene legger sine egg på heggens greiner – rundt 100 i hver «klump». Her ligger eggene til utpå høsten. Da klekkes de, men de ørsmå larvene ligger pussig nok inne i egget til neste vår.

Umiddelbart etter lauvsprett kryper larvene ut av restene av eggene og gyver løs på heggens bladverk, men for å beskytte seg mot insektspisende fugler spinner larvene det «spøkelsesnettet» som vi har sett så mye av i år, rundt seg. Når bladverket på ei grein er spist opp, vandrer «klumpen» av larver til neste grein og spiser videre – godt beskyttet under nettet.
Når larvene er ca. to centimeter lange, er tida kommet for forpupping eller «forvandlingen» til voksent insekt. Så snart de er ute av puppehylsteret parrer hanner og hunner seg, hvoretter hunnene legger egg på heggens kvister som nå igjen har fått sitt fine, grønne bladverk. En ny runddans har startet.

Bildene viser hvor fort utviklingen går. På godt under to måneder har heggen gått fra å ha grønt, fint bladverk via en periode med oppspist lauv innhylla i et «spøkelsesnett» til igjen å bli grønn og fin – alt mens eggene fra høsten i forveien utvikler seg via larver og pupper til ferdige insekter. Og det at heggen blir grønn igjen så fort, er en naturens tilpasning. Hadde den ikke det, hadde heller ikke heggspinnmøllhunnene hatt noe sted å legge sine egg. Nytt lauv hos heggen litt utpå sommeren er rett og slett en forutsetning for hele artens overlevelse.

Så vil kanskje noen lure på om ikke dette skader heggen? Heggen ser ikke ut til å bli særlig påvirket. Den setter nytt bladverk seinere på sommeren, men kan slite dersom den settes tilbake år etter år. 2025 har vært andre året på rad med betydelige angrep. Hvordan det blir i -26, veit ingen i dag, men grunnlaget er lagt. For øvrig forårsaker heggspinnmøllen null skade økonomisk.

FLERE SAKER
Forsøkte å svindle forsikringsselskapet – dømt til fengsel
Fra skogbrannfare til flomfare på tre dager
Jazzkonsert på Eiker scene etter ukeskurs