26. juli 2025

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Morten Wold fra FrP og Modum har engasjert seg i varslingssaken til Vigdis Bollerud (innfelt) og vil ta saken opp igjen etter ferien.

Morten Wold: – Forventet svada – og fikk det

Morten Wold (FrP) fra Modum har som kjent engasjert seg i varslingssaken til Vigdis Bollerud fra Darbu og hennes kamp mot kameraderiet og det hun kaller korrupsjon innad i politiet. Samme dag som stortinget tok sommerferie sendt Wold et spørsmål til justisminister Astri Aas-Hansen (AP). Han hadde ikke store forventninger til svaret – og de innfridde.
Annonse

– Svaret er uforpliktende og som forventet. Jeg kommer til å følge opp denne saken med justisministeren når ferien er over. Situasjonen for varslerne er ikke bra, de tas ikke på alvor. Vi må faktisk få en endring på dette. Det skal være trygt å varsle, og toppledere skal ikke beskytte hverandre når kritikkverdige forhold oppstår.

Les hele spørsmålet til justisministeren her:
Morten Wold (FrP):
Har justisministeren tenkt å foreta seg noe i henhold til handlings- og avvergingsplikten – og er hun enig i fremstillingen i begrunnelsen?

Annonse

Begrunnelse
Politiansattes Varslingsombud (PAVO) har varslet om en utvikling i norsk politi som synes å kreve umiddelbar oppmerksomhet og inngripen. Dokumenter fra Spesialenheten for politisaker viser at politiet i stedet for å etterforske dokumenterte lovbrudd som er meldt inn, har kartlagt varslerne.

Dette skjer til tross for at varslingene synes å gjelde langvarige og systematiske brudd på arbeidsmiljøloven, og at forholdene har vært gjenstand for omfattende dekning i media og undersøkelser over mange år. Flere polititjenestepersoner har anmeldt politi- og lensmannsetaten for systematiske brudd på arbeidsmiljøloven kapittel 2A om varsling, og flere av dem har i etterkant mistet jobbene sine.

Her er svaret fra justisminister Astri Aas-Hansen (AP)
Astri Aas-Hansen:
Ansatte i politiet skal ha et godt ytringsklima, og regjeringen er opptatt av at det skal være trygt for ansatte i politiet å si fra om uønskede hendelser og kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. Politietatens uavhengige varslingsombud ble derfor opprettet 1. juli 2024. Ombudet ble etablert av departementet i samarbeid med de ansattes organisasjoner i politiet.

Justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen (AP). (Foto: Magnus Skaara Drabløs)

Organisasjonen PAVO (Politiansattes varslingsombud) ble etablert samme år og drives av frivillige, som oppgir at de selv er varslere. Noen av disse er ikke lenger ansatt i politiet.

Felles for initiativtagerne til PAVO har vært at de har varslet på kritikkverdige forhold og anmeldt mange enkeltpersoner og ulike instanser i justissektoren. Sakene har fått omtale i media og på sosiale medier.

Det skjer sjelden at ansatte i politiet blir sagt opp eller avskjediget fra stilling. Det kan skje ved brudd på tjenesteplikter eller alvorlige forhold utenom jobben.

Jeg kan som justisminister ikke uttale meg om enkeltsaker, men både arbeidsgiver og de ulike instansene håndterer medlemmene i PAVO sine saker på helt ordinær måte.

Del:
Annonse
Annonse