11. september 2025

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Hjortekjøtt er mørt og smaksrikt og egner seg til det meste. (Foto: Joar Søhoel - NJFF)

Hjortejakta er i gang: Blir det rekord i år?

Hjorten sprer seg til nye deler av Norge. På sikt vil det spises mer hjort enn elg, spår NJFF. 1. september startet hjortejakta og det kan gå mot rekordår for jakten.
Annonse

Jaktsesongen er godt i gang, og mandag 1. september var det en ny merkedag da det åpnes for jakt på hjort. Hjorten sprer seg til stadig nye områder av Norge og utbyttet fra hjortejakta fortsetter å øke. Forrige jaktsesong var det rekord med 54.200 felte dyr.

– Antall hjort som felles under jakta har doblet seg på 20 år, og fra å ha hatt et hovedsete vest i landet sprer den seg nå både østover, sørover og nordover, sier informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF), Line Lillebø Osfoss.

Annonse

– Det er viktig å regulere bestanden til et forsvarlig nivå, og samtidig byr hjortejakt på nærhet til naturen, god mosjon, fellesskap og, hvis du er heldig, veldig god viltmat.

Krever sin jeger
Hvis tallene blir som i fjor, skal over 50.000 jegere på hjortejakt denne høsten. Det er fremdeles flere som rapporterer at de går på elgjakt, men det er altså flere hjort enn elg som felles. Det er over en halv million registrerte jegere i Norge.

– Å dra på jakt er høstens vakreste eventyr for mange av oss, og hjortejakta er en helt spesiell form for jakt som krever en varsom og dyktig jeger, sier Osfoss.

Av våre fire hjorteviltarter, er hjorten den med best utviklet lukt, hørsel og syn – og er i tillegg svært sky.

Slår et slag for hjortekjøtt – kortreist, sunt og godt
Norsk natur er i endring. Mens elgen er på vikende front sør i landet, brer hjorten om seg. Det kan blant annet skyldes for store bestander av hjort på Vestlandet, klimatiske forhold og varmere temperaturer, tilgang på mat og at hjorten er tilpasningsdyktig. Hjorten er mindre i størrelse enn elgen, og elgen gir dermed mer mat per dyr. Likevel kan vi se for oss at det på sikt vil spises mer hjort enn elg.

– Hjortekjøtt er helt nydelig kjøtt som med sin runde og milde viltsmak kan brukes til mye. Kjøttet er dessuten både magert, mørt og saftig, og det kan fint erstatte storfe, sier prosjektleder for mat i NJFF, Anine Gutubakken Byles, som lager oppskriftene som legges på forbundets sider.

– Hjort stroganoff er et godt eksempel. Ellers kan du lage alt fra biff til stek, wok, gryter og supper. Kjøttdeigen egner seg til både karbonader, taco, bolognese, lasagne og asiatisk-inspirerte retter, sier Byles.

Jakttider
I utvalgte kommuner i Vestland, Buskerud, Innlandet, Telemark, Agder og Rogaland startet hjortejakta allerede 15. august, mens 1. september er datoen for de fleste steder det åpnes for hjortejakt.

Jakta på rådyrbukk, gjess, ringduer og de fleste ender er i gang, mens det åpnet for jakt på skogsfugl, rype, hare og annet småvilt 10. september, og elg og rådyr 25. september.

Flere av NJFFs lokale jegerforeninger tilbyr introjakt, hvor ferske jegere kan bli med erfarne ut på ulike typer jaktformer.

Hjorten er sky og kamufleres godt i terrenget. (Foto: Audun Hageskal – NJFF)
Del:
Annonse
Annonse