Taler blir det blant annet ved daglig leder Lars-Andreas Kristiansen, ordfører i Øvre Eiker Adrian W. K. Tollefsen og fylkesordfører i Buskerud Tore Opdal Hansen. Kurator og kunstnere vil også være til stede.
Årets program 3. mai til 21. september:
• I HOVEDBYGNINGEN: ROLLING, ACTION … PAINT!
• I UTSTILLINGSHALLEN: THE WORLD ACCORDING TO ROGER BALLEN
• I GALLERI STAR: HANS HEYERDAHL – Stjerneskuddet fra Drammen
• PÅ MESANINEN: VKL-SAMLINGEN
Hovedbygningen
ROLLING, ACTION … PAINT!
Kuratert av Paul Carey-Kent og Jari Lager.
Maleri møter film i Rolling, Action … Paint!. At maleri og film har hatt påvirkning på hverandre, er åpenbart. Tenk bare på hvor lett det er å spore maleriets visuelle komposisjonsteknikker, lyseffekter og fargepaletter i filmkunsten. Eller på hvordan maleren imiterer kameraets perspektiver for å gi en følelse av bevegelse. Eller på hvordan kunstnere i begge media har utforsket det surrealistiske og drømmeaktige.
Med denne utstillingen gjør kuratorene en vri ved å se på forholdet maleri/film hos den individuelle kunstneren. 19 kunstnere fra flere verdensdeler viser maleri i samspill med en film, slik at de ulike mediene går i dialog med hverandre.

Samspillet fungerer på to forskjellige måter. Omtrent halvparten av kunstnerne viser filmer som de har laget selv: For eksempel, animasjoner av Markus Vater og Emma Talbot; Darren Almonds manipulerte monorail-opptak; eller den performative tilnærmingen til Bek Hyunjin og Quilla Constance. Samtlige har kunstnerpraksiser som favner vidt, med både maleri og film i betydelige roller.
Den andre halvdelen av kunstnergruppen presenterer malerier ved siden av filmer som belyser aspekter ved deres prosess og personlighet. De er laget nettopp med formålet å utdype maleriene. Noen av kunstnerne har selv stått for filmen – for eksempel Catherine Anholt som prater i vei mens hun guider oss rundt i studioet sitt, og droneopptaket Peter Matthews gjør for å dokumentere hver løpende serie med malerier han lager ved sjøkanten.
Som helhet vil vi gjennom utstillingen få en sjelden anledning til å sammenligne filmens og maleriets ulike kunstspråk. Gjennom hele det forrige århundret påvirket de hverandre, og i tilnærmingen til de internasjonale samtidskunstnerne som samles her på Vestfossen Kunstlaboratorium, kan vi utforske de to mediene gjennom deres likheter og ulikheter.

Deltagende kunstnere:
Johnny Abrahams med Liang-Jung Chen, Darren Almond, Catherine Anholt, Tilo Baumgärtel, Xavier Baxter, Bek Hyunhjin, Quilla Constance, Daniel Crews-Chubb, Kristian Evju, Peter Matthews, Galina Munroe, Ørnulf Opdahl, Jen Orpin med Grace Long Yung Yu, Matthew Stone, Emma Talbot, Liorah Tchiprout, Markus Vater, Ivana de Vivanco og Rose Wylie med Ben Rivers.
Utstillingshallen
THE WORLD ACCORDING TO ROGER BALLEN
Den verdenskjente fotokunstneren Roger Ballen har bestandig vært fascinert av samfunnets utkanter og menneskeåndens skyggeside. Ballen ble født i New York i 1950, men har bodd og arbeidet i Johannesburg i Sør-Afrika siden 1970.
Fotografiene hans har gått fra å være mer dokumentariske med mennesker i sentrum, til å bli installasjoner, hvor han kombinerer en makaber virkelighet med teaterkulisser og -rekvisitter. Mennesker, dukker, rotter og reptiler settes mot bakgrunner av tegninger av primitive fantasifigurer.
Gjennom sin særegne Ballenesque-stil skaper han sitt eget univers, og denne har gjort ham til en kultfigur, særlig blant de unge. Du inviteres til å utforske The World According to Roger Ballen og, gjennom hans fotografier og filmer, til å møte skyggesiden i din egen psyke.

(Foto: J. Lathion / Drammens Museum)
Galleri Star
HANS HEYERDAHL – Stjerneskuddet fra Drammen
Hans Heyerdahl (1857–1913) fra Drammen var fra unge år mer eller mindre genierklært, og ble en av sin generasjons mest betydelige malere. Han utmerket seg både som realist, friluftsmaler, impresjonist, symbolist og romantiker. I dag er han for mange et ukjent navn. Hvem var han?
Sin utdannelse fikk han ved Den kgl. Tegneskole i Kristiania under Peder Cappelen Thurmann (1873–74), ved Akademie der Bildenden Künste i München under Ludwig von Löfftz og Wilhelm von Lindenschmit den yngre (1874–77), samt som elev av Léon Bonnat i Paris (ca. 1878–80). Han oppholdt seg mange år i utlandet – i München, Paris og Firenze – men tilbragte etter 1885 de fleste somrene i Åsgårdstrand.
Heyerdahls drivkraft var kanskje først og fremst «l’art pour l’art» – kunst for kunstens skyld – en ren og skjær malerglede. Han er blant annet kjent for Adam og Eva drives ut av Paradiset, Champagnepiken, samt sine mange portretter av voksne og barn, landskap og bylandskap.
Han var en av de mest betydelige kunstnerne i sin generasjon, populær blant publikum og en av de såkalte «gullaldermalerne». Heyerdahl stilte oftere ut enn de fleste av sine kollegaer og fikk mye oppmerksomhet mens han levde. Også flere tiår etter sin død ble det arrangert utstillinger, som regel i form av minneutstillinger, blant annet i Drammens Kunstforening i anledning 100-årsdagen for hans fødsel.
Det er et betydelig kunstnerskap som nå hentes frem og vises for nye generasjoner her i Galleri Star. Vestfossen Kunstlaboratorium retter en spesiell takk til Drammens Museum og Stiftelsen Tingstua for utlån av verk til utstillingen. En spesiell takk til Sparebanken Øst for støtte og utlån.

Mesaninen
VKL-SAMLINGEN
Vestfossen Kunstlaboratorium har helt fra de første årene hatt en ambisjon om å bygge opp en egen kunstsamling. I 2024 viste de for første gang deler av denne samlingen som en egen utstilling. I år har de byttet ut noen verk og laget en ny samlingsutstilling.
Det produseres mye kunst som, av ulike grunner, går tapt med tiden. En del av denne kunsten lever videre – i form av dokumentasjon, ideer, diskurser eller andre flyktige spor. Men kanskje hadde kunsten fortjent langt flere fruktbare møter med publikum, til og med en rettmessig plass i kunsthistorien i fremtiden?
VKL ønsker å ta del i det viktige ansvaret museene har for å samle og forvalte vår felles kulturarv. VKLs samling består av både eldre kunstnere, som har vært sentrale i norsk kunsthistorie, og av yngre og nye kunstnerskap. Mediene spenner fra maleri til installasjoner, skulpturer og foto, for å nevne noen.
Trude Vikens Old Viewers Watching New Scenes (2023) er et av de nyeste verkene i samlingen – og dette er første gang det vises her på Vestfossen Kunstlaboratorium. Du vil også få se verk av blant andre Sverre Bjertnæs, Anja Carr, Marianne Heske, Bjarne Melgaard og Maria Pasenau.
FLERE SAKER
Tradisjonsrik 1. mai markering i Øvre Eiker
Syv omkom på veiene i april – to MC-førere fra Øvre Eiker
NAF: Skiltene må vekk når veiarbeidet er avsluttet