13. juli 2025

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

65 prosent av jordbruksarealet i Øvre Eiker brukes til å dyrke korn. (Foto: Felleskjøpet)

Fun-facts om jordbruket i Buskeruds kommuner

Sjekk hvordan din kommune gjør det på landbruksfronten med NIBIOs Arealbarometer. Visste du forresten at hele 65 prosent at landbruksarealet i Øvre Eiker ble brukt til kornproduksjon?
Annonse

Buskerud strekker seg fra Drammensfjorden med mildt klima i sør til høyfjell og kort vekstsesong i nord. Det gjenspeiler seg i landbruksstatistikken der Lier kommune er nest størst på frilandsgrønnsaker i Norge mens Ål kommune i nord er Norges femte største geitekommune.

Mjølk i Hemsedal, korn på Ringerike og frukt i Lier
Med så stor variasjon i vekstforhold, er det stor variasjon i hva bøndene i Buskerud driver med. Hemsedal og Gol er viktige kommuner for mjølkeproduksjonen i fylket. Ål er Buskerud sin største sauekommune med nesten 7.000 vinterfôra sauer (vinterfôra sauer er i hovedsak mordyr/søyer). Kongsberg er fylkets største produsent av slaktekylling mens Ringerike har flest verpehøns.

Annonse

Ringerike og Øvre Eiker er kornkamrene i Buskerud. 70 prosent av jordbruksarealet i Ringerike og 65 prosent i Øvre Eiker blir brukt til å dyrke korn. Sør i Buskerud er det gode forhold for dyrking av matkorn. Stortinget har vedtatt at Norge skal jobbe for å bli mer selvforsynt med matkorn. 

Når det gjelder skogbruk, er det Ringerike som topper kommunelista i Buskerud med over 1.000 kvadratkilometer produktiv skog.

Kålåker i Lier. Lier har nest størst areal med frilandsgrønnsaker i hele Norge. Kommunen er dessuten landets tredje største frukt- og bærkommune. (Foto: Erling Fløistad / NIBIO)

Buskerud er et allsidig jordbruksfylke med nesten alle produksjoner representert. 

Tall for din kommune finner du i NIBIO sitt Arealbarometer, en skattekiste med lett tilgjengelig statistikk om landbruk og skogbruk i din kommune, ditt fylke og for hele landet. Her finner du nøkkeltall framstilt på en lettfattelig og oversiktlig måte. Mange av tallene er også illustrert med enkel grafikk. Sammenlikn med nabokommunen eller med tall for fylket og landet.

• Hvor mye skog, jordbruksareal og bebygd areal er det i din kommune?

• Hva blir dyrket og hvor mange husdyr finnes i kommunen din? 

• Hva er kvaliteten på jorda (tilgjengelig i ca. 50 prosent av landet)?

• Hvor mye jord kan dyrkes opp til nytt jordbruksareal i din kommune?

• Verdiskaping i jordbruket (bare tilgjengelig for utvalgte fylker). 

Mer informasjon om arealbarometeret:
Arealbarometer for Buskerud fylke: https://arealbarometer.nibio.no/nb/fylker/buskerud/

Del:
Annonse
Annonse