– Vi har registrert en totalskadet enebolig i Bergen og en nedbrent hytte på Rjukan. De øvrige skadene er mer begrensete skader på boliger og innbo, sier pressesjef Ole Irgens i Tryg.
Elektronisk utstyr ødelagt
– Det ser ut som om det er Bergen og Telemark som har hatt det kraftigste uværet. De fleste skadene er meldt inn herfra, og det er mange som har fått ødelagt elektronisk utstyr som følge av overspenning, sier Ole Irgens.
Forebygging nytter – dette kan du gjøre
Lyn- og tordenvær kommer ofte brått, men det er mulig å forebygge mange av skadene dersom vi tar noen enkle forholdsregler.
– Det aller viktigste du kan gjøre når det varsles torden, er å trekke ut støpsler til TV, PC, ruter og annet elektronisk utstyr. Installer gjerne overspenningsvern i sikringsskapet – det beskytter både hus og innbo, og er en billig investering, sier Irgens.
Tryg anbefaler også at vi unngår å bruke vannkran og dusj under tordenvær, og at bilen flyttes under tak dersom det er mulig.
Etter uværet – sjekk utstyr og meld fra
Dersom det har vært lyn i nærheten og du mistenker at noe er skadet, bør du undersøke alt elektronisk utstyr nøye.
– Det hender at skadene ikke viser seg før etter noen dager. Ta bilder av det som er ødelagt og meld skaden så raskt som mulig – gjerne digitalt, sier Irgens.
– Har du mistanke om at det elektriske anlegget i huset er skadet, må du umiddelbart ta kontakt med fagfolk. Faste installasjoner skal du ikke prøve å fikse selv, understreker Irgens.
FLERE SAKER
95 druknet i fjor: Hver tredje nordmann er ikke svømmedyktig
Ikke risiker å gå på en utleietabbe i sommer
Forsikringsselskapene får inn skademeldinger om frostskader i juli