22. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Kan jeg søke lån til oppussing av kjøkkenet?

ANNONSE: Nordmenn er verdensmestre til oppussing av bolig, og i løpet av de siste månedene er det mange som har fått blod på tann, i forhold til diverse oppussingsprosjekter. Men hva gjør vi når økonomien er lammet av uro i verden, og oppussingen av kjøkkenet kun er halvveis? En løsning kan være at du låner pengene.

Hvor mange penger kan jeg låne?
Oppussing av kjøkkenet kan være dyrt, og ofte så dukker det opp uforutsette utgifter, mens du er i gang. Selv om du selvfølgelig skal planlegge godt, før du kaster seg over et oppussingsprosjekt, så er det godt å vite at det ikke nødvendigvis behøver å gå helt i stå, mens du sparer opp til andre runde.

For mange, kan det nemlig være en løsning at vi låner pengene. En hovedregel er, at du kun låner så mange penger, som du er i stand til å betale tilbake. Hvor stort lån du skal ta, kommer altså an på din egen økonomi, inntekt og forutsigbarhet.

Et typisk forbrukslån kan ligge mellom 1.000 kr og helt opp til 500.000 kr, oftest med en nedbetaling fra 1- 5 år. Et lån kan komme i mange varianter, det kan derfor lønne seg at du undersøker tilbud hos flere lånetilbydere, før du bestemmer deg for hvilken du vil gå videre med.

En sunn økonomi
Et lån skal selvfølgelig betales tilbake, og det skal helst skje innenfor de vilkår og rammer som lånet er satt til. Før du søker om et lån, så skal du derfor ha fullt overblikk over din egen økonomi, og sørge for at du har en sunn og velfungerende økonomi.

I Norge er det lovpålagt at lånetilbyderen foretar en kredittvurdering av deg, før de tilbyr deg et lån. Det betyr at de ser nærmere på økonomien din, for å se om de mener du kan betale lånet tilbake. De ser bl.a. på om du har eksisterende gjeld, og på hvordan betalingshistorikken din ser ut.

Hvis du ikke har noen betalingsanmerkninger, eller at det ligger en skuff full av ubetalte regninger et sted, så burde det ikke være de store problemene forbundet med å låne penger til det nye kjøkkenet. Hvis du lever sammen med en partner eller ektefelle, så er det opplagt at dere tar opp lånet i fellesskap. Da vil dere være sammen om ansvaret for lånet, og selvfølgelig to om å betale lånet tillage innenfor rammebetingelsene.

Undersøk tilbud fra flere lånetilbydere
Når du skal søke lån, så kan det være en god ide at du benytter deg av en online sammenligningstjeneste, for å finne det lånet som passer deg og økonomien din best. Det finnes i dag nemlig et hav av forskjellige lånetilbydere, og det kan være vanskelig å vite hvilken en som er det riktig match for deg.

Et låneeksempel kan være et lån fra Lendo på 150.000kr, med eff. rente 11,9%, o/5 år. Kostnad kr 46.600, totalt kr 196.600.

Det er selvfølgelig helt uforpliktende å sammenligne lån, det er helt opp til deg om du ønsker å gå videre i prosessen eller ikke. Oppussing av kjøkken er, som vi alle vet, en tidkrevende prosess.

Del: