12. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Du vil neppe at kjøkkenet ditt skal bli seende slik ut. En komfyrvakt som kutter strømmen om det blir for varmt er en billig forsikring. (Foto: Komfyrvaktkampanjen/Infratek)

Radikal nedgang i antall kjøkkenbranner i fjor

Brannvesenet i drammensregionen rykket ut på langt færre branner på grunn av komfyren under koronaen. Nå håper brannvesenet at oppmerksom kokkelering kan holde statistikken nede.
Annonse

I gjennomsnitt rykker Drammensregionens brannvesen ut på 12 bygningsbranner årlig på grunn av matlaging eller gjenstander på koketoppen. I 2019 var de på hele 19 slike komfyrbranner, men i annerledesåret 2020 var antallet kun fem.

Onsdag denne uken er det nasjonal komfyrvaktkampanje.

Annonse

– Vi vet rett og slett ikke hvorfor det var færre branner på koketoppen i 2020, men vi vet at det er en stor sammenheng mellom oppmerksomhet under matlaging og komfyrbrann. Brann eller branntilløp på komfyren skyldes nesten alltid feil bruk eller tekniske feil ved produktet, forteller Ove Frydenberg, branninspektør i Drammensregionens brannvesen.

«Feil bruk» kan for eksempel være at vi går ifra komfyren mens maten koker, at vi glemmer å skru av plata, eller at vi har mye rot på og rundt komfyren. For selv med færre komfyrbranner i 2020 er allikevel komfyren en versting. Ingen andre husholdningsartikler i huset fører til flere brannhendelser i Norge enn komfyren.

Vær våken og til stede
– «Alle» tenker at det ikke kan skje dem. Men de siste fem årene hadde vi nesten 230 oppdrag på grunn av koketoppen, det var både såkalte «tørrkok» og branner. Når vi rykker ut på komfyrrelaterte brannhendelser ukentlig i gjennomsnitt, viser det at brann eller branntilløp på komfyren er noe som mange kan oppleve, sier Frydenberg.

Han oppfordrer derfor alle til å alltid være våkne og til stede når de lager mat.

– Det er det aller viktigste du kan gjøre for å hindre at dette skjer hos deg. For veldig mange vil også en komfyrvakt være en nyttig hjelp, forteller han.

Fakta om komfyrvakt
– En komfyrvakt er en sensor som monteres over kokeplatene. Den sier ifra dersom det blir for varmt, og kutter strømmen til koketoppen dersom ingen reagerer på alarmen.

– Komfyrvakt er påbudt i alle kjøkken som er bygget etter 2010, og dersom du legger opp en ny kurs til komfyren.

– Komfyrvakter får du kjøpt i de fleste elektronikkbutikkene, i en rekke kjøkkenbutikker og nettbutikker, for eksempel hos komfyrvaktleverandørenes og forsikringsselskapenes nettbutikker.

En tørrkokt kjele er et vanlig syn når brannvesenet rykker ut til husbranner, men i fjor var det langt færre enn det pleier. Vi var mer hjemme og laget mer av maten vår selv. (Foto: DSB)
Del:
Annonse