23. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Flislegging

– Får du vannskader på badet fordi membranen ikke er lagt riktig, vil ikke forsikringen dekke det om du har gjort det selv, sier Persson i Codan Forsikring. (Foto: iStock)

Halve Norge pusset opp hjemme – men noe bør du ikke gjøre selv

En ny undersøkelse viser at hele 49 prosent har oppgradert boligen de eier det siste året. – Noen ting bør du leie inn håndverkere til å gjøre, hvis ikke kan det bli overraskende dyrt, sier Annika Persson, skadesjef i Codan Forsikring.
Annonse

Undersøkelsen er gjennomført i et befolkningsrepresentativt utvalg av Norstat for Codan Forsikring.

«Alle» har tilbrakt et år innenfor husets fire vegger, og mange har tatt fatt på prosjekter nettopp hjemme. Og nordmenn har brukt store summer på oppgradering av boligen sin i 2020, viser undersøkelsen: 31 prosent har pusset opp for opptil 100.000 kroner, 16 prosent for mellom 100.000 til én million kroner og to prosent for over én million kroner.

Annonse

Nordmenn er glad i å gjøre arbeid selv, men noen ting bør vi få autoriserte fagfolk til å gjøre. Arbeid med elektriske løsninger og rørleggerarbeid er eksempler på oppgaver hvor vi bør bruke fagfolk.

– Får du vannskader på badet fordi membranen ikke er lagt riktig, vil ikke forsikringen dekke det om du har gjort det selv, sier Persson i Codan Forsikring.

Bærekonstruksjoner og endringer i romløsning kan det også være lurt å sette bort til noen andre.

Har du brukt håndverker, og de gjør feil, er du dekket for skader i opptil ti år etterpå. Det gjelder ikke om du har gjort det selv, eller har brukt en ufaglært, ifølge Codan Forsikring.

Maling, tapetsering, gulvlegging og listverk utgjør ikke en like stor risiko for alvorlige skader i ettertid.

– Mange synes det er gøy og givende å gjøre ting selv, men husk å være forsiktig når du holder på, sier skadesjefen.

Oppgradering kan gi rimeligere forsikring
Ved betydelig oppgradering av for eksempel et gammelt elektrisk anlegg, vil boligen bli tryggere, og forsikringen kan dermed bli rimeligere.

– Når oppgradering av boligen gir lavere skaderisiko, kan hus- og innboforsikringen ofte reduseres, sier skadesjefen i Codan.

På den annen side kan store oppgraderinger bidra til at verdien på boligen stiger, og da bør forsikringssummen også oppjusteres.

– Det er alltid lurt å melde inn større oppgraderinger til forsikringsselskapet, sier Persson.

Undersøkelsen er gjennomført i februar av Norstat på vegne av Codan Forsikring, i et landsrepresentativt utvalg på 1.000 respondenter. 49 prosent av de som eier egen bolig svarte at de har oppgradert boligen sin de siste 12 månedene.

Del:
Annonse