22. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Meteorologisk Institutt har sammen med Varsom.no sendt ut gult farevarsel på gress- og skogbrann. Det gjelder å være ytterst forsiktig om du skal gjøre opp ild eller grille nå.

Nå er det stor skogbrannfare over hele Østlandet

Har du tenkt deg ut i naturen denne helgen og liker å tenne bål? Da er det to grunner til at du bør tenke deg godt om. For det første ble det i går innført generelt bålforbud og for det andre er det knusktørt mange steder på Østlandet.
Annonse

Så sent som i går ble det meldt om flere gressbranner på Sør- og Østlandet. I dag varsler Varsom.no og Meteorologisk Institutt om en utfordrende situasjon der vegetasjonen lett kan antennes ved for eksempelvis bruk av bål eller engangsgrill.

Det er gammelt gress som nå kan antennes lett ute i terrenget.

Annonse

Som kjent ble det innført et generelt bålforbud i går over hele landet. Men det er ikke uten unntak. På tilrettelagte bålplasser er det fortsatt lov til å tenne opp et bål. Det samme gjelder på steder hvor det åpenbart ikke er til fare for skog- eller gressbrann. Da snakker vi om snøbelagte områder eller etter omfattende regnvær.

Nå begynner det å bli lite snø i lavereliggende områder og regn har det vært lite av den siste tiden. Derfor sendes varselet ut slik at vi alle skal være oppmerksom på faren. For brann, kombinert med frisk vind, er en oppskrift på potensielt store ødeleggelser – ikke bare i skog og mark, men det kan også utgjøre en fare for bygninger og infrastruktur.

I går ble det innført generelt bålforbud, men det er visse unntak. Den som tenner opp er uansett ansvarlig om det skulle skje noe. (Foto: Norsk Brannvernforening)
Del:
Annonse