14. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det er viktig at boltene skrus til med riktig moment som det heter. Hva det er finner du i instruksjonsboka. Til det trenger du en momentnøkkel som du får kjøpt i en bilrekvisitabutikk. (Foto: NAF)

Dette må du ikke glemme når du har satt på sommerdekkene

Denne helgen er det siste frist for å skifte til sommerdekk hvis du har kjørt med piggdekk. Men selv om du har gjort alt riktig under hjulskiftet, kan du gå på en smell etter noen kjørte mil.
Annonse

– Løse hjulbolter kan gi deg ubehagelige overraskelser. I verste fall kan hjulet falle av bilen, sier Nils Sødal i NAF.

Hjulboltene kan nemlig løsne litt etter de første milene. Derfor er det viktig å gå over og sjekke at boltene sitter ganske raskt etter hjulskiftet. Dette gjelder også hvis du har fått hjelp på for eksempel et verksted eller et dekkhotell til å få på sommerdekkene.

Annonse

– Det er viktig at boltene skrus til med riktig moment som det heter. Hva det er finner du i instruksjonsboka. Til det trenger du en momentnøkkel som du får kjøpt i en bilrekvisitabutikk, sier Sødal.

– Har du ikke momentnøkkel kan du bruke et hjulkryss eller en latmannsarm. Stram boltene til de sitter, men ikke til det knirker, fortsetter han.

Slik oppdager du at hjulboltene er løse
Når du har lagt om til sommerdekk på bilen er det lurt å være ekstra påpasselig de første milene du kjører. Det er ganske enkelt å merke at hjulboltene er løse før det går helt galt og et hjul faller av bilen.

– Følg med om du merker at det rister i bilen eller at du kjenner at rattet vibrerer. Merker du dette, stoppe du ved første anledning og strammer til boltene, sier Nils Sødal.

Riktig stramming er viktig
Hjulboltene løsner hovedsakelig fordi de er skrudd til for svakt. Men det kan bli trøbbel om de er skrudd til for hardt også.

– Skrus hjulboltene til for hardt, kan de faktisk knekke. Det kan føre til det samme, nemlig at hjulet i verste fall kan falle av. Så å skru til hjulboltene med riktig moment er viktigere enn du tror, avslutter Nils Sødal.

Del:
Annonse