23. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Vaksinerte slipper nå å gå i smittekarantene, men innreisekarantene må du fortsatt belage deg på. Men også reglene her er undervurdering. (Illustrasjon)

Koronavaksinerte slipper å gå i smittekarantene

Fullvaksinerte trenger ikke lenger gå i smittekarantene. Personer som har fått én dose, og det har gått mellom tre og 12 uker siden de fikk dosen, får også unntak fra smittekarantene dersom de testes mellom døgn 3 og 7 etter nærkontakten med en smittet. Endringene trer i kraft fra midnatt, natt til tirsdag 4. mai.
Annonse

Dette er i tråd med anbefalinger regjeringen har fått fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, melder Helse- og Omsorgsdepartementet i en pressemelding.

– Over 1,3 millioner nordmenn har nå fått minst én dose koronavaksine. Et unntak for smittekarantene for vaksinerte er en svært god nyhet, og vil lette hverdagen for mange, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Annonse

Fullvaksinerte sidestilles dermed med de som har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene, og slipper dermed smittekarantene. For fullvaksinerte blir det dermed ingen krav om å ta en test etter nærkontakt med en som er smittet.

Det er allerede fastsatt fra før at personer som er vaksinert eller har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene slipper såkalt ventekarantene.

Personer som kun har fått én dose
Personer som har fått første vaksinedose for mellom 3 og 12 uker siden kan fritas fra smittekarantene, forutsatt at de tar en PCR-test mellom 3 og 7 døgn etter siste nærkontakt med den som er smittet. De som ikke ønsker eller kan ta test, må i smittekarantene.

– Det er viktig at alle som skal ha to doser, tar andre dose på riktig tidspunkt for å få full beskyttelse, og beholde statusen som vaksinert, sier Høie.

Det gjøres ikke endringer i regelverket for innreisekarantene for personer som er vaksinert. Dette er noe som er til vurdering.

Kan gå ut av karantene
Vaksinerte som er i smittekarantene når endringen trer i kraft, kan gå ut av karantenen dersom det har gått mer enn tre uker siden første dose. De som bare har fått én dose, må ta en PCR-test mellom døgn 3 og 7 etter nærkontakten hvis de går ut av karantenen.

Fullvaksinerte trenger ikke teste seg når de går ut av karantene.

Dette er smittekarantene

Alle nærkontakter til en bekreftet smittet person skal i karantene fra det tidspunktet kontakten med en smittet skjedde. Dersom du er nærkontakt, blir du kontaktet gjennom smittesporing og får beskjed om hva som gjelder for deg.

Regler for smittekarantene:
Karantene og isolasjon – korona – helsenorge.no – klikk på linken.

Del:
Annonse