2. desember 2022

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Fyrer du med ved så slipper du unna med halve prisen av hva strømmen koster om dagen. (Illustrasjon: Wikipedia)

STRØMPRISREKORD: Nå kan du fyre for halve prisen med ved

Strømmen er dyrere enn i januar og koster over to kroner kilowatten. Vedfyring koster halvparten hvis du handler i store sekker.
Annonse

De rekordhøye strømprisene har tatt helt av. Torsdag morgen koster strømmen over to kroner for forbrukerne i Sør-Norge. Den rene spotprisen er 1,23 kroner for Sør-Norge. Med nettleie og avgifter gir dette priser på mer enn to kroner kilowatten. Det er det høyeste noensinne.

I Midt-Norge og Nord-Norge er prisen en halv krone lavere. Mange alternative energikilder er også dyre nå – og mindre miljøvennlige. Tilbake står vedfyringen, som er den klart rimeligste.

Annonse

Vedfyring: 110 øre kilowatten
Prisen på ved er også gått opp de siste årene, men er likevel klart billigste energikilde. Kjøper du ved i større mengder – 1.000-literssekker eller paller, er prisen noe over én krone per kilowatt. I tillegg vet vi gjennom mange undersøkelser at nesten halve befolkningen har tilgang på egen ved. Det finnes mange vedkalkulatorer som viser prisen.

Dramatisk forslag på høring: Ikke krav om skorstein i nye boliger
Samtidig med at strømprisen stiger har Regjeringen sendt ut et forslag på høring hvor det ikke lenger skal være krav om skorstein i nye frittstående boliger.

– Vedfyring er jo det eneste som alltid gir varme, også når strømmen går. Ved siden av hyggen, er det stor beredskap, og dessuten god økonomi for husholdningene. Hvis det ikke fortsetter å være en standard blir det bare de med god råd som får et ildsted i framtidas hjem. Det kan umulig være en god politikk for det brede lag av folket, sier Brede Børud, styreleder i Norsk Varme.

Ny ovn og riktig tenning er viktig
En rentbrennende ovn er snill mot miljøet, og gir mer varme per kubbe. Det er dessuten viktig å tenne fra toppen av bålet. Det er enda bedre for miljøet og gir bedre økonomi.

Del: