9. desember 2022

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Flere velger å vaksinere seg i apotek uten å ha resept fra lege, forteller farmasøyt Maren Lima i Apotek 1.

Trenger ikke lenger vente på fastlegeavtale for influensavaksinering

Fire av fem som fikk influensavaksine på apoteket i fjor hadde ikke resept fra lege, det viser tall fra Apotek 1. Lettere tilgjengelighet gjør at flere velger å vaksinere seg, mener farmasøyt.
Annonse

– Folk har allerede begynt å spørre etter influensavaksinen, og vi ser at flere hundre allerede har booket timer til vaksinasjon på apoteket. Mange har fått med seg at de ikke lenger trenger resept fra lege for å få satt influensavaksinen i apotek, forteller farmasøyt Maren Lima i Apotek 1.

I fjor fikk farmasøyter rekvireringsrett på influensavaksine i apotek, og dette førte til en endring i vanene for mange. Tall fra Apotekforeningen viser at 85.000 nordmenn tok influensavaksinen på apoteket, en dobling fra året før. Bare 20 prosent av disse hadde resept fra lege.

Annonse

– Lettere tilgjengelighet gjør at flere velger å vaksinere seg i apotek uten å ha resept fra lege, og folk opplever det som trygt å sette vaksinen hos oss, sier farmasøyten.

Unngår at det er tomt
Denne høsten slipper vi å risikere at det er tomt for vaksine mot sesonginfluensa. Ved å booke time på nett eller ved å stikke innom det lokale apoteket kan du sikre deg beskyttelse mot influensaviruset.

Apotek 1 har utdannet 2.200 vaksinatører og 1.000 rekvirenter for å møte pågangen, og har god tilgang på vaksiner. Vaksinen kan settes i apotek fra midten av oktober.

Folkehelseinstituttet (FHI) frykter en kraftig influensasesong, både på grunn av godt smittevern det siste halvannet året og ingen influensasmitte i fjor, noe som kan føre til lavere immunitet enn vi vanligvis har.

For noen kan influensa være farlig. De som er mest utsatt er de som har nådd en viss alder, har en kronisk grunnsykdom eller en tilstand som gjør at kroppen ikke tåler influensasykdom så godt, såkalt «risikogruppen». Influensavaksine anbefales spesielt for disse.

– Vaksine er beste metode for å forebygge influensa. Risikogruppen er anbefalt av FHI å ta influensavaksinen, men andre kan også ta den. Du kan gjøre det av hensyn til deg selv, de rundt deg og for de som er i risikogruppene, men ikke kan vaksineres, sier Maren Lima, og forklarer:

– Hvis du blir influensasyk etter å ha tatt vaksinen, blir du mindre syk og får mildere symptomer.

Korona eller influensa?
Det kan være vanskelig å skille mellom symptomer på koronavirus og influensa. Uansett er det ekstra viktig å følge smittevernrådene for å unngå smitte, og holde deg hjemme så lenge du har symptomer.

– Folk med symptomer som har testet negativt for koronavirus må ikke slurve med smittevernet. Vi må huske på at influensa også er smittsomt, og kan være en fare for de som er i risikogruppene, sier Lima.

Både feber, hoste, hodepine, slapphet og muskelverk kan være symptomer på både influensa og korona. Men å bli tungpustet er mest typisk symptom for korona.

Del: