17. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Forfatter Odd Myklebust med boken om «De ukjente krigsheltene». Boka er nå til salgs i bokhandlere i distriktet.

Bok om en av Hokksunds store sønner – om de ukjente heltene

Da forfatteren Odd Myklebust fant dagbøkene etter Ahlert Horn (1904-1983) forsto han med en gang at han åpnet en skattekiste. Dagbøkene ga et unikt innblikk i en av okkupasjonstidens aller største og mest fascinerende helter.
Annonse

Nå foreligger boken om Horn som aldri snakket om egen motstandskamp. Derfor er det mange som i dag ikke vet hva han sto for.

Horn var distriktssjef for Hjemmestyrkene i Nedre Buskerud i nesten 1.000 dager under krigen, fra 1942 til freden. Ingen visste hvem han var, men han styrte etter hvert en hel hær på 3.500 menn og kvinner.

Annonse

Horn var født og oppvokst i Hokksund. Hans foreldre døde begge før Horn var 20, og det ble hans oppgave å ta vare på søskenflokken. Han mente selv at den oppgaven var så stor og oppofrende at andre oppgaver senere i livet ble overkommelig for ham.

Ahlert Horns store genistrek var en omfattende avlytting av Gestapos hovedkvarter i Drammen. Horns operasjon psyket ut fryktede gestapister på en måte som kunne vært hentet fra en spenningsroman.

Da Odd Myklebust skrev boka «Eiker i krig» samarbeidet han med to av Horns nære venner, Milorg-sjefen på Eiker, Jonn Bjørnstad og den illegale avisredaktøren Bjarne Røgeberg. De mente begge at de skulle finnes en dagbok etter Horn.

Mange år etterpå fant Myklebust dagboken, i en kjeller i Sorø i Danmark. I 50 år hadde den ligget der, ulest:

Dagboken gir et unikt innblikk i Horns tanker under krigen, hans hverdag. Gestapo var hele tiden på jakt etter ham, men han ble aldri tatt. Ingen kunne ane at en helt vanlig elektroingeniør i grå frakk og hatt, en familiefar og forretningsmann, var den lederen Gestapo lette etter.

Etter krigen omtalte Milorg-sjef Jens Christian Hauge Hporn som et forbilde for alle. Horn ønsket imidlertid ingen oppmerksomhet om egen person. Derfor er han ukjent av mange. Nå foreligger imidlertid boka «De ukjente heltene, fra Milorg-lederen Ahlert Horns dagbok».

– Dagboka ble også en inngangsport til andre historier som aldri er blitt fortalt, som hvordan jøder ble låst ut fra arresten på rådhuset timer før de skulle sendes til Auschwitz, eller kvalene i forbindelse med likvidasjoner. Eller Drammens-kvinnen som advarte krigsheltene Knut Møyen og Erling Lorentzen, slik at de rakk å rømme. Eller «Polly» og «Reidun», kodenavn på kvinnelige spioner på rådhuset som utviste en ufattelig dristighet, skriver Odd Myklebust på sin facebookside.

Boka gir også et unikt innblikk i dagliglivet, ekteskapelige krangler om smørklatter i kjøleskapet og de mest oppfinne metoder for å lage «kaffe».

Forfatteren vil holde flere foredrag om boka. 13 oktober kl. 19 blir det foredrag og byvandring fra Drammensbiblioteket, der noen av de sentrale stedene i boka blir fortalt om, blant annet der møtestedene var, kommandosentralen, der jøder levde i skjul og der Horns fremste spioner arbeidet.

«De ukjente heltene, fra Milorg-lederen Ahlert Horns dagbok» blir den første av to bøker om motstandsmannen fra Hokksund. Boka er til salgs i bokhandlere. Den er rikt illustrert med kart og bilder, flere av dem tatt av Horn selv som var en god amatørfotograf. Boken er på 238 sider og koster 449 kroner. Den er til salgs i bokhandlere, blant annet på Eiker Senteret.

Del:
Annonse