23. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Stadig flere velger å kjøre vaskemaskin og tørketrommel på natten for å spare strømutgifter. Det kan fort bli langt dyrere. (Foto: Shutterstock)

Økte strømpriser: Farlig trend – 2 av 10 vasker klær om natten

I en fersk spørreundersøkelse for Tryg Forsikring svarer to av 10 at de har brukt vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin om natten på grunn av økte strømpriser. Det kan få fatale følger.
Annonse

– Vi frykter et økt antall brannskader dersom hundretusener av husstander begynner å sette på vaskemaskinen midt på natten for å spare penger. Det er forståelig at mange ønsker å unngå høye strømregninger, og tar natten i bruk når det er billigere strøm, men vi anbefaler ingen å gjøre det mens alle i huset sover, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Kan bli enda verre
Det er nå differensierte strømpriser gjennom døgnet, og ofte billigst strøm om natten. Fra nyttår innføres nye nettleiepriser som også vil skille mellom natt og dag, noe som kan forsterke utviklingen. Også brannvesenet er bekymret.

Annonse

– Vi har sett flere tilfeller av branntilløp rundt om hvor vaskemaskiner eller tørketromler har vært medvirkende. Generelt anbefaler vi å være til stede hele tiden når du bruker slike apparater, og unngå for all del å bruke maskinene om natten dersom alle sover. Det du sparer i strømutgifter da kan fort bli mye dyrere. Natten, når alle sover, er den farligste tiden dersom det oppstår en brann, sier avdelingsleder, Ole Johan Ingebrigtsen ved Nordhordland og Gulen interkommunale brannforebyggende avdeling.

Det var i fjor 3.383 branner og branntilløp, og 45 personer omkom. Hittil i år er 31 personer omkommet i brann, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Fylkesoversikt antall branner i 2020:

Oslo – 613
Viken – 613
Trøndelag – 370
Vestland – 360
Vestfold og Telemark – 310
Agder – 252
Innlandet – 248
Rogaland – 207
Møre og Romsdal – 152
Nordland – 130
Troms og Finnmark – 128

Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i perioden 27. oktober – 1. november 2021 gjennomført til sammen 1.008 CAWI-intervjuer med personer i alderen 18+ år».

Branner i vaskemaskiner og tørketromler er vanlig og spesielt farlig hvis dette skjer på natten da alle sover. (Foto: Shutterstock)
Del:
Annonse