16. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det er meldt om vind med oransje varsel i ettermiddag, kveld og i natt. Nå forventer forsikringsselskapene at det kommer mange skader.

Nytt uvær på vei – forsikringsselskapene forventer skader

Forsikringsselskapene forventer skader i forbindelse med uværet som treffer store deler av Sør-Norge lørdag ettermiddag og kveld. – Det er meldt storm med opptil orkan i kastene, og vi forventer skader. Folk bør sikre båt og alle løse gjenstander med en gang, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg.
Annonse

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på nest høyeste nivå for Rogaland, Agder, Telemark og Buskerud og Akershus, Oppland og Hedmark. Lørdag ettermiddag og kveld ventes det opptil full storm med lokalt svært kraftige vindkast.

– Så sterk vind er ikke å spøke med, og av erfaring vet vi at det er stor fare for skade på bygninger og infrastruktur. Vi anbefaler alle å ta en runde rundt hus og eiendom, og sikre alt som kan løsne og fyke av gårde i stormen. Prøv også å parkere bilen unna trær, og vær forberedt på at strømmen kan bli borte, sier Brandeggen.

Annonse

Langs kysten kan bølgene bli svært høye og slå langt innover land, så hold dere unna strandsonen og unngå all ferdsel på sjøen. Det beste og tryggeste er å holde seg hjemme og innendørs i kveld og i natt.

I høyden og på fjellet kan det bli enda sterkere vind. Det er fare for stengte veier eller kolonnekjøring, og snøfokk vil gi redusert sikt. Det forventes også kansellerte avganger for ferje, fly eller annen transport, og broer kan bli stengt. Uværet vil minke søndag morgen, melder Meteorologisk institutt.

Slik forebygger du skade ved uvær:
• Har du båt bør du sikre at den er fortøyd på fire punkter og at alt er tett.
• Sjekk at regn kan renne fritt i takrenner, vekk fra bolig og til kumlokk.
• Sjekk inngangspartier til kjeller eller underetasje, flytt verdisaker opp i høyden.
• Sikre løse gjenstander som kan bli tatt av vinden.
• Parker bilen slik at trær som knekker ikke kan treffe den.
• Kjøp inn nødvendig mat, vann og utstyr for noen døgn.
• Vær forberedt på at du kan miste strømmen over en lengre tidsperiode.
• Hold dere mest mulig i ro mens uværet raser, og unngå unødvendige reiser.

De siste ti årene har forsikringsselskapene utbetalt erstatninger på over 30 milliarder kroner for vær- og naturskader på bygning og innbo, viser tall fra Finans Norge.

Del:
Annonse