23. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Skadetallet vil stige raskt søndag, tror kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If. (Foto: If)

Skadetallene stiger raskt etter uværet det siste døgnet

(Oppdatert kl. 20.15) Klokken 08.30 søndag hadde forsikringsselskapet If fått meldt inn nærmere 90 uværsskader på hus, hytter, bedrifter, båter og biler. Samtidig hadde Tryg forsikring fått inn 45 skademeldinger.
Annonse

Forsikringsselskapene har vært i beredskap hele helgen, og If har kalt inn ekstramannskaper for å kunne ta unna stor pågang til skadesentre.

– Tallet på skader kommer til å stige raskt utover formiddagen, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Annonse

– De første skademeldingene begynte å komme inn i går ettermiddag. Da var det mest vannskader etter kraftig regn. Lørdag kveld og natt til søndag gikk det over til vindskader. Skadeeksperter og bygningsfirmaer vi er partnere med, er klare til å rykke ut og hjelpe, sier han.

Clementz har medfølelse for alle som er rammet.

– Hverdagen for enkelte blir snudd på hodet noen dager, kanskje i uker. Først er det konsekvensene av selve skaden, så blir det håndverkere inn og ut av huset i lang tid, sier han.

– Uværet har rammet store deler av Sør-Norge, også steder som normalt ikke har kraftig vind eller storm. Dette betyr nok at det blir mange skader til slutt, sier Clementz.

If har fått inn meldinger om hustak som er flerret av, ytterpanel som er ødelagt og biler som har fått bulker og lakkskader av løse gjenstander som har kommet flyvende.

Det er for tidlig å si noe om hva ødeleggelsene utgjør i kroner og øre, understreker Clementz.

– Det tar som regel litt tid før skadene blir meldt inn til forsikringsselskapene, og det kan derfor ta noen dager for å få full oversikt etter uværet. Men i natt kan jeg si at vi i If har fått inn forholdsvis mange skader raskt, sier Clementz.

Vindskadene i går kveld og natt kommer rett etter ekstremværet «Gyda», som If nå har fått meldt inn nesten 350 skader fra.

45 skadesaker
Tryg Forsikring har søndag formiddag fått inn 45 skadesaker etter gårdagens- og nattens storm.

– Ut fra at det har vært ekstreme krefter med orkan langs deler av kysten i Sør-Norge, vil jeg si at skadetallene våre hittil er bedre enn fryktet. Vi har hovedsakelig registrert vindskader hvor alt fra takplater og løse gjenstander til trær og trampoliner har blitt tatt av vinden og truffet bygninger og biler, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Han sier også at de har også noen få vannskader. Skadeområdet er langs kysten fra Vestland til Oslofjorden, og for vår del er Rogaland verst rammet. Der har vi de fleste og potensielt største skadene.

Uværet er nå over, og han tror de får inn flere skader utover dagen og morgendagen.

– Erfaringsmessig vil det tikke inn flere skademeldinger når folk får sett over eiendom og hus, båter og biler i dagslys. Det er også for tidlig å spekulere i kostnadserstatninger, til det må skadene undersøkes nærmere da de varierer veldig i omfang, sier han.

De siste 10 årene har forsikringsselskapene utbetalt erstatninger på over 30 milliarder kroner for vær- og naturskader på bygning og innbo, viser tall fra Finans Norge.

Skadetallene øker kraftig etter uværet
Tryg Forsikring har per søndag kl. 16 registrert 200 skadesaker etter stormen i Sør-Norge i helgen.

– Bare siden i morges har våre skadetall økt med over 150, og vi forventer ytterligere økning i dagene som kommer. Det har vært ekstrem vind med orkan styrke flere steder, og vi har hatt veldig stor pågang til vårt kundesenter i hele dag. Det er flest stormskader hvor alt fra takplater og løse gjenstander til trær og trampoliner har blitt tatt av vinden og truffet bygninger og biler, men vi har også noen båtskader samt en god del vannskader, og noen rasskader, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg.

Han forventer flere skademeldinger i løpet av de nærmeste dagene, og vil oppfordre hytteeiere i de rammede områdene om å se til at ikke knekte trær eller flygende gjenstander har påført hytta skade. De estimerer skadene hittil til rundt 10 millioner kroner, men det vil kunne endre seg når skadene undersøkes nærmere ved befaring.

Del:
Annonse