24. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Maskoten Turbo kommer gjerne innom på noen av arrangementene. (Fotos: Line Hårklau)

Gratis arrangementer over hele landet: Klart for Norges største turdag

Søndag 6. februar er Kom deg ut-dagen. I år er det ny rekord med 200 gratis arrangementer over hele landet. Men det er bare et fåtall arrangementer i Drammen og Øvre Eiker.
Annonse

– Vi er veldig glade for at vi igjen kan invitere til Kom deg ut-dagen. Om du er vant til å være i naturen eller ikke spiller ingen rolle, for vi lager til enkle og morsomme aktiviteter for alle. Det koster ingenting å delta, du trenger bare å ta med deg varmt tøy og gode sko, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.

Kom deg ut-dagen er Norges nasjonale turdag, og arrangeres av Den Norske Turistforening hver vinter og høst. Tidenes første Kom deg ut-dag var i september 2006. I Øvre Eiker er det arrangementer på Ormåsen og i Drammen er det oppmøte ved Hamborgstrømpaviljongen.

Annonse

I år er det ny rekord i antall arrangementer i regi av DNTs foreninger. Alle arrangementer gjennomføres i tråd med gjeldende råd for smittevern. Derfor må alle i år melde seg på arrangementets nettside, men tilbudet er gratis.

Se oversikt over alle lokale arrangementer her

Kom deg ut-dagen er for foreldre og barn i alle aldre.

En introduksjon til utevinter
Det inviteres til aktiviteter etter vær og føre: Ski, skøyting aking, natursti, bålkos og ansiktsmaling. Flere steder kan du også låne utstyr gratis.

DNTs medlemsforeninger stiller med frivillige som hjelper til med aktiviteter, turquiz, råd og tips. Kom deg ut-dagen er også en gyllen mulighet for å få vite mer om fremtidige turer og aktiviteter i nærområdet.

– Det er ikke alle som vet at DNTs medlemsforeninger i tillegg til å arrangere turer på fjellet, har massevis av nærturer, kurs og arrangement i nærmiljøet. Vi håper at Kom deg ut-dagen kan inspirere til en aktiv vintersesong både hjemme og til fjells, og sjekk gjerne ut det lokale tilbudet gjennom Barnas Turlag der du bor, sier Klarp Solvang.

– Vi ønsker å gi alle en god opplevelse denne dagen, men vi inviterer spesielt de som ikke kommer seg ut så ofte som de ønsker, eller som trenger tips til hvordan de kan komme i gang med friluftslivet. Derfor legger vi arrangementene nær der folk bor, sier Klarp Solvang. 

Ski er en av mange aktiviteter, avhengig av vær og føre.

Tre tips til et nytt år på tur
Selv om det er mange arrangementer å velge mellom på Kom deg ut-dagen, ønsker DNT også å oppfordre folk til å ta turen ut i naturen på egenhånd dersom det passer bedre. Under er tre forslag som kan hjelpe barnefamilier i gang med hyggelige aktiviteter utendørs.

Tur-appen KulTur  
Gratis app, laget for barn mellom 4 og 12 år der man registrerer turlengde og får poeng for aktiviteter. Den passer både for de som har vært mye på tur og ikke. Barna får poeng for å klatre i trær, plukke søppel, spise mat ute, lage barkebåt, overnatte i telt og sjonglere med kongler, og de kan gjøre hver aktivitet mange ganger. Tilgjengelig for både iPhone og Android.

Finn nye turmål for hele familien
I den nasjonale turplanleggeren UT.no finner finner du alt fra rasteplasser/bålplasser, teltplasser, fiskeplasser og utsiktspunkt. Og ikke minst kan du søke i tusenvis av turer og hytter.

Lag mat på tur
Lag gjerne bål og spis god middag ute! Eller ta med primus eller mat på termos. Planlegg turmål og maten sammen med barna, så blir turen en enda større opplevelse. Hva med en eventyrstund rundt bålet, eller ta med hengekøyer til pausene? 

Aking er populært på Kom deg ut-dagen.
Del:
Annonse