23. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Kristian Andre Svendsen inviterte i går kveld til en samling på gamle Villars i Vestfossen for å snakke om modelljernbaner og servere kake.

Vestfossen: Fra kulturhovedstad til modelltogsenter i nedlagt kafé

Vestfossen er ikke lenger bare en kulturhovedstad. Den er også blitt et sted hvor modellentusiaster valfarter til. Den nedlagte kafeen Villars er blitt et aldri så lite senter for voksne folk med interesse for modelljernbaner.
Annonse

Torsdag 3. februar var en aldri så liten merkedag som fant sted i Vestfossen. Kristian Andre Svendsen som i dag eier Villars, driver nemlig Livingsteam Garden Railways i kjelleren på Villars – og hadde i anledning modelltogprodusenten Roundhouse sitt 40-års jubileum invitert inn til pølser, brus og kake.

Hvorfor startet du med dette Kristian?
– Jeg startet denne virksomheten for over 22 år siden, da jeg hadde lyst til å begynne med hagejernbane. Du kunne få tak på ett og annet i Norge, men det holdt kanskje ikke helt mål, og siden Internett var i sin spede begynnelse, så måtte jeg ringe litt rundt. Etter råd fra et par innflyttede briter her i Norge så bestilte tre lok hos Roundhouse i England. Det var begynnelsen, sier han.

Annonse

Er det et godt marked for modelljernbane i Vestfossen?
– Å ja – her er det et miljø både i butikken og i lokalmiljøet her også. Både modellen av Vestfossen her borte som så mange kjenner – og flere private anlegg rundt her gjør dette til et givende sted å drive med modelljernbane. Folk reiser fra nær sagt hele landet for å komme hit, sier modellentusiasten

Denne kvelden var altså en håndfull modelltogentusiaster og kunder fra fjern og nær invitert til en koselig kveld med servering og et lite foredrag av Kristian selv – alt innenfor gjeldende regler.

Kristian har altså i over 22 år forhandlet modelltog i flere varianter – og de siste årene har han etablert seg i egen butikk i Vestfossen da det ble for trangt hjemme – og det med et rikt utvalg modelltog.

Modelltog finnes i alle størrelser, og i Kristians butikk finner du alt fra G-skala med 45 mm sporvidde, via H0 med 16,5 mm sporvidde og helt ned til Z skala som har 6,5 mm sporvidde. Av nytt materiell selger Kristian stort sett store modeller – fortrinnsvis damptog – og av de mindre modeller er stort sett brukt materiell gjennom innbytte.

Konklusjonen må være at om du har drevet med modelltog som barn, om du har sett det og følt på at dette vil jeg utforske – så anbefales en tur til Vestfossen tirsdager og onsdager mellom 17.30-20.00 eller lørdager fra 10.00-13.00. Det er litt av en opplevelse for både små og store.

Del:
Annonse