24. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

UTEGLEDE: Det er mange artige og billige ting å finne på ute i naturen nå på vinterstid. (Foto: Nina Volstad)

Syv tips til aktiviteter med barna i vinterferien

(Oppdatert kl. 15.15) Lyst til å finne på noe nytt sammen denne ferien, uten å tømme lommeboka? Her er tips til syv rimelige aktiviteter for hele familien og hva biblioteket tilbyr denne vinterferien.
Annonse

Mange tilbringer vinterferien i Norge også i år. Heldigvis trenger ikke jakten på den gode feriefølelsen å innebære at du må blakke deg på dyre familieaktiviteter.

– Det skal ikke mye til for å gi barna store opplevelse i fridagene. Det viktigste for de minste er ofte bare det å være sammen og gjøre noe hyggelig som bryter med hverdagstralten, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Bente Lier.

Annonse

Lån turutstyr gratis
Liers beste råd til rådville foreldre som lurer på hvordan de skal fylle dagene i vinterferien, er å komme seg ut i naturen. Er det en friluftsaktivitet dere kunne tenke dere å prøve, men mangler utstyr, er det faktisk stor sjanse for at dere kan låne det helt gratis.

– Hos BUA og andre utlånssentraler kan du finne alt fra telt til fiskestenger, skøyter, truger og mye mer, helt gratis. Det er litt som et bibliotek, og er en fantastisk ordning som er bra for både miljøet og lommeboka, sier Lier.

Organisasjonen BUA har hele 170 utlånsordninger over hele landet, blant annet ved biblioteket i Hokksund. Her har de store mengder friluftsutstyr til både sommer og vinter.

Lesestund med Bokbamsen
I vinterferien inviterer biblioteket til en hyggelig lesestund med Bokbamsen i barneavdelingen. Mandag er lesestunden tilpasset barn i alderen 3-5 år, mens lesestunden på tirsdag er tilpasset barn i alderen 6-9 år.

Skinnvotten torsdag 3. mars
Det er vinter og kaldt i skogen, og heldig er den som finner et sted å bo. Det gjør Pilemus Silkehår som finner skinnvotten. Så kommer Friskefrosk, Haremann, Revemor, Ulven, Villsvinet og Bamsefar og banker på. En etter en får de alle plass i den varme votten.

Forestillingen er inspirert av et ukrainsk eventyr. Det samme eventyret var også til inspirasjon for Alf Prøysen da han gjendiktet og oversatte dette i boka, Skinnvotten.

Duc Mai-The spiller alle rollene med stor innlevelse og byr på fortellerteater på sitt beste. Duc er utdannet ved Teaterhøgskolen og har vært ansatt ved flere av landet største scener, som Nationaltheatret, Oslo Nye Teater, Riksteateret, Teater Innlandet, Rogaland Teater etc.

Varighet: 30 minutter. Passer for barn og unge fra 5 år. Teaterforestillingen vises to ganger. Både kl. 12 og kl. 13. Gratis inngang. OBS: MAKS 50 personer på hver forestilling.

FIFA-turnering
Fredagen i vinterferien arrangerer vi FIFA22-turnering på storskjerm.

Ta med en kamerat og meld deg på. Det er plass til 16 deltakere, og det er to på hvert lag. Fine premier til vinnerlaget. Fra ca. 8 år og oppover. Turneringen starter kl. 12. Gratis deltakelse. Påmelding på biblioteket.

STEMNINGSFULLT: En tur med hodelykt i vintermørket er en spennende opplevelse for de minste. (Foto: Gard Eirik Arneberg)

Lyst til å komme ta familien med ut i naturen, men usikker på hva dere kan finne på?

Her finner du syv forslag til aktiviteter.

Isfiske
Isfiske en eksotisk aktivitet for vinterferien. Det er lett å lære, og en fordel er at dere ikke er avhengige av snø. Flere utlånssentraler har utstyr til isfiske. Det dere trenger er: Pilkestikke, pilk, isbor og ispigger. Husk å kjøpe fiskekort på inatur.no. Finn mer informasjon på njff.no.

Besøk en gapahuk eller åpen hytte
Gapahuker finnes over hele landet, og står gjerne på steder som er enkle å komme seg til. Mange er også tilknyttet bålplasser. Mange turisthytter har også åpent i vinterferien. På turportalen UT.no kan du søke opp både gapahuker og besøkshytter i hele Norge.

Trugetur
En tur på truger er annerledes og morsomt, og innbyr til sakte-friluftsliv. Dere kommer tett på snøen, og kan oppleve urørt natur, uten stier eller skispor. På lånte eller leide truger kan dere finne nye favorittplasser i ferien.

Tenn et bål
Legg bort mobiler og andre oppmerksomhetstyver. Bålet skaper en helt egen stemning, som innbyr til kos og gode samtaler. Pølser, pinnebrød og marshmellows er enkle ting å grille på bål, men her er det egentlig bare fantasien som setter grensene.

Tur med hodelykt
Med en hodelykt eller lommelykt kan dere gå på tur i skogen selv om det er mørkt ute. En tur i bekmørket er en annerledes opplevelse, som gjør det spennende bare å utforske nærnaturen.

Lag middagen ute
De fleste utlånsordninger har stormkjøkken eller primus, og det går også an å lage mat på bål. Å lage mat ute er enklere enn du tror, og de fleste retter kan lages ute. Involver barna i matlagingen, det kan gi både mestring og samhold. Tips til barnevennlig mat på tur finner dere på turmat.no.

Bruk appen KulTur
Prøv DNTs gratis tur-app, laget for barn mellom 4 og 12 år. Her kan de samle poeng ved å gjøre ulike vinteraktiviteter, og de voksne kan selvsagt også være med. Appen er tilgjengelig for både iPhone og Android.

LÅNT UTSTYR: Isfisketuren blir like bra med lånt utstyr. Kanskje finner dere en ny favoritthobby? (Foto: Gard Eirik Arneberg)
Del:
Annonse