Nå er det klart at Olje- og energidepartementet støtter en felles anbefaling fra 29 nettselskaper og organisasjoner om endringer i nettleiemodellen fra 1. juli.
– Den nye nettleieløsningen vil gjøre det gunstigere og lettere å spare strøm, og å produsere egen strøm. Det er viktig for boligeiere og husholdninger, også i borettslag og sameier. Samtidig gir løsningen økt nettutnyttelse som begrenser behovet for å investere i ny nettkapasitet. Det er bra for alle, sier Fredriksen.
Mer rettferdig nettleie
– Nå får vi en mer rettferdig nettleie, hvor de som belaster strømnettet mest slik at behovet for utbygging øker, betaler noe mer i fastledd enn de som bruker lite strøm samtidig. Det er ingen som ønsker å betale for at naboen skal lade to elbiler samtidig på dagtid, når det er fullt mulig å lade sakte om natten når det er god kapasitet i strømnettet, sier Fredriksen.
NBBL representerer 41 boligbyggelag med totalt 1.186.000 medlemmer og er blant de 15 interesseorganisasjonene som i mars kom til enighet med nettselskapene om forslag til ny nettleiemodell. NBBL deltar også i Energikommisjonen sammen med blant andre NHO, LO og representanter fra industrien.
Fakta om nettleien
Energileddet, som betales per kilowattime i forbruk, skal utgjøre minimum 50 prosent av nettselskapenes inntekter fra den aktuelle kundegruppen. Kravet fra myndighetene var opprinnelig at energileddet skulle utgjøre maksimum 50 prosent.
Energileddet tidsdifferensieres for å motivere til flytting av fleksibelt forbruk, som elbillading, til perioder med mye ledig kapasitet i strømnettet. Differensiering vil gjøre nettleien mer komplisert, og begrenses til et skille mellom dag og natt/helg av hensyn til forbrukerne.
Den delen av nettleien som ikke kreves inn gjennom energileddet, skal hentes gjennom et kapasitetsbasert fastledd, som betales per måned, og som motiverer til å jevne ut store forbrukstopper. Dette fastleddet baseres ikke på maksforbruk i én enkelttime slik det opprinnelige forslaget lød.
FLERE SAKER
Togbillettene ble billigere for barn og studenter
Sommerens fest koster nå «flesk» med skyhøye renter
Sju personer druknet i september – 78 så langt i år