27. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Landbruks- og matminister Sandra Borch og kålprodusent Anders Hørthe i åkeren på Hørte gård med årets nykål. (Foto: Stiftelsen Norsk Mat)

ENDRER VANER: Norske forbrukere vil ha norsk mat på bordet

Fra 2019 frem til i dag har andelen nordmenn som velger norsk mat i butikkene, økt med fem prosent. Dette viser den nye Spisefakta-undersøkelsen fra Ipsos.
Annonse

– Tallene snakker for seg selv – folk vil ha norsk mat. Regjeringen har en klar ambisjon om å øke selvforsyningsgraden. Det er derfor svært oppløftende at norske forbrukere så tydelig viser at de støtter opp om norsk matproduksjon, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.

Av faktorer som er viktige ved innkjøp av mat har argumentet «produsert i Norge» blitt viktigere på nordmenns sjekkliste. Hele 53 prosent sier at det at maten er produsert i Norge er noe de legger vekt på når de handler mat til seg selv og familien, en oppgang på 5 prosent siden siste måling i 2019. Det viser tall fra Spisefakta, som ble presentert på et arrangement på Hørte Gård i Sylling for få dager siden.

Annonse

Stadig flere småbarnsfamilier velger norsk mat
– De viktigste faktorene når du velger mat i butikken er ferskt, sunt, lav pris og produsert i Norge. Av disse topp fire faktorene er det produsert i Norge som viser den største økningen med hele fem prosentpoeng fra 2019 til 2021, sier Tove Larsen, Brand Research Director i Ipsos Norge.

Norskpreferansen er høyest i Midt- og Nord-Norge med hele 57 prosent og lavest i Oslo med 45 prosent. Småbarnsforeldre er blant de som legger størst vekt på produsert i Norge med hele 57 prosent og i denne gruppen er økningen på 13 prosentpoeng fra 2019 til 2021, avslutter Larsen.

Norsk kål vinner i butikken
Hørte Gård produserer blant annet kål. Sandra Borch fikk både presentert tall fra Ipsos/Spisefakta og resultater fra en nylig kampanje for å øke salget og forlenge salgssesongen til norsk kål. Bak kampanjen står et unikt samarbeid mellom Nyt Norge, Grøntprodusentenes Samarbeidsråd og Opplysningskontoret for frukt og grønt.

– En direkte gevinst av at vi nå merker kålen med Nyt Norge er at vi får hodekål helt til den norske nykålen kommer. Du får altså norsk kål hver dag, hele året. Med tydelig merking og felles kampanje for å løfte norsk kål får vi flere til å velge norsk, selv i perioder med importert kål i butikk. Norsk kål er ikke bare kortreist og sunn – den smaker jo innmari godt, sier Anders Hørthe.

Nyt Norge gjør det enkelt å velge norsk
– Merkes kålen tydelig med Nyt Norge vinner vi forbrukerne i butikkhylla. Sånn er det og stemmer godt overens med tallene fra Spisefakta. Norske forbrukere vil ha norskprodusert mat, og vi skal gjøre det lett for dem å velge den i butikken, sa administrerende direktør Nina Sundqvist i Stiftelsen Norsk Mat, som står bak det offisielle norske opprinnelsesmerket; Nyt Norge.

– Samarbeid med kålprodusentene og Opplysningskontoret for frukt og grønt gir gode resultater. Vi følger opp med enda mer satsing fremover for å løfte norsk frukt og grønt tydeligere fram i butikken. Her er det potensial både for økt produksjon og mer salg. Og som Oslo-jente må jeg få lov å si: Kjære Oslo-folk, dere kan bedre, kjøp mer norsk, ikke la resten av landet slå dere på norskpreferanse i butikk, avsluttet Sundqvist med et smil.

Opplysningskontoret for frukt og grønt, Stiftelsen Norsk Mat og kålprodusentene er svært fornøyde med resultatene fra felles kålkampanje som ble presentert for landbruks- og matminister Sandra Borch på Hørte gård. Bak f.v. direktør i Opplysningskontoret for frukt og grønt Guttorm Rebnes, kålprodusent Anders Hørthe. Foran f.v. Landbruks- og matminister Sandra Borch og administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist. (Foto: Stiftelsen Norsk Mat)

Mer og bedre samarbeid for å løfte norsk grønt
– At bransjen samarbeider og kjører denne type kampanjeaktiviteter har store fordeler for norsk produksjon og selvforsyning. Kål er et godt eksempel, men denne typen samarbeidskampanjer kan med stor suksess gjøres på alle de store norske frukt og grønt kulturene, løk, epler, potet og tomat står på lista for fremtidig samarbeide mellom oss, produsenter og Nyt Norge, sa Guttorm Rebnes, direktør i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Om Spisefakta:
Spisefakta som er Norges mest omfattende studie av nordmenns matvaner og holdninger til mat. Studien er gjennomført siden 1987, og gir data med et unikt og solid grunnlag som gjør det mulig å fange opp både langsiktige trender og kortsiktige endringer. Over 3.000 personer deltar i undersøkelsen. Spisefakta eies og gjennomføres av analyseselskapet Ipsos.

Del:
Annonse