19. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Årvåkenhet kan redde liv: Løft blikket i sommer og pass godt på de du er med. Følg gjerne med at andre rundt deg har det bra i vannet også, oppfordrer Redningsselskapet.

Laveste tall på mange år: Seks personer druknet i juni

Seks mennesker omkom i drukningsulykker i juni, noe som er de laveste juni-tallene på mange år. I første halvår druknet totalt 33 personer – tre av dem i Viken fylke, ifølge Redningsselskapets drukningsstatistikk.
Annonse

Juni er vanligvis en måned med mange drukningsulykker. De siste fem årene har mellom ni og 16 personer druknet denne måneden.

– Det er gledelig at innledningen til sommeren har gitt lavere drukningstall enn tidligere år. Men seks drukningsulykker er uansett seks for mye, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

Annonse

Seks måneder inn i 2022 har 31 personer omkommet i drukningsulykker i Norge, mens to norske statsborgere har druknet utenlands. Det er seks færre enn i første halvår i fjor, da 39 personer hadde druknet ved utgangen av juni.

Ulykkene i juni
I juni druknet tre personer fra fritidsbåt. To menn i 40-årene druknet etter at båten de satt i kjørte på et skjær og ble liggende med baugen opp utenfor Molde i Møre og Romsdal. I Tysnes kommune i Vestland døde en seks år gammel gutt omkom etter en kanovelt i Kyrkjevatnet.

I Rogaland omkom en mann i 30-årene da han druknet i en badeulykke på Sandestranden i Randaberg kommune.

En dykker på 30 år omkom under dykking ved Hingsholmen i Frøya kommune i Trøndelag. Drukning er mulig dødsårsak ifølge foreløpig obduksjonsrapport.

I Telemark ble en mann i 50-årene ble funnet livløs i Skienselva i Skien kommune. Hendelsesforløpet er ikke kjent.

Årvåkenhet kan redde liv
I juni har det også vært flere drukningsulykker der personer har overlevd takket være rask inngripen.

– Både barn og voksne har blitt reddet fordi årvåkne personer har sett ulykkene og handlet. Løft blikket i sommer og pass godt på de du er med. Følg gjerne med at andre rundt deg har det bra i vannet også, sier Tanja Krangnes i Redningsselskapet.

33 drukningsulykker første halvår
Så langt i år har 28 menn og fem kvinner druknet. Tre av de omkomne var barn under seks år.

13 personer har druknet fra fritidsbåt, noe som er 40 prosent av totalen. 12 personer har druknet etter fall fra land, mens tre ulykker har skjedd under bading. Fire personer har druknet fra yrkesbåter, og det har vært én ulykke i forbindelse med dykking.

Flest ulykker i Vestland
I første halvår har fem personer omkommet i drukningsulykker i Vestland, mens det har vært fire ulykker i både Rogaland og Agder.

Troms og Finnmark, Nordland, Viken og Oslo har hatt fire ulykker hver, mens to personer har druknet både i Trøndelag og i Møre og Romsdal. I Innlandet og i Vestfold og Telemark har det vært én drukningsulykke.

Månedsstatistikken er foreløpig, og endres om det fremkommer nye opplysninger.

Ulykker i utlandet der norske statsborgere bosatt i Norge omkommer i drukningsulykker, er tatt inn i som en del av statistikken fra 2022.

Del:
Annonse