20. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Prisene økte dels kraftig i dag og det gjelder å være prisbevisst for hvor du handler og hva. (Fotos: Silje Talmo)

Store lokale variasjoner etter dagens prisøkning på matvarer

I går fortalte direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt i Norgesgruppen, Bård Gultvedt til VG/E24 at matvareprisene ville øke merkbart; og merkbart ble det. Sammenlikner du dagens kassalapp med gårdsdagens, vil du trolig oppleve relativt store variasjoner i prisene.
Annonse

En rask titt i noen av de lokale matvarebutikkene viser at prisene har økt betraktelig fra i dag.

Hos Joker Darbu har for eksempel én liter med den populære sjokolademelka fra Q-meieriene økt med én krone. Også vanlig helmelk fra samme fabrikant har økt med én krone siden i går hos nærbutikken.

Annonse

Andre varer som har økt én krone er for eksempel halvannen liter Urge, som kostet 24,90 (+pant) siste dagen i juni, mens den første dagen i juli nå koster 25,90 (+pant).

Gryteposer fra Toro har enda større økning. Som eksempel kan nevnes meksikansk og italiensk gryterett med en økning på to kroner fra dagen før.

I samme butikk har Tines Junioryoghurt økt med rundt tre kroner og koster nå 49,90 for pakka. Rema1000 i Hokksund tok 38,90 kroner for tilsvarende yoghurt i går, mens du i dag må betale 1,5 krone mer for pakka med barneyoghurt.

Prosentvis betyr dette at barneyoghurten har økt med 6,39 prosent hos Joker på Darbu og 3,85 prosent hos Rema1000 i Hokksund.

En vare som marker seg med et kraftig prishopp er store poser med Evergood filtermalt kaffe; hele 10 kroner i prisøkning hos lokalbutikken. I går kostet nevnte kaffepose nærmere 85 kroner. I dag koster samme vare nesten 95 kroner, en økning på nesten 12 prosent.

Prisøkningen er også tydelig hos flere av matvarekjedene i vårt distrikt. Hos Kiwi Vestfossen har for eksempel Bjørn store havregryn gjort et prishopp på tre kroner, mens konkurrenten Urkraft lettkokte havregryn har en prisøkning på fire kroner, sammenlignet med priser i midten av juni. Prior sine pålegg; kyllingfilet og kalkunfillet har også økt tre og fire kroner per pakke siden juni.

Det har lenge vært kjent at matvareprisene skulle øke fra 1. juli i år og det var på forhånd varslet økte priser, særlig på kjøtt og egg.

Kiwi sin 12-pakning med First Price egg koster nå 24,90, mens for en 18-pakning med gårdsegg må du ut med 39,90. I midten av juni kostet disse pakkene med egg henholdsvis 18,90 og 36,90.

Andre populære varer som kyllingkjøttdeig fra First Price koster nå 39,90, mens Prior sin koster 47,90. Ved prissjekk utført i midten av juni kostet de samme varene henholdsvis 34,90 og 39,00 kroner, noe som gir en prisøkning på fem kroner for First Price sin kyllingkjøttdeig og nesten ni kroner for varianten fra Prior. Dette gir en prosentvis økning på svimlende 14 prosent og nesten 23 prosent for de to pakkene med kyllingkjøttdeig.

Vita hjertegod lett setter trolig prisrekord. I slutten av juni kostet smørboksen 24,90 på Rema1000 i Mjøndalen, mens Rema1000 i Hokksund tar hele 39,80 for samme smørboks i dag. En prisforskjell på nærmere 15 kroner og en prosentvis økning på nesten 60 prosent.

Hva du handler, og hvor du handler, vil med andre ord gjøre store utslag på kassalappen og lommeboka de fremover.

Del:
Annonse