29. februar 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Tommy Pedersen (9) prøver seg på skytterbanen til Fiskum Skytterlag for tredje gang. Men dette er moro og noe han ønsker å drive med som hobby.

Ungdommen kommer tilbake etter å «rømt» under koronaen

Da koronapandemien slo til for fullt og samfunnet stengte ned, forsvant de aller fleste nye unge medlemmene til Fiskum Skytterlag. De fleste ble sittende hjemme og «game». Men nå er de på vei tilbake.
Annonse

Fiskum Skytterlag kan skilte med hele 430 medlemmer, men kun 15 av dem er aktive skyttere som deltar på ulike stevner og ikke minst på Landsskytterstevnet som nylig ble holdt. Alderen spenner fra ni år til 83.

Med så få aktive har det vært et ønske om å få flere unge til å begynne med denne idretten, og de var godt i gang med rekrutteringen da koronaen slo til for fullt og det meste ble stengt ned eller at det ble strenge restriksjoner på trening og avstander.

Annonse

Ni år gamle Tommy Pedersen er én av flere nye som har begynt i skytterlaget. Da vi møtte ham på banen på Darbu forleden var dette hans tredje besøk. Han har fått skyte med salongrifle på 100-meters banen og synes dette er kjempegøy.

– Jeg blir nok medlem jeg, sier han. For det er nemlig slik at alle nye får prøve seg og dersom de synes dette er spennende og interessant, kan de melde seg inn etter noen ganger.

Ikke så billig sport
Børse får de låne, for dette er ikke noe du kjøper med en gang. Til det koster det for mye penger. Det er heller ikke gratis med skudd selv om salongammunisjon er rimelig i forhold til grovere kalibre. For mens du betaler halvannen krone stykket for 22-kaliber, må du ut med minst fire-fem kroner for tyngre ammunisjon om du lager dette selv.

Det er med andre ord en god del kroner som skytes bort i løpet av en sesong og for de mest aktive går det fort 10.000 til 15.000 kroner bare i skudd.

Også voksne som har interesse for skyttersporten kan komme til anlegget på Darbu og prøve seg. Men det er ikke lett å treffe blink på 100 meters hold. Det kan Eikernytt.no skrive runder på med fire av fem skudd innenfor skivas åtter-ring.

Flere klasser
Skyttervesenet har mange klasser som går både på alder og på ferdigheter. På Fiskum har de nå kun en 100-meters bane igjen etter at nedføringsveien fra E134 kom veldig nærme anlegget deres. Tidligere hadde de også en bane på 200 meter.

I tillegg er det en 15-meters bane innendørs i tilknytning til det nylig påbygde og renoverte klubbhuset ved skytterbanen.

– Klasse 1 skyter på 200 meters bane liggende utendørs.
– Kl. rekrutt og eldre rekrutt skyter på 100 meters bane liggende utendørs.
– Juniorklassen skyter både knestående og liggende på 100.meters bane.
– Eldre junior skyter alle grenene, liggende, kne og stående. Det samme gjør veteraner i kl. 55
– De beste voksne skytterne stiller i klasse 3 og 5 og her skyes alle disipliner.

Alle nybegynnere starter med salongrifle og 22 kaliber ammunisjon. Dette er det samme som skiskyterne bruker og dette er en rimelig løsning. De voksne og de beste skytterne som satser på konkurranser bruker gjerne en Saver rifle med 6,5×55 mm ammunisjon. Den høres og kjennes godt når den avfyres.

Stein Roar Johnsen er leder for Eiker Skytterlag og her ser vi 15-meters banen innendørs hvor det er elektronisk anvisning og godt lys.

Nye lokaler
Den siste tiden har Fiskum Skytterlag pusset opp og bygd på klubblokalene sine på Darbu. For det har vært litt så som så med fasiliteter med klubblokaler og ikke minst toaletter. Det er ikke mye fristende for ungdommen å bruke utedoen som var det eneste alternativet i alle år og inntil for noen få år siden.

Nå har de tatt i bruk et tilbygg på 60 kvm. og fått skikkelige toaletter i tillegg til nytt kjøkken og møterom. 15-meters banen er også i tilknytning til disse lokalene. Dette har de finansiert dels ved egne midler, en halv million i tippemidler og via gavetildelinger.

Klubben har fått hjelp fra Kongsberg VGS ved tømrerlinja. De har stått for byggingen av lokalene. Åssiden VGS stilte så med elektrikerelever og sørget for strøm i nybygget.

Klubbens inntekter kommer fra de 300 kronene det koster å være medlem pr. år. I tillegg er det betydelige inntekter fra alle jegere som må skyte tre ganger hver for å gå opp til jegerprøven. Under pandemien ble kravene til jegerprøve lempet på, men nå må alle som skal ut på jakt i høst, ha avlagt godkjent prøve.

– Det gjør at det er skyting nesten hver dag gjennom uka på banen på Darbu. Ikke alle naboer er like glade for det, men de som har bygget på de nye feltene på Darbu, visste hva de gikk til, ifølge lederen.

Stein Roar Johnsen sammen med Rita Endsjø ved anlegget på Darbu. De tar gjerne imot flere unge medlemmer og kan by på bedre fasiliteter nå enn tidligere.
Del:
Annonse