24. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Posten strammer nå inn på hentefristene av pakker og andre forsendelser. Bakgrunnen er trolig for dårlig lagringskapasitet i post i butikk og økt postordresalg. (Foto: Posten)

Posten strammer inn på henteregler for pakker og brevsendinger

Stor pågang med pakker og andre sendinger gjør at Posten nå strammer inn reglene for hvor lenge du kan vente med å hente dem. Både Black Friday og julepakkene skaper hvert år store problemer med lagringskapasiteten.
Annonse

Posten har nå lagt ut nye hentefrister på sine nettsider. Men postansatte vi har snakket med, sier at det kan bli problemer med å overholde fristene – spesielt i ferietider. Syv dager kan bli i korteste laget, mener de.

– Nye hentefrister innføres fra 1. oktober da vi ønsker at pakker blir hentet hos Posten så raskt som mulig. Det er også et ønske fra nettbutikker som ønsker retur så raskt som mulig tilbake, sier presse- og kommunikasjonsrådgiver Aleksander Hømanberg til Eikernytt.no.

Annonse

Han forteller at de har sett er at pakkene stort sett blir hentet innenfor sju dager, så de nye fristene vil derfor ikke utgjøre noen stor forskjell for de aller fleste. I flere land er sju dagers hentefrist innført for lenge siden, blant annet i Sverige.

Det vil likevel være mulig for Postens kunder å forlenge hentefristen til 14 dager enten via SMS eller Posten-appen – helt kostnadsfritt.

Noen unntak er det likevel, for eksempel vil hentefristen på Norgespakken, brev som er for store for postkassen, rekommandert brev og verdibrev fra utland fortsatt ha tre ukers hentefrist.

– Dette er en permanent endring, men det er ikke noen tvil om at det i månedene framover kommer til å komme mange pakker som Posten skal håndtere. Da er vi takknemlig for all hjelp med å få hentet pakkene så raskt som mulig, noe de aller fleste gjør, sier Aleksander Hømanberg.

Hentefrister på sendinger i Posten
Sendinger må hentes på Posten innen hentefristen.

Etter at sendingene dine har kommet på Posten, har du i dag 14 dager eller 3 uker hentefrist. Fra 1. oktober gjelder 7 dager eller 3 uker hentefrist.

For disse sendingene har du 3 ukers hentefrist:
Brev som er for stor for postkassen (innland og fra utland)
Rekommandert brev (innland og fra utland)
Verdibrev fra utland
Norgespakke™
Norgespakke™ med postoppkrav

For alle andre sendinger er det 14 dagers hentefrist frem til 1. oktober 2022.

7 dager hentefrist fra 1. oktober 2022:

For alle andre sendinger enn de som er nevnt ovenfor og som leveres til Post i Butikk eller Pakkeboks, har du 7 dager hentefrist. Du kan enkelt og kostnadsfritt forlenge hentefristen fra 7 til 14 dager i Posten-appen eller via SMS.

Hentefrister på spesielle tider på året:

Påskeuken: Sendinger med hentefrist som faller på skjærtorsdag til og med 2. påskedag vil ha siste hentefrist første virkedag (tirsdag) etter påskeuken.

Juli: Sendinger med hentefrist 15. juli til 31. juli blir returnert 1. august.

Desember: Sendinger med hentefrist 23. desember til 31. desember blir returnert 3. virkedag etter nyttår.

Noen avsendere har likevel avtalt 14 dagers hentefrist hele året.

Sendinger fra utlandet som er stoppet i tollbehandlingen på grunn av manglende toll-dokumentasjon, har en tilbakemeldingsfrist på 14 dager før sendinger returneres til avsender.

Del:
Annonse