29. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Bare litt over halvparten av oss bruker refleks regelmessig. Resten gidder ikke eller glemmer den. (Illustrasjon)

Gidder ikke og glemmer: Husk refleksdagen torsdag 20. oktober

Førstkommende torsdag markeres den årlige refleksdagen. Trygg Trafikk oppfordrer alle til å bruke anledningen til å lete fram refleksene sine i skuffer og skap om du ikke har gjort det for lengst. En ny undersøkelse viser at vi nordmenn verken gidder eller husker på refleksen.
Annonse

Tredje torsdag i oktober markeres den årlige refleksdagen i Norge. Over hele landet vil dagen markeres på ulike måter. Trygg Trafikk har i år fått med seg graffitikunstner Martin Whatson til å lage årets designreflekser til refleksdagen.

– Mørket har for alvor sneket seg på oss, og det er på tide å finne fram refleksene igjen. De aller fleste har masse reflekser liggende i skuffer og skap, og refleksdagen er en ypperlig anledning til å engasjere hele hjemmet til å lete fram det dere har av reflekser, sier kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Ann-Helen Hansen.

Annonse

Oppfordringen er klar: Ikke la refleksen støve ned, men sørg for at hele familien har refleksene tilgjengelig når man faktisk har bruk for dem.

Glemmer eller gidder ikke
En fersk undersøkelse som Frende Forsikring har fått gjennomført, viser at vi rett og slett er for glemske eller at vi ikke gidder å styre med refleks. Bare litt over 50 prosent bruker refleks og det kan få fatale konsekvenser nå som mørket for alvor setter inn.

– Den klart største årsaken folk oppgir er at de rett og slett glemmer det. Men fem prosent dropper det fordi de synes det er et ork å ta den på eller at det ser teit ut, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

– Det er mer enn en kvart million mennesker. Det er altfor slapt. Jeg håper folk blir flinkere til å huske å ta den på, og at de som aktivt velger bort refleksen tenker seg om en ekstra gang, sier han.

Blant 1.009 spurte sier bare 53 prosent at de stort sett bruker refleks. Det viser en høstfersk undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring rett i forkant av Refleksdagen, som altså markeres 20. oktober.

Trygg trafikks beste reflekstips:
1. Fest refleks på alle jakker og sekker/bager.
2. Legg refleksbånd i skoene.
3. Bruk refleks som beveger seg når du går, da synes du best.
4. Bruk minst to reflekser slik at du er synlig fra alle kanter.
5. Heng refleksen i knehøyde eller bruk slapwrap på bein.

Del:
Annonse