15. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Hvordan være godt forberedt til din neste utenlandsreise

ANNONSSØRINNHOLD: Dersom det er en stund siden du sist reiste til utlandet, kan det føles utfordrende å få alt på plass i siste liten. Heldigvis trenger det ikke å være slik, hvis du bare planlegger godt i forveien og er forberedt. Det er mange småting som kan utgjøre om du får en god og trygg reise eller ikke. Her er noen tips til hva du burde tenke gjennom.

Sjekk at du har et gyldig pass
På de aller fleste reiser kan det være en god idé å ha med seg pass. Dette gjelder ikke bare med tanke på kontroller på flyplassen, men også på hotell og som videre identifikasjon. Dersom det er en stund siden du brukte passet sist, er det viktig å sjekke at det fortsatt er gyldig og når det går ut. 

I 2022 har over 650.000 nordmenn søkt om nytt pass, noe som har resultert i lange køer og behandlingstider. Dermed er det viktig å være ute i god tid og ikke utsette det til siste minutt å få en time, da det kan være smalt med tilgjengelighet.

Det er også viktig å ikke utsette det for lenge da det finnes ulike regler for hvor lenge passet må være gyldig. Blant annet krever flere land at passet er gyldig i minst seks måneder fra innreisedato. Dermed hjelper det ikke om det fortsatt er en måned til utløpsdato, da det ikke vil være nok. Dette gjelder for land som Tyrkia og Thailand – også ved mellomlandinger. Så sjekk utløpsdato og bestill time for nytt pass i god tid.

Pakk smart og sikkert
Det er ikke bare passet du burde sjekke om det har «gått ut på dato». Dersom det er en stund siden familiens ulike kofferter og bager ble tatt i bruk, kan det nemlig være at de også trenger en oppgradering. Du vil ikke dra fram bagasjen fra boden i siste liten og bli minnet på at et hjul ble skadet ved sist reise. Sjekk derfor også dette i god tid.

Dersom deres gamle bagasje er slitt, ødelagt eller rett og slett utdatert, kan det være en god idé å investere i noen nye kofferter. Her finnes det mye å velge i, og du kan enkelt finne noe som passer din stil og preferanser. Et godt tips er å kjøpe et sett med kofferter i ulike størrelser og/eller farger for hele familien, slik at det er enkelt å huske og finne hvilke som er deres. Tenk også nøye over hvilken størrelse du trenger, da det kan være lurt å ha noen alternativ for ulike typer reiser.

Når kofferten er på plass, er det viktig å tenke over hva og hvordan du pakker i den. Som med alt annet, er det også her en god idé å være ute i god tid for å unngå at noe ikke kommer med. Skriv gjerne en liste over hva du trenger og huk av etter hvert som du pakker det ned. Når det kommer til klær, er det viktig å tenke gjennom antrekk og hvordan ulike plagg kan kombineres sammen uten at du trenger å pakke kofferten full med kun klær. Rull gjerne klærne for å spare plass og husk å ta med nok av sko for komfortable bein.

Sjekk reiseforsikring og helsekort
Når du er pakket og klar har du gjerne med deg ulikt verdifullt som du selvfølgelig ønsker å ha med deg hjem igjen. Men dersom noe skulle skje med bagasjen eller ellers med turen, er det viktig å ha en god forsikring på plass som dekker dette. Dette er en siste ting det er viktig å sjekke opp og ordne i god tid før din neste reise, for å unngå unødvendige kostnader eller panikk i siste liten.

Før du går i gang og kjøper første og beste reiseforsikring tilgjengelig, er det dog verdt å sjekke opp hva du allerede har. Det er nemlig i dag ganske vanlig å ha reiseforsikring inkludert for eksempel på ulike kredittkort. Dermed kan det være du allerede har noe som er klart til å brukes. Bare les gjennom vilkårene og finn ut hvilke krav som må oppfylles for at forsikringen skal være gyldig. Dersom du ikke har noen avtale på plass, kan dette sjekkes opp eller eventuelt bestilles direkte fra en leverandør.

En siste ting som er bra å ha med på utenlandsreisen, er et europeisk helsetrygdkort. Dette gir deg rett til medisinsk behandling på samme vilkår som landets statsborgere i alle EU/EØS-land. Og dette er ikke en form for forsikring som koster penger, men et kort du kan bestille gratis. Merk at kortet vanligvis er gyldig i tre år, så dersom du allerede har et i lommeboken, burde du dobbeltsjekke utløpsdato.

Denne artikkelen inneholder annonsert innhold og er bestilt av Bazoom Group ApS i Danmark.

Del: