28. februar 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Ida Cecilie Søfteland Alvsaker gikk fra å vær politietterforsker til fulltids bondefrue med båsfjøs og ysteri.

Fra politietterforsker til fulltids bondefrue med båsfjøs og ysteri

Politietterforskeren Ida, som vant Traktorbryllupet med mannen Even, tok permisjon for å få mer tid til sønnen. Men det utviklet seg litt mer enn planlagt. Nå er hun bonde på fulltid.
Annonse

Fram til i sommer var Ida politietterforsker i Sør-Øst politidistrikt. En etterlengtet permisjon for å få mer tid med sønnen Erik, ble til noe større enn hun hadde sett for seg. Nå nyter hun dagene sammen med mann og barn på Toppenhaug Samdrift og Eiker Gårdsysteri i Hokksund.

Splitter ny traktor
Ida Cecilie Søfteland Alvsaker smiler bredt når hun tar imot oss utenfor fjøset. Lillemanns begeistring når pappa Even kommer kjørende i den nye Kubota-traktoren, er ekte. Han hopper og spretter, og det er ikke tvil om at han ser opp til faren sin. Traktoren fikk de som kjent i bryllupsgave fra Nellemann Machinery, som en del av Traktorbryllupet.

Annonse

– Ja, dette her er livet vårt nå. Det er morsomt hvordan ting tar vendinger du ikke hadde sett for deg. Det er ikke mange månedene siden jeg var en skikkelig byjente i hovedstaden, og nå går dagene med til traktor, jorder, fjøs og ost, ler hun. – Og Erik.

Skulle i hvert fall ikke bli bonde
Ida hadde riktignok en tidlig interesse for bondelivet, da hun gikk på naturbrukslinja på Stabekk Videregående skole. Der fant hun ut at hun i hvert fall ikke skulle bli bonde. Det virket rett og slett som en altfor slitsom tilværelse.

Med 200 kyr i fjøset er det nok å gjøre.

Men ti år senere flyttet hun inn på gården til Even, og det tok ikke lang tid før hun begynte å titte inn på fjøset. Nå har hun vært fulltids bondefrue og eier av både båsfjøs og ysteri i snart et år.

– Når folk drømmer om gårdsbruk, i hvert fall småbruk, så tenker mange på en katt, noen høner og to-tre kuer. Ikke 200 kuer, ler hun.

– Folk er nok ikke klar over hvor mye tid det tar å være bonde, og hvor mye hardt arbeid det er. Men jeg får masse tid sammen med familien min, og det er viktigere enn alt annet. Det er sånn det er meningen at vi skal leve, i pakt med naturen og å få oppleve hverdagen sammen med de vi er glad i, sier hun.

Imponert over vidunderet fra Japan
Selv om praten med Ida først og fremst ikke skulle handle om traktor, er det vanskelig å komme unna den splitter nye traktoren som de har fått i gave til fritt bruk i ett år fra Nellemann Machinery. For hele familien har forelsket seg i traktoren – til og med minstemann.

– Ja, Erik elsker traktoren, han er like gira som da han så den første gang i bryllupet, da han klatra opp i hytta og satte i gang med tuta, ler Ida.

Inseminering er også en del av jobben og her går Ida på kurs.

– Han er med meg i fjøset hver dag, og det er blitt skikkelig kvalitetstid, sier hun.

Idas mann, Even Tandberg, klarer ikke å dy seg, og må skyte inn at traktoren er alle tiders. Det fordi han mener at den gjør akkurat den samme jobben som større traktorer.

– På mange måter er det den eneste traktoren du trenger, være seg om du er bonde eller anleggsarbeider, sier han. Også far har forelsket seg i gårdens nyeste maskin. Han er rett og slett imponert, og han har drevet båsfjøs i 40 år, så han kan sin traktor.

Et steg av gangen
Tidligere i år tok Ida og Even over det velrenommerte ysteriet Eiker Gårdsysteri. Ida sier det er veldig gøy å ta over noe som er etablert for videreutvikling.

– Planen nå er å ta ystetekniker-utdanning. Men det er mye annet å lære, så jeg får ta ting i riktig rekkefølge. Det er viktig å ikke gape over alt med en gang, for å holde fokus og ikke bli utbrent. Du pusser jo ikke opp hele huset med en gang. Du tar ett og ett rom. Hvis ikke havner du på Sinnasnekkern, sier hun leende.

Anbefales til andre
På spørsmål om hun anbefaler andre kvinner å følge hennes eksempel er svaret ja. Men under forutsetning at du til en viss grad forstår at det er en total livsstilsendring.

– Det å være bonde passer selvfølgelig ikke for alle. Men dersom du liker kroppsarbeid, dyr og er opptatt av en sunn livsstil og å gjøre noe meningsfullt, er det absolutt å anbefale. Det er mer en livsstil enn en jobb, så du må være klar for å ofre en del ting. Men for meg har det gitt ny mening til livet, avslutter hun.

Også sønnen tar del i gårdsdriften selv om han ikke er store kroppen ennå.
Del:
Annonse