20. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

INNHOLD: Husk å skrive på pakken hva den inneholder, om du sender en uadressert pakke til Ukraina. (Fotos: Posten)

Nå kan du sende julegavene til Ukraina – helt gratis

Nå kan du sende pakker gratis til Ukraina. Posten oppfordrer alle til å benytte seg av tilbudet og sende en julegave til kjente eller ukjente folk i det krigsherjede landet. I Øvre Eiker bor det mange ukrainere som kan ha stor nytte av dette tilbudet sammen med støtteforeningen med mang frivillige.
Annonse

Dersom hjelpesendinger og julepakker skal rekke frem til julaften må de leveres inn til Posten senest 5. desember.

– Vi har gjort det så enkelt som mulig for at flest mulig kan bidra med en julegave til Ukraina før jul. Vi fyller så mange lastebiler som trengs og håper mange benytter muligheten til å sende julegaver kostnadsfritt til det ukrainske folk, sier konsernsjef i Posten, Tone Wille.

Annonse

Postens tilbud om gratis frakt til Ukraina ble introdusert tidligere i år og gjelder både adresserte og uadresserte hjelpesendinger. Hittil i år har gavmilde nordmenn sendt nærmere 130 tonn pakker med primært humanitær bistand til Ukraina. Hver eneste uke har lastebiler blitt lastet opp med hjelpepakkene i tillegg til pakker fra ukrainske flyktninger i Norge, som sender hjelp hjem til familiemedlemmene.

En av dem som har benyttet seg av tilbudet er fotograf Levent Ultanur som er bosatt i Moss. Han har tatt julebilder med portretter av ukrainske flyktninger som blir sendt ned til familier som fortsatt befinner seg i hjemlandet, slik at de får en hilsen til jul.

– Ideen om å fotografere ukrainske flyktninger og sende bilder som gave til deres familier i Ukraina kom vi på sammen med den ukrainske fotografen Oksana Grey, som selv er flyktning fra krigen. Vi sender nå innrammede bilder de kan henge på veggen for å gi de et håp, en glede og kjærlighet i en ellers ganske mørk tid. Vi håper at flere kan finne noe personlig å sende og vise at Ukraina ikke står helt alene i verden, sier Ultanur.

Fraktes til grensa
Pakkene blir fraktet til Polen, i nærheten av grensa til Ukraina, før de overleveres til det ukrainske postvesenet Ukrposhta, som tar med forsendelsene inn i det krigsherjede landet. Dette er et samarbeid mellom Posten Norge, den Ukrainske ambassaden i Norge og det nasjonale postselskapet i Ukraina, Ukrposhta.

– Selv om det også er krevende tider økonomisk her i Norge så oppfordrer jeg så mange som mulig til å bidra til at også ukrainere får hjelp nå opp mot jul, fortsetter Wille.

For å sende adresserte pakker kostnadsfritt til Ukraina gjør du følgende:

– Pakk det du vil sende i en eske. Du kan gjerne gjenbruke emballasje du allerede har, men sørg for at den er solid og godt pakket. Maksimal vekt på pakken er 20 kilo.

– Bestill frakt av det du vil sende, og navn og adresse til den som skal få pakken via Posten.no.

– Du får en QR-kode på e-post.

– Ta med pakken til et av våre innleveringssteder og vis QR-koden fra kvitteringen til en ansatt som printer adresselapp for deg. NB! Adresselapp må skrives ut av betjeningen; du kan ikke bruke de selvbetjente skriverne.

For å sende humanitær hjelp til Ukraina gjør du følgende:

– Bestill gratis frakt for en uadressert pakke på Posten.no.

– Pakk det du vil sende i en eske. Du kan gjenbruke emballasje du allerede har, men sørg for at den er solid og godt pakket. Maksimal vekt på pakken er 20 kg.

– Pakker som ikke har adressat må merke pakken tydelig på engelsk om hva den inneholder, som for eksempel: long-lasting food, baby food, medicine, hygiene products osv.

– Bestill frakt av det du vil sende. Du får en QR-kode på e-post.

– Ta med pakken til et av våre innleveringssteder og vis QR-koden fra kvitteringen til en ansatt som printer adresselapp for deg. NB! Adresselapp må skrives ut av betjeningen; du kan ikke bruke de selvbetjente skriverne.

Dette er ettertraktede varer:
• Tørket mat og hermetikk, nøtte- og proteinbarer, tørket frukt, pasta, supper, pureer, kondensert melk og søtsaker.
• Baby-mat (morsmelkerstatning eller måltider). NB: Ikke glass.
• Mat til husdyr.
• Mat med lang holdbarhet.
• Husholdningsprodukter som soveposer, liggeunderlag, tepper og puter.
• Hygieneprodukter som tannbørster og -pasta, såpe, sjampo, våtservietter, bleier, bind og tamponger.
• Medisiner i form av plaster, bandasjer, sårvask og sterile kompresser.
• Elektronikk som powerbanks, batterier, lommelykter, walkie-talkie.
• Termisk undertøy (ull eller lignende). NB: Ikke send andre typer klær.

Dette kan du ikke sende:
• Klær – unntatt termisk undertøy og ullundertøy
• Ferskvarer
• Væsker som ikke er i hermetiske bokser
• Farlig og forbudt innhold

Fotograf Levent Ultanur er én av dem som har benyttet seg av tilbudet om å sende pakker kostnadsfritt til Ukraina før jul. Nå håper han flere vil gjøre det samme.
Del:
Annonse