20. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Vinterferien kan by på gode naturopplevelser. (Foto: Marius Dalseg)

Her får du de beste tipsene til kortreist vinterferie

Er du hjemme i vinterferien, men usikker på hva du skal finne på? DNT har mange tips til hvordan du kan få feriefølelse hjemme. Kommende uke er det Buskeruds del til å ta noen dager fri, men tilbudene til hjemmeferie er mange og koster som regel ingenting.
Annonse

Flere av DNTs betjente hytter står klare til å ønske folk velkommen til fjells, men Den Norske Turistforening har mange ulike forslag til vinterferien.

– Du trenger ikke reise langt for å få vinterferiefølelsen. Veldig mange av oss bor sånn til at vi kan få en kortreist naturopplevelse uten å bruke mye tid og penger, sier Kristin Oftedal som er fagsjef for barn og ungdom i Den Norske Turistforening (DNT).

Annonse

– Vi håper at mange har lyst til å ta turen ut og finne på noe morsomt i nærnaturen selv om de ikke har ferie. Det er mye fint vi kan gjøre sammen med bare noen får dager til rådighet, eller innimellom arbeidsdager mens barna har skoleferie.

– Det aller viktigste er å finne på noe hyggelig. Derfor har vi satt sammen disse ulike tipsene som passer for alle. Vi vet at gode naturopplevelser tidlig i livet har vi med oss videre, sier Oftedal.

Bål er populært på tur. (Foto: Tone Boge)

Tips til kortreist vinterferie

Morsomme aktiviteter ute
Lek ute sammen. DNT har samlet noen konkrete tips for å gjøre turen eller utedagen morsom for alle. Dette kan gjøres på dagstur nær hjemme eller på hyttetur. 

Turbingo
Turbingo gir fin motivasjon for å få barna med på tur, og for å gjøre turen mer spennende. Bingo er så enkelt som det kan bli: Hva ser du på turen? Kan du krysse av noe i skjemaet?

Tur-appen Kul Tur
Gratis app, laget for barn mellom 4 og 12 år der du registrerer turlengde og får poeng for aktiviteter. Her kan du velge mellom 90 aktiviteter med ulik vanskelighetsgrad både for barmark og snø. Målet er å samle nok aktivitetspoeng til å nå den virtuelle fjelltoppen.

Appen passer både for de som har vært mye på tur og for de som har lite friluftslivserfaring. Appen er gratis og tilgjengelig for både  iPhone  og Android. 

T for turmat. (Foto: John Petter Nordbø)

La barna velge turmål på UT.no
Start dagen med sammen å bestemme hvor dagens tur skal være. Kan dere samle på noen topper, velge et nytt turmål eller utforske et nytt område? UT.no er Norges største turplanlegger og der finner vi mange gode turforslag.

Besøk en åpen serveringshytte
Det finnes mange fine nærhytter som er åpne i vinterferien, og som kan by på blant annet boller og kakao. Noen eksempler Kobberhaughytta i Oslomarka og Eiksetra i Drammensmarka.

Kryss av en ny hytte på lista
DNT har over 500 selv- og ubetjente hytter over hele Norge. Mange steder i landet er det også mange dagsturhytter du kan besøke. Sjekk mulighetene med din lokalforening og les om hyttene på www.ut.no.

– På disse hyttene får du den gode, gammeldagse hytteturfølelsen med fyr i ovnen, enkel mat på gasskokeplate og ingen TV. Husk kortstokk, en god bok- og DNT-nøkkel! Det er et spennende prosjekt for store og små «å erobre» sin egen DNT-hytte, sier Oftedal.

Tilbring dagen på aketur om det er snø der dere er. (Foto: Eivind Haugstad Kleiven)

Ta med middagen ut
Hvorfor ikke ta en vinterferiemiddag i det fri? Det blir lettere å få til en tur når du kombinerer det med middag. Inviter med deg familie, naboer eller venner på en skikkelig vinterpiknik. Sats på enkle retter for bål eller stormkjøkken. Eller enda enklere; varm maten hjemme og ha middagen klar på en mattermos. Pølser og pinnebrød er alltid populært blant barna. Supper og gryteretter egner seg også godt for middag ute.

Inviter til bålstund i skumringen
Gå en tur til et utsiktspunkt. Ha med sekk med sitteunderlag, pledd, ved og en termos med kakao. Kos dere rundt bålet og se på stjernene. Nyt utsikten. Fortell gjerne spøkelseshistorier eller ha med en god bok dere leser høyt fra. Husk lommelykt.

Del:
Annonse