29. november 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Norske bileiere lever farlig på parkeringsplassene, viser skadestatistikk. Det koster både selskapene og kundene dyrt. (Foto: If)

Vi P-bulket for 2,2 milliarder kroner i fjor

Til tross for stadig mer avanserte biler og sensorer, økte antall bilskader på parkeringsplasser og parkeringshus økte med 12 prosent i fjor. Det koster selskapene 2,2 milliarder kroner årlig.
Annonse

Skadetallene steg fra 87.676 skadetilfeller med påkjørt parkert kjøretøy i 2021 til drøyt 103.000 i fjoråret. Tallet på ryggeulykker økte fra 56.524 til 58.977.

Det viser tall fra Finans Norge, som organiserer forsikringsselskapene her i landet.

Annonse

Karosseriskadene kostet 2,2 milliarder kroner.
– Å bulke inn i en annen bil på en parkeringsplass eller i et P-hus kan skje den beste. Dette er en av de vanligste skadene som kommer inn til forsikringsselskapene, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Han har ett tydelig råd:
– Å rygge inn i parkeringsfeltet er smart, og noe vi anbefaler. Da har du god oversikt når du skal kjøre bilen ut igjen, sier han.

I en landsrepresentativ spørreundersøkelse If gjorde for drøyt to år siden, klagde over halvparten på at norske p-plasser og parkeringshus er for trange og vanskelige å manøvrere i.

– Å kjøre rundt på p-plass eller parkeringshus trenger like stor konsentrasjon og oppmerksomhet som når du er på motorveien. Selv om skadene og bulkene ofte er små, er det som regel bare et lite øyeblikks uoppmerksomhet som skal til, sier kommunikasjonssjefen.

– Dersom du skulle være så uheldig å slå en dør inn i nabobilen eller lage en liten bulk på annen måte, bør du legge igjen en lapp med kontaktopplysninger til deg selv og registreringsnummeret på bilen din. Selvsagt vil et ord som «beklager» også være bra å føye på, sier han.

Del:
Annonse