– Det er i matbutikken de fleste har kuttet kostnadene, men også fritidsaktiviteter og ferier lider når nordmenn får dårligere råd, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring.
Denne aldersgruppen sliter mest
Rykende ferske tall Norstat har hentet inn på vegne av selskapet viser at 56 prosent av nordmenn føler de har fått dårligere råd det siste året.
– Det er kvinner som i størst grad føler på dette. Aldersgruppen som kjenner mest på det er dem i 40-årene. Her sier nesten 70 prosent at de føler de har dårligere råd, mens ytterligere 10 prosent er usikker på privatøkonomien akkurat nå. Det er svært høye tall og viser at usikkerheten rundt egen økonomi er svært høy, sier Slettemoen.
De over 60 føler i minst grad på at økonomien er dårligere stilt enn for et år siden, viser undersøkelsen.
Slik er sparetoppen
I løpet av de to siste ukene er 1.000 nordmenn blitt spurt hvilke områder de har kuttet kostnader på i løpet av det siste året. Slik svarer de:
1. Kjøpt mindre/billigere mat – 55 prosent
2. Hatt lavere temperatur på hjemme – 47 prosent
3. Gått mindre ut på sosiale ting – 42 prosent
4. Kuttet reiser/ferier – 31 prosent
5. Forsikring – 14 prosent
6. Flyttet i billigere bolig – 3 prosent
7. Solgt bilen – 3 prosent
(Kilde: Frendeundersøkelsen)
Tror mange får inkassoproblemer
Tall fra SSB viser at nordmenn i siste kvartal i 2022 hadde en sparerate på minus 7,3 prosent. Det betyr at vi bruker mer penger enn vi får inn.
– Mange spiser av bufferkontoen de kanskje sparte seg opp under pandemien. Men mange har ikke denne bufferen og må de kutte andre steder. Når de har kuttet til beinet går mange i fella og bruker kredittkortet uten å kunne betale tilbake. Jeg er redd mange får problemer med dyr forbruksgjeld utover 2023, sier Slettemoen.
Tall fra Kredinor viser at inkassosakene på billån økte med 41 prosent de siste månedene av 2022, sammenlignet med slutten av 2021.
Mange er usikre
Frende merker at mange kunder er usikre for tiden.
– De spør om hvordan de kan spare penger på forsikringene sine. Spesielt vil de snakke om forsikringer for liv og helse. Det er jo forsikringer du forhåpentlig ikke skal få bruk for, men som samtidig redder økonomien for mange når de først trenger dem, sier Slettemoen.
Ikke sikkert du får ny forsikring
14 prosent av de spurte sier at de har spart penger på forsikring det siste året. Tre av 10 svarer også at de har sjekket om de kan spare penger på en eller flere av forsikringene sine.
– Ring forsikringsselskapet ditt før du sier opp. Snakk sammen og finn best mulig løsning for deg. Det er gode muligheter for å endre litt på dekninger i en periode, fremfor å si opp. Dette er spesielt viktig med forsikringer for liv og helse. Hvis du sier opp må du levere ny helseerklæring neste gang du søker. Mange får da en mye høyere pris, eller ikke et tilbud i det hele tatt, fordi helsa er blitt dårligere. Det er en risiko få egentlig ønsker å ta, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende.
FLERE SAKER
Kan bli nye alderskrav for kjøring av lett MC
Et stumt ja, blir ofte et nei. Norge trenger flere organdonorer
Togbillettene ble billigere for barn og studenter