23. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

I morgen skal du egentlig legge om til sommerdekk, men det er lov å bruke hue. Sikkert veigrep trumfer regler i denne sammenheng. (Foto: Shutterstock / Tryg)

Siste dag for piggdekk i morgen – men bruk hue

Med nylige snøbyger i litt høyereliggende strøk i Eiker og Drammen, er sommerdekk ikke det som står først på timeplanen for de fleste. Fra og med i morgen skal du egentlig ha lagt om, men her trumfer sikkert veigrep regler.
Annonse

For selv om temperaturen stiger i lavlandet har ikke vinteren helt sluppet taket overalt. I høyden og på fjellet er det fremdeles fare for nattefrost og nedbør som snø, noe som kan bety å beholde piggdekkene på.

– Som sjåfør er du ansvarlig for at kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep hele året, og kravet om tilstrekkelig veigrep veier tyngre enn fristene for når piggdekk kan brukes, sier Brandeggen, som er kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Annonse

Hjul kan løsne i fart
Vi skifter som regel dekk to ganger i året, mellom høst og vinter, og vinter og vår. Hvert eneste år skjer det flere ulykker i trafikken i forbindelse med omlegging av dekk og hjulskift.

– Våre skadetall indikerer at mange hundre bilister årlig opplever at et hjul løsner og faller av, eller nesten av, like etter at de har skiftet. Det er altfor mange som glemmer å ettertrekke hjulboltene når de har kjørt noen kilometer, og da kan boltene løsne og hjul falle av i fart, noe som i verste fall kan få katastrofale følger, sier Brandeggen.

Vegtrafikkloven sier at mønsterdybden skal være minst 1,6 millimeter på sommerdekk, men Tryg anbefaler en mønsterdybde på minst det dobbelte.

Piggdekk kan kun brukes fra og med 1. november og til og med første søndag etter 2. påskedag i Sør-Norge. I Nord-Norge kan piggdekk kun brukes fra og med 16. oktober til og med 30. april.

Dersom føret krever det, er det tillatt å bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene. Bruker du piggdekk, skal kjøretøyet ha piggdekk på alle hjul.

Del:
Annonse