19. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Leverte på konsert: (f.v.) Vilde Aakre Lie, Eli Molaug Odland, Ingvald Andre Vassbø, Ask Vatn Strøm og Eskild Myrvoll. (Alle foto: Tor Kenneth Talmo)

Kulturskoleelever i Kanaans land

Øvre Eiker kulturskole feirer 25 år i år. Den desidert viktigste kulturinstitusjonen i Øvre Eiker er et kvart århundre. Ett av de større prosjektene i jubileumsåret ble avsluttet i Hokksund søndag ettermiddag og kveld. Da slo kulturskolen på stortromma sammen med bandet Kanaan og rundt 70 elever. Sammen ga de to konserter for så å si fullsatte saler.
Annonse

Jeg var svært så spent da jeg rusla inn i lokalet og fant meg en plass. Hvordan i all verden ville dette låte. Litt ekstra skeptisk ble jeg vel da jeg måtte passere ei kasse med hørselvern som var til utlåns.

Jeg visste hvordan Kanaan låter og hadde i lang tid fundert på hvordan i all verden de skulle klare å sy dette sammen sånn at det skulle funke sammen med rundt 70 elever i alderen 6-20 år. Hvordan få denne musikken overført til fløyter, feler, slagverkinstrumenter, kassegitarer og en mengde andre instrumenter som elever på helt ulikt nivå skulle spille på.

Annonse

Samtidig med at jeg lurte på dette så gledet jeg meg også stort over at kulturskolen nå så smått også beveger seg inn i rockens og bandene sin verden.

Det jeg og publikum fikk fra scenene denne søndagen var i så måte en knallstart. En skikkelig en. Eller for å sitere rektoren ved skolen i sin takketale. Åsmund Tvinnereim sa:

«Wow! Wow! Det her… Dette har ingen av oss vært med på før. Dette her var kvelden i kveld. Så om 20 år – kjære musikanter, så kommer dere til å fortelle barna deres om denne kvelden da dere spilte rockekonsert».

Og la meg si; Åsmund var så stolt der han sto at han knapt visste hvilket bein han skulle stå på.

Fornøyd og stolt var også gitaristen i Kanaan, Ask Vatn Strøm. Han er forøvrig gitarlærer ved kulturskolen og høyst involvert i å få dette prosjektet opp å stå. Så fornøyd var Ask med konsertene og kvelden at han sa at de fantastiske lyd- og lys-guttene hadde tatt opp alt og at det kunne ende i plate. Jeg bestiller her og nå minst to eksemplarer.

Kanaan er et band fra Oslo som ble startet i 2016. Bandet spiller instrumental rock med elementer av psykedelisk musikk, jazz og stonerrock. Bandet platedebuterte i 2019 med albumet Windborne. I 2020 kom det to album og i 2021 ga de også ut to album. Først Live in Oslo og så Earthbound. Den siste fikk de Spellemannsprisen for i klassen rock. I 2022 kom Diversions Vol. 1. Og i månedsskiftet april/mai kommer et nytt album med påfølgende europaturne. 17 konserter gir bandet i mai.


Konsertene i Hokksund på søndag startet med Kanaan alene på scenen i låten Bourdon. Med den tok Ask Vatn Strøm, Eskild Myrvoll (bass) og Ingvald Andre Vassbø (trommer) og satte publikum inn i bandets musikalske sfære.

Og jeg lurte vel egentlig bare mer og mer på hvordan de skulle få elever i alderen 6-20 år, på helt ulike ståsteder i musikk og livet til å gli inn å skape en helhet. Men svaret kom fort. Det kom allerede i låt nummer to. Den første felles-låten.

Salg av T-skjorter og album skapte tidvis kø.

Og den første felles-låten var Amazon. En sak som Kanaan slapp på singel i begynnelsen av februar og som er den siste singelen før albumslippet i månedsskiftet april/mai. Vel vi var ikke langt ut i låten før jeg skjønte at her hadde gode krefter vært i sving.

Her hadde mange jobbet. Jobbet på mange plan. Og her hadde mange øvd, øvd og øvd. Og Vilde Aakre Lie som hadde arrangert musikken fortjente blomsterbuketten og skrytet hun fikk fra scenen etter konserten. Hun fortjener vel egentlig blomster i lang tid. Det fortjener også damen med ideen, idémaker, primus motor og dirigent for prosjektet, Eli Molaug Odland.

For første gang delte kulturskolen ut hørselvern på disse konsertene.

For – og fra mitt øre må disse to ha gjort en aldeles fantastisk jobb. Etter drøyt åtte minutter med Amazon, arrangert av Vilde, dirigert av Eli og på scenen 70 elever fra Øvre Eiker kulturskole og guttene i Kanaan var jeg våt i øyekroken.

Og det ble jeg egentlig konserten ut. Det er mulig jeg er litt påvirket av at jeg har et ekstra stort hjerte for kulturskolen, men det får stå sin prøve. Det jeg og publikum fikk være med på søndag kveld i Hokksund var stort. Det var stort for kulturskolen. Det var stort for elevene. Det var stort for Kanaan. Og det var stort for Vilde, Eli og publikum.

Fra den første samspill-låten Amazon og ut konserten tussa det av talent og det oste spilleglede og samspillglede.

Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette prosjektet må ha gitt kulturskolens elever, både de ganske ferske og de som har gått lenge i kulturskolen, en mulighet for å utforske et annerledes lydunivers og musikalsk landskap.


Og det takker jeg for å ha fått tatt del i som publikummer. Og jeg tror det er et sunnhetstegn kulturskolen viser ved å se mot forskjellige lydunivers og musikalske landskap. Gleder meg til resten av jubileumsåret og til å følge kulturskolen videre.

Tor Kenneth Talmo
Anmelder


Del:
Annonse