25. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Denne helgen og til uken er det ventet gradvis økning i temperaturene i fjelltraktene, og det vil sette i gang en moderat snøsmelting. (Illustrasjon)

Flomfare: Rolig start på snøsmeltingen denne helgen

Denne helgen blir det moderat temperaturstigning i fjelltraktene og det setter i gang snøsmeltingen uten stor dramatikk. Situasjonen ser gunstig ut for den kommende uken, men sannsynligheten for en skadeflom er fremdeles høyere enn i et normalår.
Annonse

På grunn av kjølig vær forrige uke ble snøsmeltingen svært begrenset. I løpet av den kommende uken er det ventet at det vil smelte opp til 100-150 mm. Det er like mye snø som om det hadde regnet 10-20 mm hver dag.

– I helgen og inn i neste uke venter vi gradvis og moderat snøsmelting i takt med at temperaturen stiger i fjelltraktene. Gradvis snøsmelting som strekker seg ut i tid er en situasjon vi ønsker oss, så dette er gunstig, sier seksjonssjef Hervé Colleuille.

Annonse

I løpet av helgen og neste uke vil vannføringen øke noe i enkelte vassdrag, men dette er en normal utvikling i forbindelse med snøsmelting.

Oppfordrer til forebyggende tiltak
Uvanlig mye snø i fjelltraktene og lavlandet i Sør- og Østlandet og deler av Trøndelag i vinter, kjølig værtype og påfyll av snø de siste ukene har økt sannsynligheten for at årets vårflom kan nå skadeflomstørrelse.

– Kombinasjonen uvanlig mye snø og kjølig vær har økt sannsynlighet for at vi får en skadeflom i år, sammenliknet med et normalår. Det er derfor viktig at alle som bor langs vassdrag gjør forebyggende og forberedende tiltak, som å rydde fri vannveier, flytte verdisaker opp fra kjelleren, og flytte båter, rundballer og campingvogner vekk fra elvebredden. Vi oppfordrer også kommuner og beredskapsaktører til å gå igjennom flomberedskapsplanene sine, sier Colleuille.

NVE kommer med oppdatert informasjon innen fredag 12. mai.

Del:
Annonse