7. juni 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Anniken Huitfeldt, Bijan Gharahkhani og resten av delegasjonen på utenriksministerens kontor. (Foto: Privat)

Bijan møtte utenriksministeren til samtaler om Iran

Bijan Gharahkhani og norskiranerne som kjemper for demokrati i Iran fikk audiens på utenriksministerens kontor for en gjensidig orientering om situasjonen.
Annonse

Det skjer etter at en gruppe norskiranere med Gharahkhani i spissen i forrige uke besøkte fylkesordføreren i Drammen i samme anledning. Det er DRM24 som melder dette.

– Endelig var dagen kommet for å møte utenriksministeren på hennes kontor, og det var en flott dag for fred, dialog og samhold, forteller Gharahkhani, som er leder for Flerkulturelt Råd i Viken og Buskerud Innvandrerråd.

Annonse

Møtet kom i stand på invitasjon fra Anniken Huitfeldt, som ønsket å høre mer om norskiranernes budskap.

– Møte med utenriksministeren var uformelt, vennlig og preget av interesse, gjestfrihet, optimisme og nysgjerrighet. Hun tok seg god tid til å lytte, og var meget nøye med detaljer og noterte underveis. Hun virket å være svært godt orientert om Iran, revolusjonen, opposisjonen og midtøsten-politikk, forteller Gharahkhani.

Han påpeker at budskapet fra dem, var at de ikke ønsket en gjentagelse av fiaskoen med Taliban, som ble flydd til Norge på statens regning, dro tilbake og gjorde det stikk motsatte av hva de ga utrykk for i samtalene.

– Tiden for dialog er over, uttalte den norskiranske delegasjonen etter forrige møtet med fylkesordføreren i Drammen.

– Ineffektivt overfor iranske myndigheter
Ifølge Bijan Gharahkhani er sanksjoner og press veien å gå, og dette ble tatt opp i møtet, hvor dialog var et sentralt tema.

– Dialog er viktig, men den virker å være ineffektiv når det gjelder myndighetene i Iran. Dialogen har gitt regimet i Teheran legalitet og annerkjennelse til å begå grusomme handlinger, sier han.

Gjengen som møtte utenriksministeren hadde forskjellig bakgrunn, men var svært kunnskapsrike og erfarne i sine felt.

– Det er modige norskeiranere som har kjempet månedsvis mot diktatorene i Iran. En kamp som har tatt mye krefter, vært krevende både mentalt og fysisk. Lange dager og kvelder har gått til mobilisering, informasjonsarbeid og offentlige markeringer. Et krevende arbeid som har stort sett vært selvfinansiert og frivillig. Hverdagshelter som har ofret mye for å fremme revolusjonen; Kvinne, liv, frihet, forteller Gharahkhani.

Etter den siste ukas møter har de fått ny motivasjon.

– Dette har allerede økt engasjementet betydelig, får nå vet vi at vi synes og at arbeidet vi har lagt ned i denne kampen ikke har vært forgjeves, avslutter han.

Anniken Huitfeldt sammen med Bijan Gharahkhani som selv kom til Øvre Eiker fra Iran for godt over 20 år siden og som alle vet er en stolt pappa til stortingspresident Masud Gharahkhani.
Del: