16. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det er en fast gjeng som bader ved Sundhaugen og Eikern nesten hele året. I dag var det tre grader i vannet. (Foto: Privat)

En av tre unge isbadet i vinter – men også voksne Eiker-damer

Mange tok seg en dukkert i sjøen i vinter, og de yngste er de aller mest ivrige isbaderne, viser nye Ipsos-tall. Men i Eiker er det også en gjeng voksne damer som bader jevnlig – både ved Sundhaugen og i Drammenselva.
Annonse

En undersøkelse fra Ipsos viser at hele 13 prosent av nordmenn har badet ute minst én gang i vinter. Blant de mellom 18 og 29, svarer hele 34 prosent at de har tatt seg en kald dukkert.

Det er fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv som har tatt initiativ til undersøkelsen.

Annonse

– Dette er en morsom og sosial trend, og det er hyggelig å se at isbading har fått en plass i manges liv på lik linje andre vinteraktiviteter ute, sier generalsekretær Bente Lier.

Etter hva hun kjenner til, var det i fjor første gang det ble målt hvor mange som driver med, og interesserer seg for, vinterbading i Norge. I en lignende undersøkelse svarte da 12 prosent at de hadde gjort dette.

Like mange har sovet ute
Ipsos har også spurt om andre friluftsaktiviteter man har gjort i vinter.

Tallene viser at de mest populære aktivitetene for befolkningen under ett var å gå på tur, ta et måltid ute i naturen og tenne bål.

Mer overraskende er det kanskje at hele 15 prosent har overnattet ute i friluft i løpet av vinteren, i telt hengekøye snøhule eller lignende. I den yngste aldersgruppen svarer 36 prosent at de har gjort dette.

– Det er liten tvil om at det er mange friskuser i alle aldre her i landet. Takket være allemannsretten kan vi gjøre alt fra å hoppe i havet til å gå på tur året rundt. Det er gull verdt for både psykisk og fysisk helse, avslutter Lier.

Del:
Annonse