22. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

I juni omkom tre personer under bading. Totalt var det 11 som druknet den siste måneden. (Illustrasjon: Unsplash)

11 personer druknet i juni – tre av dem under bading

11 personer mistet livet i drukningsulykker i juni. I første halvår har 37 personer druknet i Norge, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Det er fem flere enn på samme tid i fjor, og dermed en oppgang på 15 prosent.
Annonse

I juni i fjor omkom seks personer i drukningsulykker, mens hele 16 personer druknet i juni 2021. I år er altså juni noe ned fra 2021, men 11 er likevel for høyt.

– Vi oppfordrer alle som skal være rundt sjø og vann i sommer om å forberede seg enten de skal bade, ut i båt eller på tur langs en elv. Nyt sommeren samtidig som du tar forholdsregler, da blir opplevelsene bedre og tryggere for alle. Vi har ingen å miste, sier Grete Herlofson, generalsekretær i Redningsselskapet.

Annonse

11 ulykker i juni
I juni omkom 10 menn og én kvinne i drukningsulykker i Norge. Fire personer druknet fra fritidsbåt, og det var også en ulykke i forbindelse med kiting. Tre personer druknet under bading, to etter fall fra land og én under fridykking.

Dette er ulykkene:
• Troms og Finnmark: To menn havnet i vannet i Tjeldsund kommune i en båtulykke. En person overlevde, mens en mann på 30 år ble funnet omkommet etter et søk over flere dager.

• Troms og Finnmark: En mann mellom 50 og 60 år ble funnet i sjøen i Bugøyfjord i Sør-Varanger. Skal ha vært om bord i en båt før han falt i vannet.

• Troms og Finnmark: En mann i 80-årene ble funnet omkommet i sjøen ved en marina i Grovfjord i Tjeldsund kommune.

• Nordland: En 38 år gammel mann fra Ukraina, som omkom under fridykking i Vefsnfjorden i Nordland, ble funnet etter et søk over to dager.

• Møre og Romsdal: En mann i 60-årene ble funnet livløs i sjøen ved siden av en båt i Trandal i Hjørundfjorden.

• Vestland: En ung mann på 17 år ble funnet omkommet i sjøen i Stryn, etter å ha blitt meldt savnet av kamerater.

• Vestland: En mann i slutten av 20-årene omkom under bading i Eidfjord.

• Agder: En mann i 50-årene omkom i en kite-ulykke utenfor Lista i Agder.

• Innlandet: En 32 år gammel mann fra Bulgaria omkom etter å ha falt i en foss i Ottaelva i Skjåk.

• Innlandet: En mann på 18 år omkom under bading på Koigen i Hamar.

• Viken: En kvinne i 70-årene ble funnet død i sjøen ved Kadettangen i Bærum. Hendelsesforløpet er ikke kjent, men hun ble funnet ved et badested.

37 druknet i første halvår
Så langt i 2023 har 34 menn (92 %) og tre kvinner omkommet i drukningsulykker i Norge. Ingen barn under 16 år har druknet, men i aldersgruppen 15 – 25 år har åtte personer omkommet. Det er like mange som i hele fjor.

Ni personer har druknet fra fritidsbåt. I tillegg har det vært to drukningsulykker med kite og én med kajakk. Båt- og vannsportulykkene utgjør dermed 32 prosent av alle drukningsulykker i første halvår.

30 prosent har druknet etter fall fra land, mens ulykker under bading eller svømming står for 16 prosent av totalen. I tillegg har det vært drukningsulykker fra yrkesfartøy, under dykking, på grunn av fall gjennom is og etter at personbiler har havnet i vann.

Flest ulykker i Rogaland
I første halvår omkom seks personer i drukningsulykker i Rogaland. Fem personer har druknet i både Møre og Romsdal, Trøndelag og Agder. Troms og Finnmark har hatt fire ulykker, mens Vestland og Innlandet har hatt tre drukningsulykker hver. To personer har druknet i Viken, mens én person har druknet i henholdsvis Oslo, Vestfold og Telemark, Nordland og Svalbard.

To norske statsborgere har også druknet utenlands i første halvår. En eldre mann falt gjennom isen i Sverige i mars, mens en norsk kvinne i 20-årene druknet ved en strand i South Carolina i USA i juni.

Årvåkenhet kan redde liv
I juni har det vært flere drukningsulykker der personer har overlevd takket være rask inngripen av folk som var i nærheten.

– Både barn og voksne har blitt reddet fordi årvåkne personer har sett ulykkene og handlet. Løft blikket i sommer og pass godt på de du er med. Følg gjerne med at andre rundt deg har det bra i vannet også, og husk at drukning foregår stille. Det er ikke som på film, sier Tanja Krangnes i Redningsselskapet.

Markering 25. juli
I 2021 vedtok FN at 25. juli skal være verdensdagen for forebygging av drukning. Redningsselskapet markerer verdensdagen sammen med de andre medlemsorganisasjonene i Flyte, paraplyorganisasjonen for drukningsforebygging.

– Vi skal bruke dagen til å minnes de som mistet livet i drukningsulykker i fjor og til å rette oppmerksomheten mot hva enkeltpersoner, organisasjoner og ikke minst norske myndigheter kan gjøre for å forhindre drukning, sier Grete Herlofson.

• Månedsstatistikken er foreløpig, og endres om det framkommer nye opplysninger.

• Dødsulykker med fritidsbåt som ikke skyldes drukning, er ikke en del av denne statistikken.

Del:
Annonse