4. oktober 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Hanne Andresen i Apotekerforeningen mener det er gledelig at vi endelig ta rådene fra Kreftforeningen på alvor.

Gledelig utvikling: Nå smører vi oss med høy faktor

Nordmenn har blitt flinkere til å smøre seg med solkrem, og bruker høyere beskyttelsesfaktor enn noen gang. Det viser tall Apotekforeningen har innhentet fra Farmalogg.
Annonse

– Vi ser at folk har blitt mye flinkere til å bruke solkrem med høy solfaktor i løpet de siste 10 årene. Ut fra salget i apotekene, ser det også ut til at vi bruker mer solkrem enn tidligere. Begge deler er i tråd med Kreftforeningens anbefalinger, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.

I år har over 80 prosent av solkremene solgt i apotek en solfaktor på minst 30. For 10 år siden hadde bare omtrent halvparten av solkremene så høy faktor. Det har også vært en liten økning fra i fjor til i år.

Annonse

Apotekene har de siste årene jobbet for å dreie salget fra lav til høy faktor. Det finnes nesten ikke solbeskyttelse med under faktor 30 i hyllene. Særlig legges det vekt på at barn må bruke høy faktor.

– Det tar tid å endre forbruksvaner, men nå ser vi de positive resultatene av flere års innsats for å få solglade nordmenn til å smøre seg med nok solkrem med høy nok beskyttelsesfaktor, sier Andresen.

Viktig for å motvirke hudkreft
– Dette er en gledelig nyhet. Føflekkreft øker i landet vårt, og vi ligger på toppen når det gjelder både tilfeller og dødsfall. Når nordmenn nå ser ut til å endelig bruke høyere solfaktor, minsker de risikoen for å få hudkreft, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.

Hun peker på at det likevel er viktig å huske at solkrem ikke er alt.

– Beskytt huden med klær og ta pauser i skyggen når solen er på sitt sterkeste, oppfordrer Stenstadvold Ross.

Antall pakninger med solkrem fra apotek med faktor under og over 30 fra januar til og med mai.

Bruker også større mengder
Mengden solkrem, målt i antall pakninger, har også økt betraktelig. I år er det solgt mer enn 50 prosent flere solkremer enn for 10 år siden fra apotekene.

– Det er et tegn på at folk også bruker mer solkrem enn tidligere og smører seg godt og ofte. Det ser ut til at rådene om solbeskyttelse har blitt innarbeidet hos de fleste, sier Hanne Andresen i Apotekforeningen.

Fra i fjor til i år er det en økning i antall pakninger med solkrem på 15 prosent.

– Denne økningen kan trolig delvis forklares med at nordmenn har reist mer til Syden vinteren og våren 2023, enn i samme periode i fjor.

Andresen minner om at det ikke alltid er nok å smøre seg godt og ofte.

– Det er viktig å ta pauser fra solen, særlig i de timene den står høyest på himmelen, oppfordrer også Andresen.

Del: